În epoca fotografiei digitale, Jonathan Keys iese în evidență prin pasiunea sa pentru ferotipie, un proces fotografic timpuriu, cunoscut și sub numele de tehnica procesului de colodiu umed negativ, inventat de Frederick Scott Archer în anii 1850
Înarmat cu un aparat foto Circa, vechi de 130 de ani, și cu un obiectiv din anii ’20, Keys colindă străzile din Newcastle, realizând imagini ale Angliei moderne, într-o estetică clasică, alb-negru.
La prima vedere, multe dintre fotografiile lui Keys arată de parcă ar fi fost realizate cu mai mult de un secol în urmă. Dar ele nu sunt decât scene ale erei digitale, surprinse într-un oraș istoric, folosind un proces vechi, analog.
Din cauza numeroaselor etape implicate în captarea imaginilor cu ajutorul procesului de colodiu, Keys realizează doar șase fotografii pe zi. Procesul începe în camera obscură prin turnarea de colodiu pe o față a unei plăci de sticlă care este înmuiată înazotat de argint, pentru a o face sensibilă la lumină.
Apoi, placa de sticlă este introdusă în apartatul foto. Pentru a realiza o fotografie, Keys scoate capacul aparatului foto pentru a expune placa la lumină pentru câteva secunde, sau chiar minute. Apoi, placa este transportată din nou în camera obscură și developată într-un mod asemănător negativelor pe film.
Întregul proces pentru fiecare fotografie durează aproximativ 15 minute, dar Keys consideră că este un proces plin de satisfacții, datorită timpului și atenției necesare pentru fiecare imagine.
Sursa: My Modern Metropolis
Superb !
da … superbe poze … ce sa mai .. sunt filtre la instagram acum care le fac mai reale … daca tot foloseste aparat vechi, macar sa stie s-al foloseasca :)))