Continuam seria imaginilor aeriene care documenteaza centrul capitalei, dar de data aceasta inaintam cu cel putin 10 ani in timeline-ul nostru. Ne aflam pentru a doua oara in piata Natiunile Unite, privind centrul capitalei spre nord, pozitionati aproape in lungul Caii Victoriei, dar in anii ’30. Avem o perspectiva care incepe cu Dambovita si se finalizeaza in apropierea bulevardului Regina Maria, cu parcul Cismigiu pe stanga si cladirea Universitatii pe dreapta.
Daca va numarati printre cei care se reintorc des la acest website, stiti probabil seria de trei imagini aeriene recent publicata (episodul unu, doi si trei), in care am avut ocazia de a analiza in detaliu centrul capitalei din anii ’20. Acum avem ocazia unei foarte interesante paralele in timp, constatand ca orasul anilor ’30 se afla in plin boom-ul imobiliar. Bucurestiul gradinilor devine treptat o capitala moderna, iar schimbarile cele mai vizibile apar mai ales pe aliniamentele bulevardelor centrale. Cladirile sunt inalte, arhitectura si tehnologia de constructie este din ce in ce mai avansata, iar toata efervescenta aceasta probabil ca este simtita din plin de catre populatie.
Multe dintre lucrurile pe care le-am mentiona in aceasta imagine au fost deja spuse in articolul precedent, asa ca o sa reluam rapid doar ce este esential. Pornind din partea de jos stanga a imaginii, vedem fundatia (2.) niciodata finalizatei cladiri a Senatului, viitorului amplasament al blocului Gioconda ce se va inalta in anii ’60. Se observa ca aceasta fundatie este mai ridicata cu un etaj in comparatie cu imaginea din anii ’20, dar santierul pare lipsit de activitate. Un pic mai la dreapta vedem cladirea Judecatoriei sectorului patru (3.), astazi mult simplificata, mai ales la nivelul acoperisului, urmata de o bucata a Palatului de Justitie (4.).
Teatrul Regina Maria (1.), Opereta in perioada comunista, demolat in 1987, este si el prezent in stanga imaginii. Constatam ca aceasta cladire a fost construita pe locul Salii de Tir și Gimnastică, cladire care apare in imaginea din 1920. (In Sala de Tir si Gimnastica, la 1897, George Emanuel Lahovary avea sa moara in urma unui duel celebru cu Nicolae Filipescu – anul acesta se implinesc 120 de ani de la aceasta tragica intamplare).
Cladirea Romaneasca (6.) si Palatul Agricola Fonciera (7.) se afla in centrul imaginii, probabil recent finalizate, conturand o piata a “Senatului” destul de animata. Cadrul ne permite si o vedere de detaliu a activitatii stradale, unde observam trasurile, masinile, tramvaiele si autobuzele specifice vremii. Vedem faptul ca la parterul edificiului Cladirea Romaneasca functiona un coafor, iar sediul Bancii Agricola se afla un pic mai la dreapta, in Palatul Agricola-Fonciera. In mijlocul intersectiei, un mic santier (5.) ne arata faptul ca inca se lucra la sistematizarea stradala. Una din insulele de ghidare a traficului se instala in momentul realizarii fotografiei.
Celelalte cladiri-reper ale capitalei sunt si ele prezente in imagine. Vedem Palatul Societății Agricola (10.), Palatul CEC (8.), Biserica Zlatari (22.), Palatul Postelor (9.) Magazinul Lafayette – viitorul magazin Victoria (14.), Hotelul Francez “Lafayette” – demolat dupa cutremurul din 1977 (13.) , sediul vechi al BNR (16.) si Palatul Bursei (17.) biserica Sf. Dumitru (12.) si cladirea Spitalului Clinic Ovidiu Marina – azi lipsit de o mare parte din elementele decorative de pe turle (11.).
In fundal sunt vizibile cladirea Universitatii – cu o forma ce avea sa dispara dupa razboi (21.), Casa Armatei (18.), Hotel Capitol (20.) si Teatrul National din Calea Victoriei – demolat dupa bombardamentele din anul 1944 (19.).
“Like it” if you like it.
__________________________
Pentru cei care ne susțin prin mici donații, aceste imagini sunt disponibile în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro
In fotografia cu Teatrul Regina Maria se observă treptele amenajate pe malul Dâmboviței unde venea Regele de Bobotează să arunce crucea în apă.
Stie cineva unde era restaurantul cantaretului Piotr Lescenco? A trait vreo 20 de ani in Bucuresti. Un mare cantareti nascut undeva langa Odessa. Canta tangouri, multe dintre ele compuse de compozitorul renumit in acea vreme Oscar Strock din Riga. Lescenco este considerat regele tangoului Rusesc.
Am uitat sa mentionez ca restaurantul (de fapt unu din trei pe care le a detinut) ar fi fost in una din cladirile gemene la podul senatului.
Ce cont de facebook ai, sau m-ar interesa daca ai si pe Facebook pagina oficiala.
Fotografii inedite, desi m-am uitat la ele de 5-6 ori tot ca prima data mi se par. Felicitari!