Nu stim exact cand s-au realizat aceste imagini, dar probabil nu o sa gresim prea mult daca le plasam in perioada 1910-1915. Aceasta noua si inedita descoperire ne arata cum se descurcau bucurestenii in zilele grele de iarna. Imagile, foarte descriptive si bogate in detalii, ne transpun direct in mijlocul ninsorii, in ceea ce pare a fi o zi nu tocmai confortabila a unei ierni friguroase.
Ne aflam pe Calea Victoriei, in Piata Teatrului, intr-o zi aglomerata, cu un trafic stradal apreciabil. Ninsoarea pare proaspata si cade in timpul realizarii acestor imagini. Intregul bulevard e acoperit de un stat subtire de zapada, suficient de consistent pentru ca saniile trasurilor sa alunece eficient. Trasuri sunt multe, cel putin zece, intr-un perimetru destul de restrans, dar asta nu este un lucru neobisnuit pentru acest punct al capitalei, astfel de atelaje fiind frecvente in zona.
In prima imagine vedem Calea Victoriei in lungul ei, in proximitatea intersectiei cu strada Ion Campineanu, fotografiata pe directia Piata Victoriei. Gardul vizibil in stanga trebuie sa fie cel din apropierea terasei Oteteleseanu, iar prin transparenta lui vedem un detaliu din fatada Teatrului National. In fundal sunt vizibile cladirile pravalii de pe Ion Campineanu, iar, incepand cu centrul-dreapta al imaginii vedem Hotel Continental, Hotel Guges (Riegler) si Hotel English.
Hotel Continental este singura cladire existenta astazi, restul au suferit modificari mult prea insemnate pentru a mai putea fi recunoscute. In prim plan se vad trei trasuri, iar in fundal, prin ceata, se vad inca cel putin trei. Exista si un numar greu de stabilit de pietoni pe strada.
Imaginea numarul doi are un punct de statie ceva mai apropiat de cladirea Teatrului. Gardul terasei Otetelesanu nu mai este vizibil, iar fatada Teatrului este descrisa in intregime. Aglomeratia de trasuri este mult mai mare, vedem cel putin opt, mai toate prevazute cu sanii, cu exceptia uneia dintre ele, echipata cu roti.
Cladirile de pe Ion Campineanu sunt vizibile, dar perspectiva pe Calea Victoriei este mai scurta. In stanga, in apropierea Teatrului vedem stalpi de iluminat public bogat ornamentati. O foarte buna perioada iluminatul public din zona s-a realizat electric, cu energie provenita de la cele doua generatoare instalate in subsolul Teatrului.
Mai multe despre Piata Teatrului sau despre acest segment de Calea Victoriei, gasiti aici, aici, aici si aici.
“Like it” if you like it.
Quick tip: Urmariti @muzeuldefotografie pe Instagram
Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro