Lucrari de canalizare in 1945

Avem inca o exclusivitate. Am gasit cateva imagini realizate pe in perioada 1943-45 ce surprind lucrarile de calanizare din Piata Universitatii si Piata Romana. Instantaneele poarta semnatura lui Alex Petit, inginer de meserie, cu atelier pe B-dul Tache Ionescu la Nr.6


Cronologic, intr-o prima imagine realizata in data de 2 august 1943 (conform notelor de pe spate) observam lucrarile de canalizare din centrul rondului de la Piata Romana. In mijlocul rondului vedem statuia lui Lascar Catargiu demolata de comunisti prin anii 50.


In data de 13 august 1945, la aproape doi ani diferenta, vedem stadiul lucrarilor executate in Pata Universitatii in jurul statuii lui Bratianu, statuie ce avea sa fie si ea demolata de comunisti. In coltul din dreapta-sus se afla gardul Palatului Sutu iar pe trotuar un chiosc de ziare.


O ultima imagine, realizata in data de 12 septembrie 1945 ne prezinta aceleasi lucrari de canalizare din rondul de la Universitate.  Langa statuia lui Bratianu, orientat catre Piata Romana, gasim un panou aniversar pe care citim “Ziua Sporturilor – 15 Septembrie 1945 – Un an de activitate O.S.P.” In centru-stanga, mergand spre Piata Romana, vedem o caleasca. Se pare ca inca mai reprezenta un mijloc de transport in acei ani. Tot in centru-stanga, un pic mai sus se afla “Floraria Bondoc” iar in centru-dreapta vedem un fel de targ de covoare amplasat oarecum pe locul viitoarei intrari in pasajul metroului. In fundal spre Pata Rossetti vedem Ministerul Agriculturii pe dreapta dar si cladirea cu o cupola rotunda din stanga (fostul Minister de Razboi), cladire ce deja isi pierduse ornamentele spectaculoase ce le prezenta inainte de primul razboi mondial. In Piata Rossetti gasim casa ce avea sa devina sediul PNT-CD dupa 1989. In centru jos, in primul plan al imaginii, se afla ordonate in perechi cateva tuburi de oxigen si gaz utilizate la aparatele de taiere-sudura autogen.

_________________________________

Drepturi de autor si preluare

Acest material se poate prelua liber pentru orice fel de utilizare, exceptand utilizarea comerciala. Singura conditie o reprezinta mentionarea sursei.

Donatii

Muzeul de Fotografie reprezinta o initiativa independenta realizata in scopul de a pune in valoare si de a aduce la cunostinta publicului subiecte si materiale fotografice deosebite. Daca va place, puteti sa ne ajutati sa mergem mai departe. Suportul financiar este foarte important atat pentru costurile de intretinere ale acestui site cat si pentru noi achizitii. Statisticile arata ca suntem urmariti de un public numeros, chiar si sumele mici sau foarte mici devin importante in acest context. Daca vrei sa ajuti, afla aici cum poti sa o faci.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Lucrari de canalizare in 1945

  1. Raiden says:

    Foarte inedite si mai ales clare aceste fotografii!

    In cea cu Piata Romana, este prezent si blocul Palladio (ulterior Turist), avariat in 1977 la cutremur, consolidat si uratit. Fotografia pare facuta de la etajul/mansarda casei Nanu Muscel (lipita de ASE), aflata astazi in paragina si cu anexele demolate.

    Ambele fotografii cu Rondul Bratianu sunt facute, clar, din sediul Universitatii. In ultima fotografie, mergand pe bd. Carol I, trecand de Ministerul Agriculturii si inainte de a ajunge la Rosetti, vad pe dreapta o cupola. Nu am stiut ca acea casa a avut vreodata cupola!!

