Sunt relativ rare imagnile de dupa cutremurul din 4 martie 1977. Nu foarte multi bucuresteni si-au scos aparatele de fotografiat. Cristian Malide se pare ca a fost unul dintre cei inspirati iar acum este in masura sa ne propuna inca o data imagini inedite. Avem cateva cadre din Piata Rosetti, strada Maria Rosetti, Blocul Scala, Blocul Casata, Blocul Nestor si Blocul Dunarea realizate in ziua urmatoare cutremurului, pe 5 martie 1977. Este interesant ca fotografiile surprind evenimentul la prima mana. Bucurestenii par inca agitati, sunt adunati cu miile in jurul locatiilor importante. Stirile sunt confuze, probabil printre sutele de gura-casca sunt rude disperate ale celor aflati inca sub daramaturi. Pe strazi pare ca domneste o oarecare degringolada, in ciuda militienilor si militarilor prezenti in numar mare. Vedem camioane, macarale, excavatoare, militari si populatie intr-o miscare ce pare mai degraba haotica.
Blocul Nestor aflat pe Calea Victoriei, oarecum vizavi de Hotel Hilton, pe locul Hotelului Bucuresti. Avea la parter o cofetarie celebra.
Blocul Nestor in detaliu
Blocul Casata transformat intr-un munte de moloz, in fundal. Cladirea se afla pe bd. Magheru aproape de Mc Donald's, o vedem aici fotografiata de pe strada Tache Ionescu ce vine din Piata Amzei. Mai vedem doi militieni ce incearca sa pastreze o oarecare ordine, inconjurati de bucuresteni agitati.
Ce a mai ramas din blocul Casata, in detaliu. Semaforul inca mai functioneaza, aici pare ca este surprins pe culoarea galbena.
Blocul ce avea la parter Cofetaria Scala, transformat si el in ruine, fotogrfiat de pe C.A. Rosetti. Se vad si o parte din militarii detasati in oras.
Cladire distrusa pe strada Maria Rosetti
Cladire distrusa pe strada Maria Rosetti - detaliu.
Cladiri distruse in Piata Rosetti. In cladirea aflata inca in picioare in stanga, chiar in conditiile in care cladirea vecina este ruine, vedem o persoana curajoasa ce priveste intrega scena de la fereastra.
Cladiri distruse in Piata Rosetti la intersectia cu Str. Tudor Arghezi. De remarcat numarul civililor adunati sa priveasca operatiunile de salvare dar si militarii catarati pe muntii de moloz, in stanga.
Cladiri distruse in Piata Rosetti la intersectia cu Str. Tudor Arghezi. Hotelul Intercontinental se vede in stanga-sus.
Cladiri distruse in Piata Rosetti la intersectia cu Str. Tudor Arghezi.
In acest ultim cadru vedem Blocul Dunarea aproape distrus. O data cu el a fost demolata si biserica Enei aflata in dreapta. In stanga vedem o parte din cladirea Universitatii.
Mai multe detalii despre cutremurul din 1977 gasiti aici.
Related
Daca as fi avut imaginile astea cand am scris serialul despre 1977, in martie…
nu e nimic, s-ar putea sa avem in curand o ocazie mai buna!
Dle. Malide, foarte interesante pozele “donate” Muzeului de Fotografie. Multumesc!
Exista o alta zona in Bucuresti, pe care poate ca multi au uitat-o. Nu a fost distrusa la vreun cutremur, ci pur si simplu acoperita cu pamant de catre megalomanul Romaniei – ceasca cel comunist. Este vorba de zona Stadionului Republicii, cu fabrica Zarea, cu IEFS-ul si “Scaricica”… Am copilarit acolo. Ceausescu a scos oamenii din casele lor si i-a trimis la bloc. Ce a ramas se pare ca nici nu s-a mai straduit sa demoleze, s-a turnat pamant pe deasupra. Din ce am inteles, tsadionul a ramas intact ins ubteran, si ar fi fost transformat intr-o parcare. Dar poate ca sunt doar zvonuri. Stiu insa ca bucati din peretii originali mai pot fi vazute in anumite locuri. Ar fi fost frumos daca s-ar gasi persoane care sa poata puan la dispozitie fotografii cu acea zona: str.Putul cu Apa Rece, Izvor, Podul Hajdeu, etc… Stadionul Republicii avea cea mai buna – si de fapt unica in Romania – pista de tartan, pentru atletism.
Daniella, si eu am copilarit in zona respectiva. Din pacate sunt foarte putine imagini cu zona respectiva pe net. Eu am reusit sa gasesc o poza cu “scaricica” http://www.memoriasurbanas.com/image.axd?picture=2009%2F7%2Fc.Picture+Stairway+to+Putul+cu+Apa+Rece+Red.jpg
Poze extrem de interesante gasesti la flickr, puse de domnul Dan Vartanian
daniel la , eu am stat pe Putul cu apa rece nr 13, am facut scoala primara la 124. poate ne -am cunoscut.poate mai schimbam impresii despre cartier. daca citesti mesajul , contacteaza-ma te rog la stefanescu_gaby2008@yahoo.com
Great common sense here. Wish Id thhuogt of that.
Eu am stat pe Putul cu Apa Rece 56,am facut clasa 1 la 124,imi aduc aminte ca ma dadeam cu ghiozdanul in iarna aceea cum venea de la scoala pe o vale(strada cazarmii cred ca era),si vara intram pintre gratiile stadionului sa ma joc ….Familia Constantin,mai am un frate Victor…
eu m-am nascut acolo …stiu ca am locuit pe strada putul cu apa rece 🙂
Pingback: El rei del comunisme, el terratrèmol de 1977 | Històries d'Europa
Draga Cristian Malide, ai facut cumva poze si strandul si discoteca Tei-Studentesc, in anii ’80? Cu multumiri anticipate, Liviu Georgescu
Pingback: El rei del comunisme, el terratrèmol de 1977