Hartile nu sunt specificul acestui site dar cred ca este important sa localizam unele dintre imaginile publicate. Contextul poate fi un element interesant. Totodata, o harta veche este intodeauna amuzanta. Documentul nu este datat dar pare realizat undeva in perioada 1935-1940.
Update!
Harta se poate downloada. Don’t forget to say thank you! 🙂
_________________________________________________________
Drepturi de autor si preluare
Acest material se poate prelua liber pentru orice fel de utilizare, exceptand utilizarea comerciala. Singura conditie o reprezinta mentionarea sursei.
Donatii
Muzeul de Fotografie reprezinta o initiativa independenta realizata in scopul de a pune in valoare si de a aduce la cunostinta publicului subiecte si materiale fotografice deosebite. Daca va place, puteti sa ne ajutati sa mergem mai departe. Suportul financiar este foarte important atat pentru costurile de intretinere ale acestui site cat si pentru noi achizitii. Statisticile arata ca suntem urmariti de un public numeros, chiar si sumele mici sau foarte mici devin importante in acest context. Daca vrei sa ajuti, afla aici cum poti sa o faci.
1938
Salut.Nu incarci si o versiune hi-res a hartii?
Nu am mai vzt o harta rutiera atat de detaliata de dinainte de razboi a Buc.Ar fi aproape perfecta fara liniile alea de transport
A terrific find! Last year while digging out the attic we found a map of Bucharest from 1979: equally interesting. Details here: http://www.bucharestlife.net/2009/07/13/bucharest-map-1979/
Splendid, ce hartă!
Åži mie mi-ar place un hi-res… vrabia mălai visează!
una dintre putinele harti interbelice existente ,,harta de mare utilitate!
Felicitări și mulțumim pentru publicare, Alex!
Pe baza unor detalii, confirm că harta este editată după anul 1936.
Salut.As aprecia f. mult harta la rezolutie f mare.Sunt student la arhitectura si nu am cum pe moment sa merg la arhiva sa o iau,o folosesc la un proiect,e o analiza istorica.Am gasit harta la o colega dar nu e high si e greu sa gasesc denumirile bulevardelor strazilor,ce intreprinderi erau pe anumite sit-uri.As aprecia foarte mult daca se poate.Multumesc
Ce harta faina am descoperit!Felicitari pentru achizitie.E incredibil de detaliata!Imi plac si colturile acelea informative cu legenda,sursa tiparului,imprejurimile …insa aceeasi mica rugaminte am si eu:nu poti uploada harta si in rezolutie downloadabila?Multumim!
Am studiat aceasta harta f. atent si din cunostintele mele, pare a fi fost editata inainte de 1930, pt. ca din ea lipsesc cartiere precum Bucurestii Noi si Damaroaia. Constructia acestor cartiere a inceput dupa 1925 mai ales pe terenurile acordate de stat demobilizatilor de razboi. Se pare ca singurul cartier existent pe harta dincolo de Podul Constanta este Chitila. Pentru alte cartiere marginase ale Bucurestiului nu am cunostinte suficiente.
Salut
Avem in birou aceeaÈ™i harta, dar o ediÈ›ie mai veche, sponsorizata de “Galeries Lafayette”. M-am uitat atent si am descoperit cateva diferente care pot ajuta la datare:
Magazinul general de Paris (http://www.rezistenta.net/2010/01/top-10-cladiri-disparute.html) este încă marcat, fata de aceasta ediție in care apare demolat. Lucrările de sistematizare a Pieței Palatului au început în 1938, clădirea a fost demolata până în 1939.
Școala Superioara de Rasboi este marcata în planul nostru pe bulevardul Brătianu, în acest plan lipsește, fiind însă marcata clădirea Academiei Militare (noua denumire a Școlii Superioare de Rasboi) din capătul b-dului Calinderu. Academia Militara a fost fundata în 16 aug. 1937 şi este inaugurata în 6 dec. 1939.
Pe planul nostru actuala Piata Charles de Gaulle este marcata ca Piata Jianu, iar in planul acesta ca Piata M. Eminescu. Această piață s-a numit din octombrie 1940 piața Adolf Hitler.
În concluzie harta nu poate sa fie decât din anii 1939-1940.
Iar dacă micul patrulater albastru din faţa clădirii Fundaţiilor Regale este ceea ce cred eu, adică statuia marelui nostru rege, Carol I, atunci harta nu putea fi publicată decât după 10 mai 1939, data inaugurării acesteia!
