Primele au fost femeile, așa cum se cade, dar a venit și rândul barbaților. Avem o nou selecție de imagini primite de la d-na Luiza Gheorghiu. Studiul poate fi divers, atât unul vestimentar cât și unul relaționat anumitor tipologii umane. Avem și o imagine realizată la 1875. La o analiză sumară, pare cea mai veche din colecția “muzeului”.
Portret al doctorului Josef Goring realizat de A. Spulak & Bieling în București. Pe fotografie este notat: "Dr. Josef Goring tatăl mamei mele". Imagine nedatată
Portret realizat de A. Spoutil. Imagine nedatată.
Portret realizat de Rosiu & Hausler cu atelier la Bistrița. Pe verso este notat: "Manu Gavril 1890"
Fotografie realizată de H. Mosontzki în regiunea Udvarhely (estul Transilvaniei). Pe verso este notat: "Tatăl meu Lascăr Gheorghiu cu sora lui Tinca Trianolaf care locuia l Măinești, Bacău. Fotografie de pe la 1880"
Portret realizat de fotograful curții regale Franz Mandy în studioul din București din Piața Teatrului (lângă Fialkovsky). Fotografie realizată sub comanda cu numărul 8597 la data de 9 martie 1883. Pe verso este notat: "Amicului meu Anton Bârdescu spre aducerea aminte de colegialitatea din ... (indescifrabil)"
Portret realizat de fotograful curții regale Franz Mandy în studioul din București de pe Calea Victoriei nr. 21. Fotografie realizată sub comanda cu numărul 4827, nedatată.
Fotografie de F. May realizata în studioul din Târgul Ocna. Pe verso este notat: Lascăr Gheorghiu în etate de 69 ani. Decedat în 14 aprilie 1903 la Tg-Ocna." Imagine nedatată.
Fotograf anonim, imagine nedatată.
Fotografie realizată în București im martie 1875 de catre un fotograf anonim.
Related
Salut Alex,
Nu este asta cea mai veche din muzeul tau. In postul “Primii fotografi din Romania” ai fotografii mai vechi de 1875, unele chiar datate. Dupa mine, dupa ce am vazut pe siteul tau, cea mai veche s-ar putea sa fie Herman Leon, tot in postul respectiv.
O zi buna!
Dar unde le sunt cearcănele? Ridurile?
Le “scoteau” in Photoshop. 😉
sau nu apareau asa devreme, nefiind poluarea de acum ;D
In atelierele timpurii de fotografie lucrau alaturi de fototgraf un retusor si un pictor (de cele mai multe ori chiar fotograful era si pictor). Ei se ocupau de corectarea “greselilor” aparute (precum cearcanele, ridurile, chiar ochi inchisi, aranjarea parului), direct pe placa de sticla.
De fapt toti au 17 ani…de aia nu au cearcane
unii chiar au cearcane..dar ganditi-va ce aparatura foto aveau pe atunci..? pe cand cea de azi ..arata ji cel mai fin por de pe fatza..s.a.m.d…bineinteles ,fara trucajele existente..-care ji astea sunt decand lumea.oricum,felicitari pt.poze..shi la mai ‘mare’-sunt fan.
O mică observație: cea de-a patra fotografie e localizată precis la Sz(ékely) Udvarhely, adică Odorheiu Secuiesc. Un oraș mic, dar respectabil, capitală de comitat etc.
Inca putzintel si propriile mele fotografii din copilarie vor fi ” de epoca”. Chiar, ce-ar fi daca aici s-ar organiza un fel de depozit, pe ani, cu fotografiile celor care intra pe site si doresc sa-si posteze cate-o foto din perioada scolii generale, de exemplu? (am eu una in care afisez o moaca… Stau impreuna cu “tovarasa” langa o socotitoare dintr-aceea cu bile, ca un fel de abac , tuns cu breton “mic”- era si varianta breton “mare” dar doar pe durata vacantei mari…)
As dori, daca se poate sa precizeze cineva care este mai competent decat mine
ce metoda de prelucrare fotografica s-a folosit de catre fotograful Franz Mandy
la executarea fotografiilor lui, expuse pe site-ul Dvs. Multe multumiri anticipate.
Ati putea sa precizati unde si in ce perioada a existat un atelier de fotografie Nisite Portrait (probabil zona de nord vest a Transilvaniei) pe la inceputul secolului XX? Multumesc
Am fotografie din 1860