Am avut un pic de timp si am mai scotocit prin negativele familiei. Rezultatele au fost neasteptate, am gasit o importanta fotografie-document. Linia de case pe care o vedeti in partea dreapta a imaginii este exact linia pe care se va construi magazinul Unirea in Piata Unirii din Bucuresti. Este vorba de strada Carol (30 Decembrie, Strada Franceza, se pare ca a avut mai multe denumiri), o strada foarte lunga se intindea de la Splai pana la Calea Victoriei. O parte din ea mai exista si astazi.
Spun ca este o importanta fotografie-document pentru ca nu stiu sa existe o alta imagine ce sa prezinte in detaliu locul pe care s-a construit magazinul Unirea.
Fotografia ce probabil dateaza din ’50-’55 anii 60, este realizata de la intersectia strazilor 30 Decembrie cu Negru Voda, conform denumirilor stradale din 1963 (Carol cu Negru Voda, conform denumirilor din ’36). Pe fundal se vede Piata Universitatii, o aripa a spitalului Coltea dar si un bloc interbelic de pe Lipscani. In partea stanga sunt usor de recunoscut cele doua blocuri moderne dintre Lipscani si Halelor.
Probabil cea mai interesanta constructie este cladirea cu acoperisu- cupola aflata in centru-stanga. Am regasit-o intr-un cadru general mai vechi, se afla la intersectia strazilor Carol cu Spaniola (conform denumirilor din ’36)
Mai jos gasiti si o varianta hi-res a originalului. Zoom in, zoom out, pan, you know the story.
Salut!
Fotografia dateaza mai mult ca sigur de la mijlocul anilor 60 (vezi designul celor doua blocuri-saizecist, stilul imbracamintii si cateva modele de masini – cea din prin plan este un “TV”, masina lansata in anii 60).
Foarte misto fotografia. Cred ca Radu Oltean va fi incantat, stiu ca pe el il intereseaza foarte mult Piata Unirii
Pingback: Mergand pe strada Carol « blog.alexgalmeanu.com
Intr-adevar, este singura poza de aproape cu casele de pe locul Magazinului Unirea. Nici casa de pe coltul cu Negru-Voda nu e de neglijat.
Strada Franceza si-a schimbat denumirea in Carol pentru a-l onora pe primul Rege. Dupa 1947, a devenit strada 30 Decembrie (ziua proclamarii Republicii). O perioada dupa 1989, a purtat denumirea de Iuliu Maniu, dar doar pana cand fostul bd. Armata Poporului a luat aceeasi denumire. Fosta strada Iuliu Maniu si-a reluat atunci denumirea initiala, de Franceza. Ce drum lung al denumirilor!
Fotografie e clar de dupa 1955, poate chiar mai inspre 1960. In 1955, nu existau blocurile staliniste de pe bd. 1848 (Bratianu actual).
Fotografia este de dupa 1964. Acel model de duba, de care vorbeste rainman, n-a existat mai inainte. Casele de pe aceasta portiune, dintre 30 Decembrie si Halelor, deja nu mai existau (zona roz care apare in harta din 1962 – nu 1963, atentie!!!). Pe locul lor este spatiu verde iar cele doua foste strazi sunt cu sensuri unice, deci sigur era deja functionala Magistrala Nord-Sud (azi Bd. Cantemir).
Frumoasa imagine. Si rara, intr-adevar.
@ Gruia – harta imi apartine si este din 1963.
Tu zici ca inainte sa fie Magazinul Unirea a fost spatiu liber? Deci casele n-au fost demolate pentru a construi noul magazin, ci doar pentru a defini Magistrala N-S?
@ Gruia (completare) – concret, teoria ta e ca acest front de case este de fapt cel identificat intre strada Halelor si strada 30 Decembrie (pe harta din 1963)?
@Raiden
1. Harta a fost publicata exact sub aceasta forma pentru prima data in 1962. A fost reeditata identic un an mai tarziu, in 1963.
2. Pe harta, fasia de teren dintre Halelor si 30 Decembrie apare colorata in roz, deci ca si cum ar fi fost zona construita. In fotografie insa apare ca zona verde, intre cele doua strazi, care devenisera cu sens unic. Banuiesc ca au disparut casele de pe acea fasie la momentul conectarii pietii la Magistrala Nord-Sud. Frontul de case vizibil in imagine este sigur cel de pe latura estica a strazii 30 Decembrie – n-am contestat acest lucru. Imi amintesc ca o parte din acele case au supravietuit dupa construirea magazinului Unirea, ramanand cu fatada la un teren viran oarecum denivelat, pe care se plantasera mai multi arbori, teren rezultat din acoperirea fostului carosabil al strazii 30 Decembrie cu pamant. Era curios ca fatadele lor nu dadeau la nicio strada, dar la vremea respectiva n-am sesizat exact cauza. Au disparut apoi la demolarile din anii 85-87.
