Zona Cauzasi, demolari in 1985

Demolari

Cristian Malide ne trimite un nou set de imagini deosebite. Fotografiile surprind zona Cauzasi (in spatele Magazinului Unirea in perioada demolarilor din 1985.

Langa Magazinul Unirea in plina zona demolata.

Langa magazinul Unirea in plina zona demolata.

Fotografia de mai sus este realizata din spatele magazinului Unirea cu unghiul de vedere spre Piata Natiunilor Unite. O parte din spatiul eliberat va fi utilizat pentru extinderea magazinului cu corpul Splai. Interesant este ca in partea stanga a imaginii, un pic mai jos de vechea sigla a complexului Unirea, in departare printre copaci, se vad blocurile Adriatica si Agricola-Fonciera din Piata Natiunilor Unite.

In acest detaliu vedem in departare blocurile Adriatica si Agricola-Fonciera din Piata Natiunilor Unite. Pe latura stanga a Magazinului Unirea este vizibila sigla veche a complexului.

In acest detaliu vedem blocurile Adriatica si Agricola-Fonciera din Piata Natiunilor Unite. Pe latura stanga a Magazinului Unirea este vizibila sigla veche a complexului.

Locatia si unghiul probabil al fotografiei de mai sus

Locatia si unghiul probabil al fotografiei de mai sus

Fotografia este realizata din aproximativ acelasi unghi dar un pic mai la stanga. Pe fundal vedem blocul turn din Piata Natiunilor Unite

Fotografia aceasta este realizata din aproximativ acelasi loc dar cu un unghi ceva mai la stanga. Pe fundal vedem blocul turn din Piata Natiunilor Unite

Un al doilea cadru, tras un pic mai tarziu, ne prezinta o scena asemanatoare. Magazinul Unirea se afla in dreapta acoperit aproape complet de buldozerul din prim plan iar in fundal, pe mijlocul imaginii, distingem blocul turn din Piata Natiunilor Unite. Interesanta cladirea din stanga, acum nu mai exista.

Blocul turn din Piata Natiunilor Unite

Blocul turn din Piata Natiunilor Unite

Sigla este vizibila pe latura stanga a magazinului Unirea

Sigla este vizibila pe latura stanga a magazinului Unirea

Imaginea surprinde demolarile din zona Cauzasi

Imaginea surprinde demolarile din zona Cauzasi

Vedem in imaginea de mai sus o parte din cladirile din Cauzasi ce aveau sa fie demolate curand. Nu am reusit sa identific locatia sau unghiul dar Cristian Malide ne spune ca a fost realizata de pe terasa unui bloc din apropierea unei sinagogi, chiar de pe strada Cauzasi. In planul mai apropiat in dreapta apare o zona deja demolata.

Case din zona Cauzasi ce aveau sa fie demolate in 1985. Recunoasteti vreuna din ele?

Case din zona Cauzasi ce aveau sa fie demolate in 1985. Recunoasteti vreuna din ele?

Cu aceasta ocazie Cristian Malide ne propune si alte cateva imagini din zona realizate cu putin timp inainte de disparitia cladirilor. Sunt imagini inedite.

Alimentara pe strada Cauzasi lipita de o Sinagoga, fotografiate de pe strada Labirint

Alimentara pe strada Cauzasi lipita de o sinagoga, fotografiate de pe strada Labirint

Magazin de paine aflat la parterul unei cladiri de pe Calea Vacaresti, demolata in totalitate.

Magazin de paine aflat la parterul unei cladiri de pe Calea Vacaresti, sosea demolata in totalitate.

Capela IML, aflata aproximativ pe locatia actualei Biblioteci Naionale in constructie de pe Cheiul Dambovitei, fotografiata in 1985

Capela IML, aflata pe locatia actualei Biblioteci Nationale in constructie de pe cheiul dambovitei, fotografiata in 1985

Va reamintesc ca puterea acestui site nu poate consta decat in contributiile voastre. Pana acum am gasit multe fotografii remarcabile in albume de familie, este pacat sa ramana acolo. Ne putem bucura cu totii de ele.

This entry was posted in Colectia Cristian Malide, rare images and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

116 Responses to Zona Cauzasi, demolari in 1985

  1. brebe85 says:

    Ce pot sa zic, super! Multumim

  2. Nu știam că IML-ul a avut capelă. Totuși, a existat vreun demers sau vreo încercare de a se salva vechea clădire a IML-ului?

  3. Raiden says:

    Strada Cauzasi venea pana in Splai, si in unghiul format cu Splaiul se gasea vechiul IML. Tot in intersectia asta cobora si str. Banu Maracine, prin spatele Magazinului Unirea.

    Strada Labirint a fost distrusa, iar portiunea inca ramasa la intersectia cu str. Anton Pann, de exemplu, a fost redenumita Cauzasi.

    In detaliul cu casele din zona Cauzasi, in extrema dreapta a pozei se vede Posta Vitan in departare, deci putem presupune ca imobilele se gaseau pe amplasamentul actualului bd. Unirii, posibil chiar pe str. Avram Goldfaden, disparuta (aliniamentul acestei strazi se suprapune partial cu cel al bd. Unirii).

    Magazinul de paine de pe Vacaresti se gasea intre Sf. Vineri si Splai si era foarte frecventat. Casa oricum era superba.

    Felicitari pentru scoaterea la lumina a singurei poze de aproape cu capela fostului IML!

