Seria fotografiilor aeriene de inceput de secol continua cu o noua imagine remarcabila apartinand Academiei Romane. De data asta, centrul orasului cu Palatul Regal si Ateneul Roman in prim plan, este fotogafiat privind spre est.
Firesc, astfel de unghiuri completeaza ideal imaginea capitalei acelor vremuri. Sunt multe aspecte interesante ce merita evaluate.
Sunt de observat cateva lucruri: Cladirea Universitatii (1) se afla inca in constructie. Este vorba de corpul nou, cel vechi ce va fi distrus in intregime in 1944, este si el vizibil. Spitalul Coltea (2) iese usor in evidenta, iar un pic mai jos vedem Palatul Sutu (5), al carui domeniu se prezinta mult mai intins in comparatie cu azi. Intre ele se afla, asa cum ne asteptam, Biserica Coltea (19). Statuia lui Mihai Viteazu este si ea vizibila (35). Mai vedem in zona Biserica Sf. Gheorghe (21) si Biserica Sf. Mina (20).
Frumoasa cladire a Liceului Kretulescu (36) este si ea vizibila, iar ceva mai jos (30) vedem fatadele unor case si pravalii aflate probabil pe Calea Mosilor, cladiri ce exista si astazi. Tot in zona Universitatii se gasesc cladirile Ministerului Agriculturii (4) si Ministerului de Razboi (3). Ultima dintre ele fiind astazi obturata de cladirea Teatrului National ce avea sa se construiasca pe “maidanul primariei” (7). Un pic mai spre centru vedem Piata Rosetti. Se pare ca imobilul de pe Bd. Hristo Botev Nr. 9 a avut parte de o suprainaltare. Nivelul acoperisului de atunci a fost transformat intr-o terasa pe care s-au construit inca doua nivele retrase.
Revenind la biserici, in centru sus vedem biserica Armeneasca (22), umbrita azi din acest unghi de cladirea Millenium Business Center. Coborand spre centrul imaginii gasim ceea ce trebuie sa fie biserica Batistei (24) dar forma ei este una diferita de cea actuala. In centrul imaginii gasim biserica Italiana (18) ce isi deschidea intrarea spre o curte larga, iar imediat in dreapta, in constructie, vedem cladirea (18) de la Bd. Nicolae Balcescu nr.21, cladire ce a “pierdut” din inaltime in urma cutremurului din 1977.
Mai jos gasim biserica Boteanu (23), astazi cu turle mult mai scurte si casa restaurantului Cina (16) ce nu avea vedere libera la Palatul Regal ca in zilele noastre, intrarea principala fiind pe str. C.A. Rosetti. Un pic in dreapta se gaseste palatul BCUB (12) flancat la stanga (31) si la dreapta (32) de doua impunatoare cladiri ce nu mai exista astazi. Sunt foarte interesante si pravaliile de pe strada Franklin (37) disparute si ele.
Ateneul Roman (13) este la fel de impunator, dar sta rezemat in stanga de o cladire cu parter si etaj, daramata pentru a face loc strazii Constantin Esarcu. In stanga jos se afla Casa de Mode (15) in varianta cu acoperis cupola (azi sub forma de terasa) si un pic din hotelul Hilton (14).
In partea de centru – jos gasim Palatul Regal (11) in forma lui veche, iar mai spre dreapta biserica Kretzulescu (19) in varianta tencuita si cu o singura turla. In 1935-1936 avea sa fie renovata si adusa la forma de azi. In dreapta jos vedem vechiul Teatru National (9) iar un pic mai sus hotelul Continental (10).
Mai sunt lucruri interesante de descoperit, unul dintre ele este spatiul ocupat azi de Gradinita nr. 203, de la intersectia C.A. Rosetti cu Tudor Arghezi (34). La momentul la care a fost realizata imaginea, cladirea aduce mai degraba cu silueta unei sali de teatru, aflata cu spatele spre camera, cu intrare pe str. Praporgescu.
