Azi avem parte de o nouă exclusivitate: publicăm un inedit lot de imagini stereografice realizate pe Calea Victoriei în 1913. Imagini stereografice am publicat în câteva rânduri (aici, aici și aici), dar niciodată atât de vechi.
Chiar dacă genul acesta de fotografie este destul de răspândit în perioadă, fiind considerat un foarte spectaculos mijloc de amuzament, aceste imagini depășesc granița unei simple distracții. Avem în față documente importante, imagini care ne oferă un unghi de vedere aparte și foarte personal. Camera pare că substituie o persoană care se află aproape de oameni și evenimente.
Fotografiile sunt realizate pe Calea Victoriei, trei dintre ele foarte aproape de Palatul Regal în forma lui de dinainte de 1937 (și de incendiul din 1927), iar a patra este realizată în fața Teatrului Național (Hotel Novotel în ziua de azi). Imaginile de la Palatul Regal surprind scenele unei manifestații militare. Vedem ceea ce pare a fi o paradă cu fanfară, putem observa militari în uniforme, dar și trecători de mai toate categoriile. La Teatrul Național vedem trăsurile ce așteptau clienți, Piața Treatrului fiind, se pare, un fel de stație pentru aceste trăsuri.
Unii dintre voi probabil știu că imaginile stereografice reprezintă o tehnică prin care se poate reda iluzia de profunzime a spațiului cu ajutorul a două imagini privite în acelasi timp printr-un vizor dedicat. Imaginile sunt fotografiate special în acest scop, cu ajutorul unei camere bi-obiectiv, una pentru ochiul stâng și cealaltă, pentru ochiul drept.
Avem și un mic bonus, o imagine realizată în portul Galați, un an mai târziu, în 1914. Vedem clădiri din apropierea portului, dar și câteva vase trase la chei. În prim-plan probabil se află un vas militar.
Imaginile în forma lor originală se află în montajul de mai jos. Ele se prezintă sub forma unor diapozitive alb-negru imprimate pe plăci de sticlă, de văzut prin transparență.
Spre amuzament, atașăm o serie de gif-uri animate realizate prin redarea rapidă a cadrelor stânga-dreapta, în așa fel incât iluzia de profunzime să poată fi mult mai ușor de perceput.
___________
Pentru cei ce ne susțin prin mici donații, această imagine este disponibilă în format digital, la o rezoluție înaltă. Mai multe la office@muzeuldefotografie.ro
Ba e chiar Teatrul Națoinal (a cărei fațadă a fost refăcută odată cu construcția Hotelului Novotel). Scrie pe clădire. Superbe!
Buna ziua, cred ca imaginea cu navele de pe chei nu este la Galati, ci Galata / Istambul
Nu este Galati, este Galata, vazuta de pe pod (?)…probabil de pe podul Galata…
Superbe fotografii. 🙂
foarte bun articolul. Mie unul mereu mi-au trezit o nostalgie ciudată pozele astea vechi, din perioada Primului Război Mondial ori de la granițele sale… felicitări pentru articol.
ce rau este ca nu este nici un autoturism de epoca in imagini
Superbe! Trasurile erau conduse de asa zisii..muscali”…
Impresionante fotografii. 1913… Multumesc foarte mult!