Dacă ești într-un autocar și ai prins locul din față, dacă ai un aparat de fotografiat și te plimbi printr-un oraș pe care nu l-ai mai văzut, poți să ratezi ocazia de a fotografia?
Seria este o surpriză plăcută, ea nu completează doar imaginea unui, poate nu de ajuns de fotografiat București al anilor ’70, ci ne arată și un unghi inedit. Trebuie să recunoașteți că viziunea asta de “parbriz de autocar”, are farmecul ei. Imaginile de genul acesta sunt exact pe gustul nostru, clișee private realizate cu onestitatea și obiectivitatea unui turist, departe de obișnuințele, protocolul și propaganda comunistă.
Datarea 1977 pare destul de exactă, fotografiile pot fi realizate undeva în vara, la câteva luni după cutremurul din martie. Într-una dintre imagini, realizată la Universiate, pare că se observă lipsa blocului Dunărea și a bisericii Ienei, ambele demolate după cutremur, iar cu un pic de imaginație putem distinge și fațada distrusă a blocului Wilson, refăcută după o anumită perioadă.
Imaginile urmează (click pe imagine pentru versiunea mărită). Nu ne-am abținut de la micile comentarii cu care probabil deja v-am obișnuit.
Casa Scânteii, București 1977 – De remarcat statuia lui Lenin și piatra cubică, amândouă dispărute.
Universitate, București 1977 – Vedem hotelul Intercontinental și Teatrul Național în forma lui inițială (în dreapta). În stânga imaginii, pare că lipsesc atât blocul Dunărea cât și Biserică Ienei, amândouă demolate după cutremurul din martie. În fundal, în centru-stânga, pare că vedem fațada distrusă a blocului Wilson, refăcută în anii următori.
Piața Sf. Gheorghe spre Universitate, București 1977 – Vedem hotelul Intercontinental, dar și blocul Luceafărul (în stânga). Este amuzantă, poate aproape ironică, reclama din partea dreaptă a cadrului: “Numeroase și variate excursii în străinătate”, având în vedere dificultatea călătoriilor în afara țării.
Piața Unirii, București 1977 – Privim Piața Unirii dinspre Dealul Mitropoliei, iar în prim plan observăm vastul șantier al metroului bucureștean (prima magistrală ce avea să fie inaugurată în 1979). Magazinul Unirea în forma lui din anii ’70-’80 se află în centru, iar un pic mai la stânga Biserica Sf. Ioan Nou, mutată de comuniști pentru a acomoda blocul actual. Mai vedem magazinul Cocor în forma perioadei, vechea Hală a Unirii, iar în extrema dreaptă o bucată din spitalul Brâncovenesc. Atât hala cât și spitalul sunt dispărute astăzi.
Calea Victoriei, București 1977 – Hotelul Bulevard se află în centrul imaginii (hotelul preferat al lui Brâncuși, în cazul în care nu știați), mai vedem casa Capșa, iar în stânga ei clădirea acum dispărută, pe locul căreia se află astăzi hotelul Ramada. În extrema stângă se află magazinul de instrumente muzicale Romanța, spațiu ce și-a păstrat același tip de comerț până anii trecuți.
Bd. N. Bălcescu spre Universitate, București 1977 – Aici nu par a fi foarte multe lucruri de spus, din unghiul acesta Bucureștiul nu s-a schimbat relevant.
Fotografiile au fost inițial publicate de site-ul fortepan.hu, și poartă semnatura MHSZ (probabil este vorba despre Magyar Honvédelmi Szövetség – o asociație politică comunistă ungară ce se ocupa cu activități sportive și de recreere, mai multe aici).
Mulțumim Alex Baciu pentru semnalare.
Related
super, erau trasate benzile de circulatie
MHSZ adevarat ca este egal cu Magyarhonvédelmi szövetség , ( tradus in limba romana Miniszterul aparaii al Ungariei ),dar pe saitul Fortepan MHSZ este egal Ungaria in secolul xx !!!
Pe fortepan.hu sunt cateva imagini cu Lipscani in 1986
fotografiat dintr-un autobuz SETRA, cel mai frumos tip de autobuz, apare unul in pozele cu Intercontinentalul. Celelalte autobuze: Ikarus, troleibuz Roman licentza MAN, un troleu mai vechi TV in fata Casei Scanteii
Ar fi interesant de vazut si alte fotografii cu alte orase din tara.
Corectura : Spitalul Brancovenesc este in extrema stanga a fotografiei , nu in cea dreapta .
Pingback: Bucharest in 1977, through a bus windshield | Only in Romania
ce vremuri