Terorism la Bucuresti!

Terorismul nu este un lucru nou. Se pare ca bucurestenii experimentau pe larg acest lucru. Marturie sta imaginea de mai sus realizata in 1934 de Associated Press ce surprinde operatiunile militare de depistare a unor teroristi croato-macedonieni.

Textul ce insoteste fotografia este urmatorul: “Romanian troops are shown blocking a street in Bukharest while secret service men inspect credentials of passers-by in a recent roundup of Macedonian-Croatian “terrorists” (The Associated Presss)”

Probabil lucrurile au legatura cu activitatea unei grupari revolutionare macedonene IMRO ce a reusit in octombrie 1934 asasinarea Regelui Alexandru I al Yugoslaviei si a ministrului de externe francez, intamplare petrecuta la Marsilia.

In esenta vedem trupe ale armatei romane ce realizeaza un cordon de ordine ce blocheaza o strada pe care inca nu am reusit sa o identific. Pe langa soldati mai exista diversi pietoni, vanzatori de ziare, gura casca dar si cadre ale politiei imbracate in uniforme. Importanti sunt niste oameni ce par mai siguri pe ei, la patru ace, cu siluete grave, stapani pe situatie a la Sergiu Nicolaescu in “Cu mainile curate”. Probabil acestia sunt mai sus amintitii membri ai serviciilor secrete romanesti. Teroristi croato-macedoneni nu vedem.

Actiunea se petrece in cadrul grupurilor din dreapta si stanga imaginii, nu stiu daca si cel din fundal in stanga sus are legatura cu operatiunile. Cateva personaje par a fi legitimate dar cei mai multi sunt intr-o oarecare expectativa. Un tramvai este blocat si probabil va fi verificat in momentele urmatoare. Daca inteleg utilitatea cordonului de militari, nu inteleg pozitia lui. Oare de ce soldatii stau cu spatele la evenimente asemanator personalului de securitate de pe stadioane? Pare ca pazesc tot grupul fotografiat de o actiune exterioara lui, de o amenintare ce ar putea veni din dreapta jos.

Pe langa actiunea in sine ce pare destul de serioasa, putem observa si alte elemente ce au sau nu legatura cu subiectul. In dreapta sus vedem Beraria Racaru ce am inteles ca ar fi una dintre berariile cunoscute ale capitalei interbelice (din pacate nu am reusit sa ii aflu amplasamentul, lucru ce m-ar fi ajutat sa identific strada). Langa ea, in mijloc-sus se afla sediul Sindicatului Comerciantilor si Industriasilor, asa cum citim pe firma de la intrare iar in fundal in stanga-sus vedem ceea ce pare a fi o piata cu trafic auto.

Tramvaiul are o ruta spre Gara de Nord – Regie, o alta informatie ce ne poare ajuta la identificarea acestei strazi. Vagonul din spate prezinta o reclama a Galeriilor Lafayette.

Fotografia pare realizata pe rasarit sau pe apus, probabil existenta vanzatorilor de ziare ne poate duce la concluzia ca este un eveniment ce se intampla dimineata.

Fiind o imagine de presa, avand in vedere si posibilitatile tehnice de tiparire din perioada, fotografia este retusata. Cel mai bine se vede pe cabina tramvaiului. Conturul de pe partea dreapta fiind retusat cu o linie de contrast destul de grosolana. Procedeul este des intalnit chiar si in cazul materialelor fototografice mai recente.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Terorism la Bucuresti!

  1. Andreea says:

    Restaurantul Racaru se pare ca era pe Calea Grivitei. (http://colectie.jurnalul.ro/?section=articol&screen=print&id=319285) Acolo si-a facut “veacul” Cristian Vasile.

  2. gxg says:

    Salut,
    As zice ca este vorba de Calea Victoriei, inainte de Sarindar. Cam pe unde este acum hotelul Capitol (cladirea hotelului cred ca se distinge in mijloc sus).
    Foarte faina poza si felicitari pentru initiativa 🙂

  3. Stefan says:

    Asa ma gandeam si eu, Calea Victoriei, dupa Palatul Telefoanelor.