Acestea fiind zise, las orice ar mai fi de spus in seama voastra. Stiu cativa dintre voi ce vor fi fericiti sa despice firul in patru.
Nu in ultimul rand, trebuie sa multumesc inca o data Academiei Romane si d-lui curator Emanuel Badescu pentru sprijinul acordat.
Update!
Raiden ne trimite completari:
A – Casa de pe bd. Take Ionescu (actual Magheru), pe locul careia s-a ridicat Hotelul Ambasador.
B – Parcela pe care s-a construit Parcarea Bragadirul (Ciclop).
C – Case modeste pe locul carora s-a ridicat in anii ’30 blocul de colt, cu cinematograful “Scala”.
D – Case pe locul carora s-a ridicat blocul Scala 1, avariat in 1940 la cutremur si prabusit in 1977, la marele cutremur. Pe acest loc este azi blocul Scala 2, in stil socialist.
E – Imobil pe str. C. A. Rosetti, incadrat actualmente la dreapta, de blocul Scala 2, iar la stanga de un bloc socialist, ridicat “La pachet” cu Scala 2, dupa 1977, inspre str. Vasile Conta.
F – Magasinul General de Paris, ulterior Jockey Club, de pe Calea Victoriei colt cu str. Franklin.
G – Sediul PNTCD de la Piata Rosetti, vandalizat de mineri in 1990 si restaurat dupa.
H – Policlnica Coltea, primul dispensar din Principatele Unite, demolata in 2008.
I – Palatul Societatii pentru Locuinte Ieftine, la Piata Rosetii, intersectie bd. Carol I cu bd. Domnitei (Hristo Botev).
J – Palatul Societatii de Asigurari “Astra”, la Piata Rosetii, intersectie bd. Carol I cu bd. Domnitei (Hristo Botev).
K – Casa arhitectului ploiestean Toma T. Socolescu. Socolescu a impus un stil foarte personal in arhitectura interbelica la noi.
L – Scoala Lucaci (azi scoala Delavrancea), la intersectia str. Matei Basarab cu str. Mircea-Voda (azi bulevard).
M – Liceul “Matei Basarab”, de pe strada omonima.
N – Biserica Lucaci, de pe str. Logofatul Udriste.
O – Biserica Negustori, de pe strada omonima.
P – Casa Eliad, ulterior Casa de Cultura a Raionului “Tudor Vladimirescu”, recent prabusita partial in timpul lucrarilor de reabilitare.
Q – Pasajul Imobiliara, legand Calea Victoriei de str. Academiei.
R – Pasajul Englez (Pasagiul English).
S – Fostul Hotel Hugues de la Piata Teatrului.
T – Cladirea cu celebra si adevarata berarie “Gambrinus” la parter, pe str. Ion Campineanu (mai exista si falsul de la parterul fostului Hotel Cismigiu).
U – Pasagiul Român, amplasamentul blocului “Muzica” actual.
V – Celebra turla cu ceas a Hanului Kretzulescu. Hanul a fost demolat in anii ’30, odata cu redefinirea bisericii omonime.
W – Palatul Domnesc (Casa Golescu), utilizat de Cuza si Carol I, ulterior completat cu corpurile vechiului Palat Regal.
X – Cladire pe bd. Bratianu (actual Balcescu), ce a adapostit in anii ’50 Muzeul Militar.
Y – Vechiul sediu al Ministerului de Interne, dinainte de constructia pe acelasi amplasament a monumentalei cladiri ce a adapostit dupa 1947 CC al PCR, iar in zilele noastre gazduieste mai multe ministere.
Z – Casa Paucescu – Legatia Austor-Ungara, actualmente sediul Uniunii Arhitectilor.
A1 – Amplasamentul blocului “Adriatica”, ridicat in anii ’30 la Piata Teatrului.
B1 – Casa Vanic, amplasamentul blocului Dragomir Niculescu, ridicat in anii ’30 la intersectia Caii Victoriei cu str. Regala (Ion Campineanu).
