Anul 1977 va fi intodeauna un an negru in istoria Bucurestiului iar imaginile urmatoare subliniaza inca o data acest lucru. La 33 de ani de atunci noi ne bucuram de o noua exclusivitate. Nu este prima data cand avem fotografii inedite ale distrugerilor acestui cumplit cutremur (vezi aici) dar acum putem completa imaginea generala cu unghiuri de vedere noi. Cadrele de mai jos sunt trimise de Gabriel Rusu si sunt realizate de tatal sau, Emil Rusu.
1977 will always remain a dark year in the history of Bucharest and the following images underline this once more. 33 years later we enjoy a new exclusivity. It is not the first time when we have novel photographs of the destruction caused by this horrendous earthquake (see here) but now we can add new points of view to the general picture. The photos below are sent by Gabriel Rusu and are taken by his father, Emil Rusu.
Wow, astea da fotografii-senzatie! Ca de obicei, observatiile:
1. fara-nume-04 = blocul Simu de pe Magheru, langa Hotelul Lido. Partea cazuta a fost reconstituita prin imitare.
2. fara-nume-06 = Casa Liebrecht-Filipescu, zisa si Universitarilor, pe str. Dionisie Lupu. Nu stiam ca a fost avariata!
3. fara-nume-07 = casa inspre str. Antim, zona casei oricum a fost demolata in anii ’80 si azi acolo este parcarea din spatele blocurilor de pe bd. Unirii.
Palatul Telefoanelor a luat si foc, nici asta nu stiam. Imi place ca pozele surprind unghiuri inedite si locuri nemaivazute pana acum. Bravo dlui. Rusu ca le-a facut publice prin intermediul tau, Alex.
Excepţionale!!!
Iti mulţumim mult ţie şi domnului Rusu. Se pare ca tatăl domniei sale era inginer sau arhitect altfel nu se explica fotografiile făcute din locuri privilegiate şi fotografiile cu subiecte legate de ingineria seismica (fisurile în x de la palatul telefoanelor, detalii;e de coşuri căzute, dizlocarea stâlpilor din grinzi din poza cu electronica).
Ar fi de completat unele titluri de fotografii:
Fara nume 4 este blocul din b-dul Magheru intre strada Franklin si Anastasie Simu
Fara nume 6 este Casa Universitarilor din str. Dionisie Lupu
Pozele denumite “Pensiunea” sunt poze ale blocului Wilson. (Aici am şi o satisfacţie. Ai mei îmi spuneau cum ca blocului i-a căzut coltul datorita platformei de antiaeriana turnata în WW2 peste ultimul nivel a clădirii… şi uite ca acum am confirmarea)
@ raiden
şi am crezut ca o sa fiu primul 🙂
@ branxu – nu-i nimic, ma bucur ca avem aceleasi observatii 🙂
Deci foisoarele superioare la cladirea neoromaneasca de pe Magheru de langa biserica italiana supravietuisera cutremurului (a doua poza) …
Atunci cand au disparut ele oare?
@ adrian – Au fost demolate ulterior, deoarece s-a spus ca nu mai erau sigure si s-a optat pentru o refacere intr-un stil mai simplist a acoperisului cladirii.
Numele ei este Palatul Societatii “Actiunea Economica a Romaniei”. O comparatie interesanta interbelic-acum:
http://atuncisiacum.blogspot.com/2010/02/palatul-societatii-actiunea-economica.html
Buna ziua, felicitari si de data asta.
Mama mea spune ca faranume_01 este parterul blocului Adriatica -parca asa se chema-, adica str. Campineanu colt cu Calea Victoriei, unde este actualul sediu al B1 TV.
Detaliile de la balcoane la faranume_02 parca seamana cu cele de la Agricola Fonciera si cealalta cladire din Piata Natiunilor Unite, dar nu imi dau seama daca este vreuna dintre ele sau nu.
Spor!
@ Catalin Rata – la faranume_01 este posibil sa fie blocul Adriatica, dar la faranume_02 100% nu este nici Agriocola-Fonciera, nici Adriatica-Trieste. Au ornamentatia diferita si sunt altfel dispuse.
Imaginile sunt seci. Reci. Impactul lor, nu. Eventual. Pentru cei care au trait cutremurul. Acel cutremur. Pentru ca, pana atunci, era ceva nou. Intre timp, si cutremurele s-au mai banalizat. Radeam cand auzeam exprimari de genul “tineretul din zilele noastre”, dar acum am inceput sa am o alta atitudine. Sper sa putem transmite ceva din intensitatea trairilor!
Trebuie sa recunosc… profund impresionata! O sa revin in putin timp sa ma disec fotografiile.
In poza 1- se profileaza Cladirea Fundatiei Universitare CAROL I (BCU) , deci imaginea aopare sa fie din zona Ion Campineanu -Calea Victoriei. pare ca cea din poza nu etotusi Adriatica.
Insa cladirea darimata are o arhitectura ce aminteste de LIDO …Parerea mea…
Multumesc pt comentarii, tatalui meu i-ar fi placut sa vada ca fotografiile lui se bucura de asa apreciere.
@branxu – a fost inginer constructor.
La fara nume06 nu pare a fi Casa Universitarilor. Cred ca mai degraba e vorba despre un bloc in stil gothic care intr-adevar s-a prabusit la cutremur. Am citit undeva despre el, dar nu mai stiu exact, era undeva in zona centrului istoric parca.
Intrebare. Are cineva idee din ce loc a fost facuta prima poza?
ba e chiar casa universitarilor pana la urma 🙂
Poza 03 este blocul Nestor. Intre el si casa care se mai vede (cea cu compresorul in fata) era casa matusilor mele(de fapt surorile strabunicului meu), nascute in 1887 respectiv 1892 chiar in acea casa, in care apoi au locutit toata viata lor si au supravietiuit caderea blocului Nestor pe aceasta. Atat de bine erau costruite casele pe atunci….
Din pacate am doar amintiri, nu si poze. Toate pe care le-am vazut pana acum arata doar blocul Nestor.
Poate gasiti voi niste fotografii din zona in care se vede si casa. Era cam acolo unde acum se gaseste treasa fin fata Hotelului Radisson.
Thanks a lot
Super fotografiile! auzisem de acest seism insa nici o fotografie nu vazusem.mii de multumiri!!!