  4. cristian11 says:

    S-ar putea (nu “bag mana in foc” dar asa imi amintesc), ca Restaurantul “Racaru” sa fie cel ce pana in anii ’80 s-a numit “Marea Neagra”. Se afla pe calea Grivitei aproape de intersectia cu Buzesti, mai exact, intre cinema “Feroviarul” si hotel “Oltenia” si peste drum de cinema “Marconi” (“Dacia”).

  5. Mihai says:

    O analiza excelenta a fotografiei domnule Galmeanu.
    Desi mi s-a parut si mie ca si altor doi cititori ca ar fi Victoriei chiar intre Capsa si Capitol, nu cred din mai multe motive.
    1. Nu a existat linie de tramvai in acel segment geografic.
    2. Nu stiu daca in fata Casei Centrale a Armatei a fost loc de parcare (observ niste masini parcate acolo langa nametii de zapada.
    Un alt element ce ar putea ajuta la identificare este o firma ce se reflecta partial in geamul tramvaiului din prim plan pe care scrie “Stela”. Aceasta se afla unde ar trebui sa fie Capsa.
    Va rog confirmati sau infirmati. Sunt curios mai ales daca a trecut vreodata o linie de tramvai pe acolo.
    Va multumesc.

  6. cristian11 says:

    Tot din “Jurnalul”:
    „Ar fi putut ajunge solist de operă, dar a ales gloria pe care a cunoscut-o într-una din serile în care a cântat la Restaurantul Răcaru de pe Calea Griviţei.”
    http://www.jurnalul.ro/stire-observator/editie-de-colectie-cristian-vasile-144610.html

  7. popescu says:

    cred ca un indiciu ar fi faptul ca tramvaiul este nr 24…pe harta transportului public din aceea perioada singura linie care sa aiba legatura cu Gara de nord-Regie este linia de tramvai 24 Gara de est-Gara de nord-Regie…harta cu traseul complet e pusa tot pe aici intr-un articol mai demult…mie mi se pare ca pe fundal, dupa intersectie este un parc,iar intre masini si parc pare a fi un monument

  8. Lee Roth says:

    Comisarul Eugen Alimănescu ( Sergiu Nicolaescu) se ocupa de crima organizată, nu cred că era preocupat de acesti “teroristi”

  9. Am facut ceva cercetari si am gasit ca Beraria Racaru I in 1937 se afla pe strada Vasile Boerescu Nr 11 😉 .

  10. cristian11 says:

    “Am facut ceva cercetari si am gasit ca Beraria Racaru I in 1937 se afla pe strada Vasile Boerescu Nr 11”

    …si unde era in Bucuresti aceasta strada?

  11. cristian11 says:

    Update:
    Cautand pe harta Bucurestiului din 1939-1940, postata de Alex aici: https://www.muzeuldefotografie.ro/2010/01/o-harta-a-bucurestiului-interbelic/, am gasit strada V. Boerescu unde cnf. cartilorele de telefon a abonatilor S.A.R. din 1937 si 1938 apare adresa unuia dintre restaurantele “Racaru”. Dar se pare ca erau doua – unul pe str.V. Boerescu (si celalalt pe cal. Grivitei.
    Incercand identificarea strazii V. Boerescu, constatam ca facea legatura dintre blv. Carol la Piata Universitatii si str. Gogu Cantacuzino (actualmente str. J. L. Calderon), cam pe unde este casa de bilete a Teatrului National astazi.
    Nu stiu daca pe aceasta strada trecea tramvaiul si daca era asa de lata (asa cum apare in foto) dar totusi, inclin sa cred ca fotografia este facuta in zona celeilalte locatii a restaurantului “Racaru”, cea de pe cal. Grivitei, cu toate ca ma deruteaza deschiderea strazii (piata?) din partea stanga – sus a fotografiei.