  2. B. says:

    in ultima poza, in partea de sus a panoului aniversar scrie “sportivi – fiti in fruntea muncii de reconstructie a tarii” 🙂

    adica in 1943, in plin razboi mondial, in bucuresti se faceau lucrari de infrastructura subterana? n-am putea reinvia edilii de atunci? 😀

  3. Foarte interesante!

    1. Pe locul pietii din fata TNB-ului se văd cumva clădirile circului?

    2. Imagini color cu acel târg de covoare se găsesc în arhiva lui Willy Pragher.

  4. branxu says:

    @raiden

    Aceea cladirea cu cupola de pe Carol este una dintre lucrarile arhitectului Socolescu, unde, din ce stiu eu acolo a si locuit. Cred ca imobilul si-a pierdut tot acoperisul din ce imi dau seama (l-am vazut de multe ori din cladirea de vis-avis). Probabil intr-un incendiu sau la cutremurul din 1977.

  5. O claritate exceptionala a imaginilor. Ceva totusi a ramas la fel. Aceeasi mizerie si acelasi praf ne inconjoara si astazi in aceleasi locuri. Totusi il invidiez pe tipul care sta pe trepte in laterala florariei, chiar in dreptul statiei de tramvai. Mi-as fi dorit sa vad Bucurestiul in perioada aceea prin ochii lui.

  6. Raiden says:

    @ branxu – mersi de info. Uitandu-ma mai bine, cupola aia avea si buzdugan in varf, in stilul Institutului Geologic de pe Kiseleff.

    Da, casa este stilul specific Socolescu, acum imi dau seama.

  7. Adrian says:

    Foarte interesanta situatia cladirii din Piata Universitatii unde se pare ca a functionat Ministerul de Razboi si apoi Steaua Romana. Acum imi dau seama ca fatada si cupola au fost facute prastie inca de atunci. Ceea ce inseamna ca faceam afirmatii usor gratuite la:
    http://2.bp.blogspot.com/_i5gvVb4UZqo/Sx5gLq6_dpI/AAAAAAAAAN4/QP-7EQ7sEL4/s1600-h/anexa+4+ambientul+3.jpg

  8. Bogdan says:

    Foarte frumoase fotografii! Deja le iubesc 🙂 cred ca le voi studia pana diseara. Felicitari!
    O sugestie legata de contributia financiara: reclame pe blog. Pentru fiecare accesare a acestora se contorizeaza niste centi sau asa ceva. Peste 10 dolari sau euro ( n-am inteles exact ti-i trimit acasa. E o idee cam proasta ( eu am adunati vreo 3, 19 nu stiu ce ) dar daca toti vizitatorii carora le-a placut ce au vazut ar face un click pe una din reclame cred ca s-ar strange ceva bani mai repede. Asa cum spuneam e o idee cam proasta …

  9. Romulus says:

    Imi place ca Piata Romana a ramas in mare parte neschimbata, cu exceptia modificarii blocului dupa cutremurul din ’77. As vrea sa ramana asa, adica sa se salveze Casa Nanu Muscel si sa fie pusa mai bine in valoare casa lui Petre Antonescu din Piata Romana nr. 1 (fix in spatele statuii). Chiar apreciez Pietele Romana si Universitatii pentru farmecul pe care il pastreaza. Nu acelasi lucru il pot spune despre Victoriei si mai ales Unirii, care si l-au pierdut… Simteam ca ceva “lipseste” si cand eram mai mic si nu investigasem inca istoria transformarii Pietei Unirii (am citit mult pe acest blog sau pe blogul Rezistentei Urbane precum si al lui Radu Oltean).

  10. Adrian says:

    @romulus: casa aceea e de Ion Mincu

  11. doina says:

    Primaria si niste destepti de investitori vor sa darime si casa lui Ion Mincu.

  12. nik says:

    Informatia de la foto Pta. Univeritatii privind gardul palatului Sutu este gresita. Cladirile care se vad in partea stanga a fotografiei nu erau ale fostului Circ Kratel -cum se numea – care era situat in zona parcului din fata teatrului, ci acolo erau mici magazine ;pana la inceperea lucrarilor la cladirea T.National si a Intercontinentalului (1967) ,functinau acolo o librarie,o patiserie,un aprozar,un atelier reparatii radio,florarie,etc. Intre acele cladiri si cladirea mare cu cupola exista mica strada Ion Vidu unde,in fata unei agentii care vindea bilete la manifestarile sportive ,se adunau microbistii si comentau aprig rezultatele etapei .Tot acolo exista si o mica arena cu ring de box si un magazin universal.

Comments are closed.