Creatie a Arh. Horia Creanga – nepot al scriitorului Ion Creanga -, Restaurantul “Pescarus”, localizat in Parcul Herastrau recent creat, poate constitui un element de datare foarte util. Altfel spus, un terminus postquem. Prin urmare, daca cineva stie data exacta a inaugurarii restaurantului cu pricina, eveniment consumat in anul 1939, l-as ruga sa binevoiasca a ne informa si pe noi, ceilalti.
Daca la prima examinare plasam realizarea hartii in anul 1938, tin sa vin mai aproape de indicatiile lui @branxu (1939-1940), dar mai mult intuitiv si cu mici rezerve, intrucat pare greu de crezut ca editorii au omis sa noteze – cu simbolul pentru monument, asa cum au procedat in cazul statuilor de vis a vis de Universitate si nu numai – si Statuia ecvestra a lui Carol I, daca aceasta exista la momentul intocmirii hartii. Spatiu exista, suficient.
Pentru ca o datare cat mai exacta este foarte utila, astept pareri si argumente pentru a plasa harta, temporal vorbind, cat mai aproape de realitate. Cert este ca harta nu poate fi anterioara anului 1938 si nici posterioara lunii octombrie 1940 (v. Piata 8 Iunie, Str. Carol al II-lea, Piata M. Eminescu etc.). Alte elemente de datare ar fi Str. C. Mille – devenita acum Sarindar, Str. P-ta Amzei – V. Bolnavu si alte denumiri de strazi care se shimba in aceasta perioada (1938-1939).
Harta este facuta clar in perioada 1939-1940 deoarece de exemplu bulevardul Maresal Presan este inaugurat in ’39 in timpul Lunii Bucurestiilor,alt lucru interesant si edificator este ca in continuarea bd. Stirbey-Voda este bd. Armand Calinescu probabil denumit asa dupa moartea sa din 21 septempbrie 1939.Dupa septembrie 1940 nu poate fii vorba sa fii fost facuta harta deoarece multe denumiri au fost schimbate gen Piata 8 iunie a devenit Piata 6 septembrie si alte exemple pot fii enumerate.Parerea mea personala ca harta este facuta pe la sfarsitul lu ’39 ori chiar inceputul lui ’40
@alexandru puiu
Eu am datat harta 1939 sau 1940 întrucât am văzut aceasta harta în mai multe ediÅ£ii, ÅŸi, presupun, ca era genul de harta editata anual destinata turiÅŸtilor ÅŸi vizitatorilor (asa cum existau ÅŸi exista ÅŸi azi în toate oraÅŸele mari ale lumii). Asta presupune ca “evenimentele” urbane petrecute în 1938 sunt prinse în harta din 1939 ÅŸi cele din 1939 în cea din 1940. ÃŽn aceasta logica, ridicarea statuii în 1939 va fi marcata în harta din 1940, dar asta nu se potriveÅŸte cu marcarea restaurantului PescăruÅŸ ÅŸi a Academiei Militare, edificate tot în 1939. Tot ce putem presupune e ca dreptunghiul albastru este statuia.
Este insa posibil ca harta sa fie editata fie de mai mult ori pe an, fie cu o alta data decât 1 ianuarie (de 10 mai sau cu ocazia lunii Bucurestilor), cea ce presupune o oarecare dificultate în datarea ei. Asa ca datarea ei prin metoda analizei contextului istoric în 1939-1940 mi se pare foarte buna. Pentru o datare mai buna, cred ca singura metoda ar fi o raita prin anticariate pentru a vedea dacă pe harta (neînrămată) apare marcată data apariţiei.
Mda… Cel mai probabil avem situaÅ£ia sfârÅŸitului lui 1939 într-o hartă din 1940. Remarca privind Bd. Armand Călinescu mi se pare până acum cea mai bună ca element de datare. O vilă albă (sic!) pentru observator! 🙂 Åži pentru că mi-e tiz, în DorobanÅ£i!!!
AÅŸadar, astfel arăta BucureÅŸtiul în ultima noapte de dragoste… O perioadă de apogeu urbanistic ÅŸi arhitectural, căreia războiul, mai întâi, apoi potopul comunist, i-au pus capăt. De-ar fi rămas aÅŸa, n-ar mai fi fost Sibiul OraÅŸ Cultural European în veci. Mă rog, nu înaintea BucureÅŸtilor.
Superba harta, si mai ales un document de mare importanta istorica.
O rugaminte : ati putea cumva sa o afisati pe sit la dimensiunea reala, ca sa puteam incarca pe computer o imagine corecta a hartii ? Sau macar ati putea pune un hyperlink catre fisierul cu dimensiunea originala, va rog ?
Deocamdata, singura imagine pe care am obtinut-o este minuscula, si devine ilizibila cand o maresc.
Multumesc foarte mult.
Salut.