NICI NU STITI CE BUCURIE MI-ATI FACUT CU AC FOTO.AICI AM COPILARIT SI CAUT POZA ACEASTA DE PESTE 1 AN
VA MULTUMESC
va multumesc pentru fotografie .aici am copilarit eu pa acesta starada
in1962 cand eu m-am mutat,mai existau acele bazare din partea stanga a fotografiei,care acum nu apar in poza dv. in capatul bazarelor inspre piata unirii era parcul mic cu panoul de onoare(eraa un panou cu fruntasii in productie,care se schimba o data pe luna),dupa care,paralel cu str.30 decembrie ,era parcul mare cu doua fantani arteziene,linia de tramvai ,parcusorul mitropoliei si dealul mitropoliei.
acestea sunt amintirile copilariei mele si a multora………..
daca vreti va pot trimite fotografii din anul 1952 cu parcul mare,parcul mitropoliei si tot ce mai detin eu.am si interior de curte din strada 30 decembrie nr 71 .va multumesc inca o data pentru ac foto
Fascinanta fotografia asta cu casele ce existau pe locul actualului magazin Unirea. Am mai vazut, mai demult, pe net o poza cu magazinul nou construit si alaturi de care, spre strada Calarasi, se mai vedea inca una din casele vechi. Poza era facuta dinspre actuala I.C.Bratianu. Din pacate nu mi-am pastrat linkul si nu o mai gasesc.
Am gasit poza cu magazinul Unirea si avand alaturi cladirile vechi pe locul carora se afla acum aripa Unirea Calarasi a magazinului. Nu era pe internet, era in cartea lui Cristian Popescu “Bucuresti-arhipelag” la pagina 96 jos…poza este din 1985, si se vede chiar un sir de mai multe case de pe Calarasi, iar in prin plan cladirea de pe colt, parand in stare buna, avand la parter un magazin de fierarie si alaturi unul de palarii.
In ceea ce priveste cartea, este o comoara nepretuita…
Amintirea mea e ca Magistrala exista deja si DA Raiden, era loc liber acolo unde e acum Unirea. Si oricum Magistrala era planificata inca de pe vremea lui Carol al II-lea, ca si actualul Bulevard al Tineretului. Exista o harta a Bucurestilor unde sunt marcate cu puncte-puncte.
Ce mai tin minte sigur e calcanul primei cladiri (dinainte sa se faca aripa de-a lungul Splaiului) cu urma gaurii date pentru introducerea scarilor rulante. Banuiesc ca stiati ca si in Bucuresti s-au intamplat chestii gen Caracal: s-a inchis Unirea si si-au dat seama ca nu au loc scarile… Si au dat o gaura… Sper sa nu fie doar un mit, eu totusi tin minte urma gaurii, mai inchisa la culoare. Si parca-parca a fost si pe locul ala viran un Luna Parc intr-un an (sigur a mai fost unul instalat la Universitate, cam in fata Teatrului – de altfel acolo era loc consacrat se pare pentru circuri).
Pingback: Poate cineva să-mi spună cine e fata aceasta din anul 1964? - 9 fix
Fara sa stiu nimic din istoria Bucurestilor, e clar ca fotografia e dupa anul 1960-1962, dintr-un singur motiv: uitati-va cate antene TV sunt pe case. Cum televiziunea in Romania a aparut prin 1958, presupun ca a trecut cativa ani buni ca sa-si cumpere toti televizoare, cate antene apar pe casele din fotografie.
Clar poza este din,sau dupa 1963.Am locuit 14 ani pe stada Banul Maracine care incepea exact vis-a vis de biserica care a fost mutata intre blocurile actuale,pe bulevard pe colt,vis-a-vis de Magazinul Unirea.Aici nu a fost niciodata zona neconstruita,(inafara timpului cand s-au facut demolarile).Erea un cartier cu precadere evreesc.I ’62 plecau pe capete in Israel.In ’66 se luau cartile de imobil si se mutau familiile la blocurile de locuinte in cartierele noi aparute.Noi am primit apartament in Balta Alba in zona statiei Ramnicul Sarat.Magistrala erea functionala si se construia la blocurile din zona fostului restaurant Budapesta.Cladirea cu acoperisul sferic este posibil sa fie cladirea care adapostea magazinul Vulturul de mare.La Universitate,vis-a-vis de Arhitectura a fost Circul de stat,intr-o cladire rotunda din lemn.Treaba cu scarile la Unirea este adevarata.
Frumoase poze …pe 30 decembrie nr 30 am locuit in perioada 1967-1976 ,adica primii ani din viata ,imobilul exista si acum.Un loc incarcat de istorie si amintiri
Din 1963 locuiesc pe dimitrie cantemir unde era inainte restaurantul budapesta, fostul bulevard N-S. Imi amintesc vag cum arata piata unirii, la varsta aceea din pacate nu am fost atent la detaliile cartierului. Un fapt care m-a impresionat. In vara lui 2013,intre Unirea si Junior (Judecatoria sector 2 azi) pe spatiul verde de langa trotuar erau sapate din 2 in 2 metrii gropi de parox.50cm adancime probabil pentru plantare copaci. Langa gropi si in fundul lor se vedeau caramizi ingropate, mormanul de pamant de alaturi avea de asemenea bucati de caramida si urme de moloz. Sa fi fost oare de la casele demolate in acea perioada?
Am citit cu interes cele scrise mai sus si as vrea sa va intreb daca cineva din cei care au scris aici detine harti ale Bucurestiului, dar ceva mai detaliate, ma intereseaza zona de sud, mai exact zona de langa Manastirea Vacaresti, eventual fotografii cu Calea Vacaresti, incepand din anul 1900 si pana in 1989. Daca ma puteti ajuta v-as fi recunoscator. In caz ca are cineva ceva, astept un mail la adresa: lucianvul@yahoo.ca sau la tel: 0723.600.333. Lucian ma numesc. Va multumesc oricum