Suntem la inceput de 2010, moment prielnic pentru o retrospectiva a anului trecut. In 2009 am avut parte de fotografii inedite, unele dintre ele unicat, altele cu o audienta surprinzatoare. Anul a inceput cu unul dintre cele mai vizitate articole, campion absolut al numarului de comentarii. Este vorba de un set de fotografii stereografice color realizate in 1964 in Bucuresti de catre un american aflat intr-o vizita mai mult sau mai putin oficiala in tara noastra. Seria fotografiilor stereografice continuand si cu un album mult mai formal din anii 60.
In a doua jumatate a anului am avut parte de cateva materiale interesante primite de la Cristian Malide, printre care cateva imagini din ziua imediat urmatoare cutremurului din 1977, imagini din centrul Bucurestiului din 1985 dar si din zona Cauzasi in timpul demolarilor din acelasi an.
Am mai publicat fotografii inedite realizate de regizorul Pompiliu Galmeanu. Putem enumera: Tomozei si Labis, Hotelul Intercontinental si Teatrul National in constructie in anii 1970, o comparatie 1970, 1982 si 2009 a intersectiei Stelea Spatarul cu Sf. Vineri, o imagine unicat cu strada Carol din Piata Unirii dar si o panorama a Bucurestiului anului 1985 realizata din sase cadre consecutive.
Este de remarcat seria fotografiilor realizate de soldatii germani aflati in Bucuresti in timpul celui de-al doilea razboi mondial: aici, aici, aici, aici, aici si aici. Povestea casei familiei Bossa. O foarte rara, probabil unica, fotografie aeriana a Bucurestiului din primul razboi mondial. Precum si probabil primele fotografii din Bucuresti ale revolutiei din 1989, realizate de Laurentiu Galmeanu.
Am mai avut si importante contributii ale unora dintre voi. Raiden ne-a trimis doua imagini cu aspecte din Bucurestiul aflat sub ocupatie germana in primul razboi mondial (aici si aici). Florin Bondrila ne-a trimis si el doua imagini cu scene din perioada comunista (aici si aici). Doua seturi de portrete de la 1900 au venit de la Luiza Gheorghiu (aici si aici). Dar si fotografiile gasite sub un linoleum in casa in care proaspat se mutase, de catre Cristian Stan.
Putem spune ca fost un an bogat la muzeuldefotografie.ro, in ciuda crizelor ce sunt la moda. Speram ca 2010 ne va aduce lucruri si mai interesante dar trebuie sa va reamintesc ca este nevoie si de ajutorul vostru. Aflati aici ce si cum.
Promit cand ajung in Arges, la tara la mine, sa trimit si eu niste fotografii interesante si vechi
Un loc de referinta!
Am mai intrebat dar n-am capatat raspuns referitor la imaginea aceea senzationala a Bucurestiului in zbor la 1916-198. Care este sursa acelei imagini?
Felicitari pentru intreaga activitate si spor in continuare!
@adrian: Sursa este confidentiala, este vorba despre o persoana privata. Din pacate nu stiu cum a ajuns acolo.
Daca in 2009 am descoperit atatea despre Bucuresti si nu numai, ma intreb oare ce o sa mai invatam si in 2010? Sa tot avem un an plin de fotografii si informatii!
Sunt sigur ca va fi un an plin de surprize care de care mai interesante. La mai mare si felicitari initiatorului!