Se poate sa pui si imaginea cu rezolutie mare te rog? Sau macar sa ne spui de ce nu e posibil acest lucru?
Multumesc.
Dupa 1938 sediul guvernului-Presedentia Consiliului de Ministri se afla la palatul Cantacuzino(inchiriat de la Pr. Maruca Cantacuzino, casatorita cu G. Enescu). Anterior se aflase in Casa Vernescu. Tot in Casa Vernescu a functionat si Ministerul de Razboi. Sigur harta este din 1939-1940.
Salut Alex
Poţi sa ma ajuţi şi sa îmi spui de unde poate fi luata aplicaţia pentru imagini high resolution?
Mulţumesc anticipat.
Harta e facuta inainte de 1936. Stadionul giulesti a fost ridicat in 1936 si nu apare pe harta
Pingback: Urban 5 | Parerile Artistului in Blogosfera
Foarte tare harta. Dar sunt harti ale Bucurestiului din anii ’50 sau ’60?
Multumim pentru hi-res.
Multumesc de invitatie…Am sterpelit-o !
Aceste informatii trebuie sa circule liber pt o mai buna intelegere si reconstituire a istoriei, pt punerea in valoare a Patrimoniului comun…prin contributia tuturor.
Deocamdata urmarind salba de lacuri de pe Valea Colentinei, ma intreb cum au fost privatizate – deja locul este impanzit de vile – Strandul ICAB (UCB) si Pepiniera Toboc dela Tei…find domeniu de utilitate publica (UCB – regie a Primariei), dar mai ales Restaurantul Bordei…care si el apare al UCB !!!?
Multumesc pentru harta descarcabila! 🙂
Multumesc frumos pentru harta descarcabila !
Multumesc pentru harta. Am si eu o intrebare: Site careva cand a fost contruita maternitatea Giulesti aka Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu? Multumesc!
Conform hartii, pe strada Sevatopol apare un cimitir Israelit.
Citez:
“In Bucuresti a mai existat un vechi cimitir evreiesc pe strada Sevastopol, infiintat prin secolul 17 si dezafectat in timpul Holocaustului, care a ramas in amintire doar prin desenele graficianului Lazar Zin. ”
In timpul comunismului s-a construit acolo Hotel Diplomat. Dupa ’89 acest complex hotelier a devenit spatiu de birouri.
Săru’mâna pentru hartă !
Multumesc frumos pt. harta. Superba informatie si gest!
Pingback: Transport public: a treia cale « simply bucharest: the hungry mole
am dat si eu un download, inca n-am apucat sa ma uit pe harta cu atentie. dar multumesc pentru punerea la dispozitie! sau cum s-ar fi spus in epoca: “saru’ mana conasule!” 😀
Multumesc! E ca un cadou asteptat indelung, stiam ca trebuie sa existe o astfel de harta. Sper ca voi gasi, in cele din urma si imagini din Giulestiul anilor 55-65, adica din perioada in care incepeau blocurile sa ia locul curtilor de-a lungul sos. Giulesti. Nici o altfel de nostalgie in afara de faptul ca reprezinta nasterea si copilaria mea. Multumesc inca o data!
Superba harta, si la o dimensiune generoasa. Am pierdut azi peste 2 ore
Este excelenta . Multumiri calduroase.
Pingback: BucureÅŸtii, ce s-au dus « DivagaÅ£ii
N-am cuvinte de multumire!! Am luat’o pentru postul meu, referitor la cartea lui H. Stahl – Bucurestii ce se duc. Acum trebuie sa o studiez, cu lupa..
Multam pentru harta! Excelenta!
Multumesc frumos!
Pingback: BucureÅŸti, 1934 « simply bucharest: the hungry mole
excelent! multumesc.
Multumesc
harta este reprodusa la institutul cartografic Brasov, fiind o creatie a generalului Constantin Teodorescu, decedat in 1952 in puscariile comuniste.
Multumesc! Buna treaba!
Mii de multumiri
Va multumesc pentru harta.
Am cutreierat anul trecut pe urmele copilariei si tineretii cautand poteci sterse pe vecie.
Datorita hartii D-voastra, a website-urilor “Unknown Bucharest”si “Bucurestii Vechi si Noi” si a fotografilor curajosi care au documentat schimbarile inainte de au intrat in actiune buldozerele, pot sa reconstruiesc in imaginatie, aproape pas cu pas, orasul care a fost.
Cu recunostinta,
Doru M.
mii de multumiri pt harta 😀
Va multumim !!!!
Pingback: 2010 - ce-au făcut alÅ£ii bun « simply bucharest: the hungry mole
aur! de fapt aurul nu are nicio valoare. astea au!