C1 – Cladire cu cupola de colt, la intersectia strazii Regale cu strada Academiei, cladire disparuta in anii ’30, la constructia blocului Dragomir Niculescu.
D1 – Amplasamentul Hotelului Union, ridicat in anii ’30.
E1 – Amplasamentul Hotelului Stanescu (ulterior Negoiu), ridicat in anii ’30.
F1 – cladire cu cupola, poe coltul str. Regale cu bd. Bratianu (Balcescu), care a adapostit un camin studentesc in anii comunismului. Dupa 1989, a fost lasata in paragina.
G1 – Amplasamentul blocului Carlton 1 (ridicat in anii ’30), prabusit in noiembrie 1940, la cutremur. Blocul Carlton 2, ridicat dupa razboi, este mult mai mic de inaltime.
H1 – Cartierul Evreiesc, distrus de Ceausescu in anii ’80. Foarte greu de identificat ceva in aceasta zona!
Cateva precizari referitoare la textul tau:
– se pare ca imobilul de pe Bd. Hristo Botev Nr. 9 a avut parte de o suprainaltare. Nivelul acoperisului de atunci a fost transformat intr-o terasa pe care s-au construit onca doua nivele retrase – Hotelul Banat e la fel si in zilele noastre, nu a fost supraetajat, daca la el te referi.
– cladirea (18) de la Bd. Nicolae Balcescu nr.21, cladire ce a “pierdut” din inaltime in urma cutremurului din 1977 – este vorba de Palatul Societatii “Actiunea Economica a Romaniei”, cladire ce si-a pierdut turlele la cutremur.
– turlele bisericii Boteanu au cazut la cutremurul din 1940.
Ce a fost si ce-a ajuns Bucurestiul in ziua de astazi!
Cred ca pot data cu exactitate poza. Este vorba de anul 1925, deoarece Palatul Societatii “Actiunea Economica a Romaniei” era in faza avansata de constructie si a fost terminat ulterior in acel an, iar imobilul “Astra” de la Rosetti este datat 1924, deci nou-nout pe atunci.
@ Raiden, poate gresec. Eu iau ca punct de referinta cladirea liceului Spiru Haret de pe Strada Italiana, cumva in spatele pietei Rosetti chiar langa strada Vasile Parvan. Pe acest site mai fusese publicata o poza din anul 1927 si cladirea era deja construita, aici n-am observat-o. Din cate tin minte liceul a fost construit in 1920 sau mai devreme, in orice caz a fost finalizat in 1920 sau 1921. E posibil ca fotografia sa fie mai veche de 1925.
Cladirea din dreapta Y-ului lui Raiden (cea care incepe din dreapta copacilor din spatele Ministerului si merge pana la strada), n-o fi oare “Carabusul” lui Tanase (chestia inalta fix de langa copaci pare a fi partea cu scena)?
In caz ca intereseaza pe cineva, am verificat, e asa cum am zis. Am gasit o fotografie de-a lui Willy Pragher in care se vede clar ca e vorba de Teatrul Carabus.
Pingback: Idei Urbane » Panorama Bucureștiului în anii 1920 – color
Salut.
Poti sa mentionezi de unde ai informatia conform careia cladirea I este sediul Soc. Com. pentru Locuinte Ieftine? Din cate stiu, a avut doua sedii, Doamnei, 27 (la infiintare – 1910) si Paris 27 (dupa 1922).
Mersi
DRAGILOR,FOARTE INTERESANTE POSTARILE VOASTRE MAI ALES CA SUNT SI REALE!MAI ALES CELE SCRISE DE LOREDANA.MI_ATI FACUT O MARE BUCURIE CITIND IDEILE VOASTRE SUCCES! IRINA
Sa nu uitam la 27 : Biserica Enei si Blocul Dunarea !!!
Pingback: Calea Victoriei - un ghiveci bucureştean - Idei Urbane