Astazi se implinesc 78 de ani de la cel mai puternic seism pe care l-a vazut Bucurestiul de secol 20. Este un moment inca viu in memoria orasului, un episod tragic despre care s-a scris de nenumarate ori. Chiar daca povestile despre acest cutremur sunt multe, fotografiile de la fata locului sunt relativ putine. In contextul acesta, 12 imagini pe care internetul nu le-a vazut inca, cu scene de la operatiunile de salvare de la blocului Carlton, trebuie sa fie o chestiune deosebita.
Povestea acestor imagini e interesanta si a inceput cu un mesaj pe care l-am primit de la Cristian Laubach care ne-a spus de faptul ca prin bunavointa unui prieten a intrat in posesia a 12 negative, aflate nu in cea mai buna stare, afectate de intemperii si umezeala, care au stat depozitate o lunga perioada in podul unei case.
Nu e prima data cand publicam imagini in exclusivitate de la ruinele blocului Carlton, am publicat fotografii in premiera aici, aici si aici, dar intodeauna este entuziasmant sa gasim, sa salvam si sa aducem in fata publicului astfel de materiale. Cristian ne-a oferit negativele, iar dupa un proces de recuperare, ne aflam in situatia fericita de a le publica.
Despre cutremur in sine se cunosc toate elementele in detaliu, asa ca nu o sa insistam foarte mult. Trebuie mentionat ca a fost un sesim de 7,7 grade Mw, ce a avut loc la ora 03:39, in ziua de 10 noiembrie 1940 si a cauzat decesul a sute de oameni si distrugeri majore in tara si in Bucuresti. Majoritatea deceselor din capitala s-au intamplat in momentul prabusirii proaspatului construit bloc Carlton. Un bloc de locuinte emblema al orasului a carui distrugere a generat o serie de controverse legate de defecte de proiectare sau de fabricare.
Revenind la imagini, credem ca sunt realizate in doua etape diferite, judecand dupa stadiul lucrarilor de salvare. Fotograful a avut acces de mai multe ori in locul din care a fotografiat, probabil o fereastra de la o cladire din apropiere. Operatiunea de salvare este destul de asezata si organizata, nu par a fi momente imediate cutremurului, ci scene din zilele imediat urmatoare.
Prima serie de imagini, opt cadre la numar, probabil realizate la un interval scurt unul de altul, ne arata o operatiune de salvare aflata in toi. Exista oameni care manuiesc aparate de sudura autogen, in intentia de a taia fierul-beton al structurilor cazute. Vedem deschise mai multe fronturi de lucru, iar echipele par a fi mixte, formate atat din militari, cat si din muncitori sau persoane private.
Intr-unele dintre imagini se vad foarte clar planseele etajelor tasate si salvatori ce cauta eventuali supravietuitori in spatiile ramase deschise. Se observa si acoperisul salii de cinema de la parterul cladirii, din zona careia porneste un nor de praf ce acopera gradual intreaga scena. Praful e generat probabil de prabusirea controlata a unui perete din incinta, pare a fi o prabusire controlata pentru ca multi dintre cei prezenti privesc situatia cu suficient calm, nu sunt luati prin surprindere.
O a doua serie de imagini, patru cadre la numar, prezinta o situatie cu totul diferita. Chiar daca sunt fotografiate din acelasi unghi, imaginile par a fi realizate dupa cateva zile bune de la precedenta serie. Personalul numeros din primele imagini nu mai este prezent, cea mai mare parte a molozului este deja inlaturat, lucrarile de degajare ajungand la nivelul subsolului. Exista traverse din lemn peste tot prin incinta si se vad stalpi suplimentari de sustinere instalati pentru cladirea vecina. Doua dintre cadre descriu foarte bine ruinele salii de cinema despre care vorbeam si mai devreme. Blocul Carlton, modern fiind, avea o astfel de sala la parter.
Galeria de mai jos prezinta in detaliu unele scene, pentru cei ce vor sa studieze aceste imagini cu mai multa atentie.
“Like” it if you like it.