  12. popescu says:

    sunt destul de sigur ca poza este facuta de pe bd. Elisabeta privind catre cladirea Cercului militar…cladirea cu beraria Racaru este imobilul Cartea Romaneasca…pe fundal este intersectia cu Calea Victoriei…o poza cu imobilul Cartea Romaneasca de aici http://www.bucurestiivechi.ro/?p=1311…se leaga si numarul tramvaiului 24 care circula pe bulevard, “piata” de pe fundal este intersectia cu Victoriei si amenajarea din fata Cercului militar insa singura necunoscuta pentru mine este faptul ca nu mai apare firma editurii pe cladire

  13. dan says:

    Sunt sigur ca ne gasim pe Bd.Elisabeta. Indiciile (chiar lasand deoparte Beraria Racaru):
    1). – Carosabilul foarte lat si strabatut de liniile de tramvai;
    2). – Cuvantul “sezoane” este o parte a firmei “La Patru Sezoane”, atat cat a incaput in cadru; acest magazin de galanterie, renumit pentru cravatele pe care le oferea, a functionat in anii ’20 si ’30 la parterul Casei Popovici, care se intindea pana la intersectia cu Calea Victoriei, langa Editura si Libraria “Cartea Romaneasca”. Magazinul a apartinut la inceput lui Leopold Finkelstein, apoi urmasului sau Mauriciu.
    Avem, deci, in fundal, scuarul cu statui de vis-a-vis de Universitate si parterul fostului Hotel Bristol, de la intersectia bulevardului cu Str.Academiei (pe atunci, Str.Raymond Poincare). In dreapta, plan apropiat, este imobilul inlocuit azi de altul, la parterul caruia functioneaza “Princess Casino”.
    Ne gasim, deci, vis-a-vis de fosta “Carte Romaneasca” distrusa in ’44 de bombardamente.
    ***Dintre toate raspunsurile anterioare, cel mai plin de fler si mai aproape de adevar este cel al lui Popescu.

  14. alex.d says:

    am si eu o mica intrebare, inainte incarcai pozele pe site la rezolutie inalta si aveai un mic widget sa putem folosi noi zoomul si sa ne uitam peste detalii. de ce ai scos asta? 🙂

  15. alex_galmeanu says:

    @ alex.d: din pacate playerul acela este un consumator urias de resurse. Practic fiecare imagine este impartita in 2000-3000 de mici segmente. In momentul in care vrei sa o vizualizezi, vei trimite cateva mii de cereri de fisiere catre server ceea ce il va face sa gafaie. Cei ce se pricep modul in care functioneaza traficul de internet vor confirma faptul ca un numar mare de fisiere stocate si accesate aproape simultan de pe un server vor degrada performantele acestuia. Este mai important numarul de fisiere si mai putin dimensiunea lor.

  16. Cornel says:

    Ei, s-a produs şi dovada…
    În Ghidul Oficial Bucureşti – 1934 – găsim reclama berăriei Răcaru.
    Adresa ei este: Bd. Academiei, vis-a-vis de Cartea Românească!

    Puteţi vedea reclama aici:
    http://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2010/09/racaru.jpg

  17. anton stanculescu says:

    sunt nepotul lui iosif racaru, propietarul restaurantului racaru. din povestile de familie restaurantul a avut trei locatii succesive; calea grivitei, bulevardul academiei (cazinoul actual de langa pizza hut de la intersectia cu calea victoriei) si vasile boerescu, unde a fost nationalizat. locatia corecta din aceasta fotografie o da dan. in orice caz va multumesc, toate aceste informatii sunt emotionante.

  18. La ultima fotografie disting, tranvaiul 34 sau 84
    pe unde circula??

  19. Alex One says:

    @Cristian11 ai dreptate, Restaurantul Racaru, ulterior Marea Neagra, era pe Grivita pe partea dreapta cum privesti dinspre Buzesti spre Gara de Nord. Iar daca cineva a identificat ca tramvaiul era 24 nu mai exista niciun dubiu. N-am apucat Racaru dar la Marea Neagra, considerat restaurantul sutilor din buzunare si curvelor din zona Garii, am fost de cateva ori in studentie ca se manca ieftin si relativ bine. Stalpii de la intrare erau placati cu un soi de faianta alba si albastru-indigo. Nu era sanatos sa-l frecvetezi prea des, mai ales seara, mai ieseau cafteli intre musterii iar Militia face frecvent razii.

Comments are closed.