Centrul capitalei vazut din avion in 1930 – Episodul 6

Revenim cu seria noastra de imagini aeriene care documenteaza centrul Bucurestiului. Mai central de atat nu se poate, avionul din care s-a realizat aceasta imagine s-a pozitionat de-a lungul Caii Victoriei in zona Palatului Telefoanelor si fostului Teatru National. Vedem un Bucuresti insorit, probabil intr-o zi tipica de lucru, cu strazi nici prea libere, dar nici prea aglomerate. Nu e greu sa ne orientam, o parte din cladiri mai exista inca, dar este frapant si numarul cladirilor disparute, diferentele fata de prezent fiind majore.

Legenda

Detaliu – Cladiri disparute

Aproape nimic din jumatatea de jos a imaginii nu mai exista astazi. Calea Victoriei este mult mai ingusta, casele sunt mai mici si mai dese, pravaliile sunt la tot pasul, motiv pentru care pietonii sunt prezenti in numar important. Constatam cu usurinta ca pe Str. Academiei (1.) circula o linie de tramvai si remarcam cladirea ce prezinta o frumoasa cupola la intersectia cu Ion Campineanu (3.) pe locul careia se afla acum un bloc de apartamente. Hotel Continental se afla la locul lui, este vizibil restaurantul cu terasa al hotelului, de pe latura Str. Campineanu, unde, conform inscriptiei, canta Jean Marcu si orchestra lui (prima orchestra locala transmisa live la radio – Radio Romania , 1 noiembire 1928).

Detaliu – Str. Academiei

Detaliu – Calea Victoriei

Pe Calea Victoriei, mult mai ingusta in comparatie cu ziua de azi, constatam insiruirea de case (2.) si pravalii care urmau sa dispara, lasand locul viitorului bloc Adriatica, existent astazi. Pe frontul vizibil din Str. Campineanu (6.), se poate citi inscriptia “Ciorapul Areka”, firma celebra pentru acest tip de articol, alaturi de Adesgo si Ady. Teatrul National se afla inca in forma buna, dar avea sa dispara in urmatorul deceniu, distrus de cutremure, bombardamente si , in cele din urma, de nepasare. Sunt vizibile si anexele Teatrului, mult mai putin fotografiate de-a lulgul timpului (8.) & (9.).

Detaliu – Piata Teatrului

Detaliu – Anexele Teatrului

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le gasim in imagine, care ne ajuta si sa datam cu o oarecare precizie aceasta fotografie, este Hotelul Otetelesanu (11.), aflat aici in plina demolare. Vedem cum Calea Victoriei este limitata la un singur sens de mers din cauza santierului, iar cladirea este deja retezata. Se pare ca demolarea s-a executat caramida cu caramida, cel putin pana la momentul fotografierii, avand in vedere si materialele depozitate pe strada. Spuneam ca aceasta demolare ne ajuta sa datam imaginea ca fiind realizata cel mai probabil in jurul anului 1934, fiind de altfel si anul inaugurarii Palatului Telefoanelor (12.).

Detaliu – Demolarea Hotel Otetelesanu

Detaliu – Terasa Otetelesanu

Palatul Telefoanelor trebuie sa fi fost “tinta” fotografului din avion. Cu siguranta acest reper se intampla sa fie noua mandrie a Capitalei, cea mai inalta cladire a orasului  la vremea respectiva, cu un record care avea sa dureze pana in anii ’70. Un detaliu interesant aici sunt masinile de epoca parcate la baza cladirii, pe Str. Matei Millo, sunt convins ca ele ar fi azi visul oricarui colectionar.

Detaliu – Capsa, Hotel Capitol, Hotel Bulevard

Este de remarcat si celebra Terasa Otetelesanu (13.) care pare a avea intrare si pe strada paralela cu Calea Victoriei, diametral opusa, strada ce astazi poarta acelasi nume, Str. Ion Otetelesanu. Legendara terasa pare impresionanta ca dimensiuni, nu degeaba se intampla sa fie unul dintre cele mai vizitate localuri ale Bucurestiului. Probabil ca daca peretii ar putea sa povesteasca, multe ar fi legendele legate de acest loc, nu de alta dar Eminescu, Caragiale, Macedonski, Vlahuta, Coşbuc, Emil Gârleanu, Minulescu, Sadoveanu si Rebreanu, pictorii Ressu şi Iser, toti se numarau printre clientii sai. Mare parte din terenul ocupat de aceasta terasa este liber si astazi, fiind curtea si parcarea unei institutii.

Detaliu – Casa Armatei

Detaliu – Magazin Lafayette, BNR

Urcand pe Calea Victoriei vedem piateta Fantanii Sarindar din fata Palatului Cercului Militar. Sunt de remarcat aici Casa Capsa (15.), Hotel Bulevard (16.), Hotel Continental (17.) si evident, Cercul Militar (18.). O alta cladire existenta astazi este Palatul Nifon Mitropolitul (20.), blocul de locuinte (21.) din spatele Hotelului Bulevard avea sa apara un pic mai tarziu, calcanul din partea de sus a imaginii este Magazinul Victoria (Galeriile Lafayette), cupola fiind vizibila (27.), iar daca vorbim de cupole, este vizibila si o parte din cea a CEC-ului (26.).

Hotel Majestic

In partea din stanga-sus a imaginii vedem o parte a Hotelului Majestic (14.), frumoasa cladire Belle Epoque (19.) de la intersectia Academiei cu bd Elisabeta, Palatul Băncii Marmorosch (24.) precum si o bucata din sediul vechi al BNR (25.)

Detaliu – Actualul sediu IGP si imprejurimile

In partea dreapta-sus a imaginii vedem o alta cladire usor de recunoscut tot cu ajutorul cupolei (23.) la intersectia Str. Lipscani cu Str. Domnita Anastasia, iar un pic mai spre dreapta vedem impresionanta cladire a actualului IGP (24.)

“Like it” if you like it.

__________________________

Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, legendary pictures, rare images and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Centrul capitalei vazut din avion in 1930 – Episodul 6

  1. pozeDECAT says:

    24 nu este sediul bancii este cladirea Vama Postei. Demolarea caselor Otetelesanu apare si in fotografii la nivelul solului – la @armyuser ( https://armyuser.blogspot.ro/2009/09/sala-frascati-rediviva.html) iar asta este reperul cert ca datare. Poate fi poza si din 1935 dar nu mai tarziu.

  2. Mulțumiri pentru post!

  3. Cornelia says:

    Cu siguranta unele imagini merita sa fie puse in rama, cand imi voi decora casa, am sa fac cateva tablouri cu asta.

  4. Goldmund says:

    Mai tineti minte propaganda comunista prin care se demonstra ca orasul Bucuresti inainte de 1945 era doar un sat mai mare? Pensionarii de azi in mare parte mai cred si acum ca comunismul(cacofonie voita) a fost bun si ca ne-a salvat – de la ce? (de aceea aleg cum aleg si astazi)
    Distrugerea memoriei colective e cea mai puternica arma impotriva unei natiuni.
    Ceea ce faceti voi aici e de mare valoare pentru aceasta natiune, pentru acest popor.

Comments are closed.