“Boom in Bucharest” sta scris pe spatele acestei fotografii. Este vorba de inca o imagine de presa realizata de data aceasta de United Press International la 21 mai 1960. Ce vedeti este strada Ion Campineanu (zona Sala Palatului) cu vedere spre celebrul bloc turn.
“Boom in Bucharest” is written on the back of this photo. This is another press image this time taken this time by United Press International on 21 May 1960. What you see is Ion Campineanu Street (the area of Sala Palatului (Palace Hall)) with a view to the famous tower block.
Textul complet ce insoteste imagine este urmatorul:
The full text accompanying the image is the following:
“Boom in Bucharest – Bucharest, Rumania: Rising to completion, this new housing project is a Communist showcase at Bucharest, Romania. Made up of seven apartment blocks set around a central congress and music hall, the project is a part of an ambitious government plan to overcome Bucharest’s serious housing shortage by building 100,000 apartments in the next five years. Credit line (UP I PHOTO)”
Ce ar mai fi interesant este un detaliu in fundal. Pe Ion Campineanu, la capatul vizibil, in partea stanga a cadrului, dupa blocul de caramida rosie existent si astazi, se mai afla o cladire cu doua sau trei etaje alaturi de un cos inalt de fum. Cladirea aceea, astazi disparuta, pare ca se afla amplasata pe spatiul unde acum se afla o parcare. Ar fi interesant daca stie cineva mai multe amanunte despre istoria ei. Detaliu mai jos.
Another element of interest is a detail in the background. On Ion Campineanu Street, at the visible end, on the left side of the photo, beyond the red brick block of flats that exists to this day, there is another two- or three-storey building with a high funnel. That building, now gone, seems to be located where a parking lot is now. It would be interesting if somebody knows further details about its history. A detail below.
UPDATE! – Cladirea in cauza pare a fi centrala termica a vechiului Teatru National disparut dupa bombardamentele din razboi. Daca este asa, este uimitor cum anexaaceasta a supravietuit inca cel putin douazeci de ani. Atasez cateva fotografii relevante.
UPDATE! – This building seems to be the heating plant of the former National Theatre destroyed by bombing during the war. If this is so, it is amazing how this annex survived for at least another twenty years. I attach a few relevant photos.
Daca ai in posesie cartea “Din Bucurestii de alta data ” de George Potra , in calupul de fotografii ce urmeaza paginii 320 ( paginile cu fotografii nu sunt numeroate) , apare o imagine cu Teatrul National privit din directia Hotelului Victoria , in care de cladirea teatrului este alipit un corp deasupra caruia se afla acest cos de fum.
Imi amintesc vag ca am citit undeva de existenta unei fabrici de bere langa Teatrul National. Dar cum nu imi amintesc despre ce carte era vorba , nu pot verifica informatia si nu garantez ca este intocmai corecta.
[img]http://img341.imageshack.us/img341/7507/dsc0399b.jpg[/img]
Desi nu stiu despre acel cos, in poza mai este un detaliu interesant: blocul nou din extrema dreapta este de panoplie, pentru a masca un imobil mai vechi. Am scris despre acest caz aici:
http://www.rezistenta.net/2010/02/trei-mascari.html
@ alex, Raiden, Iulia_
Clǎdirea cu un etaj sau douǎ este centrala termicǎ ce deservea Teatrul Naţional, şi a fost construitǎ pe la 1900 odatǎ cu introducerea încǎlzirii centrale. Corpul centralei se gǎsea lângǎ colţul de N-V al Teatrului şi se vede cǎ nu a fost dǎrâmatǎ odata cu Teatrul, fiind folositǎ o vreme pentru încǎlzirea imobilelor din apropiere. Coşul, evident, este al acestei centrale şi se afla chiar lângǎ zidul Teatrului.
Îi trimit lui Raiden fotografii din epocǎ ce dovedesc acest lucru şi dacǎ doriţi le folosiţi în completarea articolului.
@ Iulia_
Pe Calea Victoriei şi în celelalte zone f.centrale ale Bucureştilor nu au existat niciodatǎ fabrici, nici chiar în zorii industrializǎrii capitalei.
Dan (http://www.bucurestiivechi.ro/) spune ca, in cazul cosului, este vorba de centrala termica a fostului Teatru National. Dependinta se pare ca a supravietuit mai mult decat cladirea principala.
Spre sfarsitul anilor ’70 acel cos inca era in picioare. Cel putin asa reiese din amintirile vagi din acea perioada, cand, elev de clasa a 7-a sau a 8-a fiind, mai trageam chiulul prin zona, si in multe se afla si cosul cu pricina. Dupa demolare, care nu tin minte cand a avut loc, terenul respectiv a ramas viran multa vreme, in spatele unui gard inalt peste care nu puteai vedea decat daca te-ai fi urcat pe el.
interesanta istoria..
Sunt reticent asupra datarii “imaginii din 1944″…
Caci nu apare blocul care include cinematograful Union, fost Minion si care apartinuse Min.Agriculturii…La cca 1950 mergeam acolo gratuit, datorita tatalui agronom, deci f probabil era antebelic…
Cred ca daramaturile apartin inceputului santierului…
@ Dan Ghelase – confirm ca poza la care faceti referire este din 1944. A aparut prima oara intr-unul din articolele mele. Este luata de la Arhivele Nationale, este datata si apartine setului cu bombardamentele din Bucuresti.
Foarte fain acest site; sunt foarte incantat ca l-am descoperit. 😀
Am locuit din ’79 si pana in ’96 in blocul nr.4 la prima scara din dreapta, deasupra magazinului Adam. Bunicii au locuit in bl. nr3, bunicul inca locuieste acolo. Mi-au spus ca pe Campineanu circulau tramvaie care intorceau in fata bisericii Kretzulescu. Se pare ca lucrarile stradale din foto sunt chiar cele de instalate a liniei ferate de tramvai.
Ce stiti despre data de constructie a blocului de caramida, cel cu Cinema Union parca, nu? Superb bloc cu interioare spatioase si scari misterioase.
Locuiesc pe Campineanu de cand eram in clasa a III a, mai precis din 1973. La acea vreme stiu sigur ca acel cos de caramida inca exista. Abea aici am aflat care era rostul sau. Mai imi amintesc ca in anii 70 pe undeva la baza acelui cos mai erau niste cladiri scunde (numai parter) unde activa o asociatie de filatelisti.