  4. Raiden says:

    Tot referitor la detaliul cu frontul de case din zona Cauzasi, posibil sa fie chiar strada Mircea-Voda, demolata si triplata in latime si devenita bulevard dupa anii ’80.

  5. Raiden says:

    @ LV – Nu avea cum sa fie salvat, deoarece trebuia construita noua Biblioteca Nationala chiar in acel spatiu, plus ca trebuia trasat bd. Victoria Socialismului (Unirii). Era parte a planului de sistematizare.

  6. Dragos Bora says:

    Da, grozave fotografii… Multumiri! Jos palaria!

  7. chent says:

    Pentru un profan….ce inseamna totusi IML?

  8. alex_galmeanu says:

    @chent: Institutul Medico-Legal

  9. tia o'c says:

    TRIST!!! E trist ce s-a intamplat in Bucuresti si in Romania. Prea tarziu am scapat de tembel.

  10. Sorina says:

    Daca in fundalul imaginii se vede Posta Vitan, intuiesc ca in prim plan ar trebui sa fie casele de pe Calea Vacaresti, in zona fostei biserici Nicolae Jitnita, foarte aproape de interectia cu str. Cauzasi, unde se afla si sinagoga, acolo pe unde trecea odata autobuzul 142…:) Oricum, imaginile sunt minunate si pline de nostalgie.

  11. P. says:

    pe str. Labirint la nr. 100 in perioada interbelica a functionat cinematograful “Şic”, dar cred ca si-a incetat functionalitatea filmica inainte de nationalizarea din 1948, pt ca adresa nu apare in repertoriul cinematografelor din Romania, unde sunt specificate toate salile de cinema, chiar si cele demolate; dar ar fi fost fabulos sa fie descoperita fotografic o fosta sala de cinema.

  12. Raiden says:

    @ Sorina – nu cred ca e Calea Vacaresti, ca daca te uiti la setul lui Dan Vartanian de pe flickr cu aceasta strada inainte de demolari (segmentul intre Sf. Vineri si Splai, inclusiv spre intersectia cu Cauzasi si Labirint), niciuna dintre casele de pe strada din poza nu apare acolo. Nici eu nu stiu sigur, mai cercetez 🙂

  13. Pingback: Piata Sfanta Vineri, ieri si azi « Pantaleonescu Weblog!

  14. radu says:

    Extraordinar ! Cu greu am gasit acest site… Felicitari si poate mai continuati si cu alte poze !

  15. marin says:

    inpresionant Raiden ! are dreptate in partea dreapta se poate remaca cladirea postei Vitan iar in partea stinga ,,adaug eu se poate indetinfica cladirea “spitalului clinic Caritas

  16. Odi says:

    Minunat, cunosc destul de bine zona, am copilarit pe str. Bravilor,
    din Cauzasi la stanga, unde s-a aflat singura sinagoga demolata
    de comunisti. Cum pot trimite fotografii?
    Foarte frumos, la revedere. Odi

  17. edith38 says:

    Nu are nimeni fotografii cu portiunea Timpuri Noi-Baba Dochia (str,care urca din splai pana in cauzasi)?Erau case frumoase ,unele,iar eu am locuit pe Splai la nr 143 si am pierdut toate pozele intr-un incediu.Ne-a demolat in 86 o parte din strazi ,Aurora,Nerva ,Cauzasi si restul in 87.Alimentara din pozele de sus de pe colt mi-a adus aminte de unde luam ,,RATIA,,…………mai stiti?perioada aia oribila .Daca are cineva aceste poze ,rog frumos ,postati si tare multa placere va face unora ca mine care au copilarit acolo.Desii era o zona plina de mizerie in mare parte…….cel putin pe strazile adiacente din Nerva Traian,Papazoglu,Cauzasi ,Vlahuta,Cernisoara etc…erau multi ,,colorati,,si strazile colcaiau de seminte si multe gunoaie…trebuia demolata acea zona si dezimfectata neaparat-sigur nu ma refer la biserici sau alte locasuri de cult sau institutii cu cladiri frumoase.Isi mai aduce aminte cineva cum aratau casele si curtile de la capatul tramvaielor de la Sf Vineri ?Era BRONX acolo…

  18. Alexandra says:

    Felicitari pentru acest website! Am locuit ( si locuiesc) toata viata pe Str. Labirint, spre capat, aproape de intersectia cu Delea Noua… am scapat de demolari, doar noi si inca 2 case. Am ramas ca o insula intre demolari. Portiunea noastra acum se numeste Matei Basarab, este o strada mai mult decat banala de blocuri. Si, desi au trecut 25 de ani de atunci, inca nu avem numar de casa pe Matei Basarab! Noi stam inca pe Labirint, numai ca acum strada se termina la aprox 1 km de casa noastra 🙂
    Mai aveti poze?

  19. Anca says:

    Am invatat in perioada 1974-1982 la fosta scoala generala 79 – fostul liceu Al.I.Cuza, se afla la intersectia strazii Cauzasi cu strada Banu Maracine, intersectia din fata fostului IML Mina Minovici. Nici nu stiti cat de dureros este sa vad aceste fotografii cu ruinele a ceea ce a fost candva o parte din copilaria mea. Locuri pe care nu am sa le mai pot revedea niciodata. Singurele fotografii pe care am reusit sa le gasesc sunt cele din cartea Bucuresti-Arhipelag, triste fotografii din perioada demolarii. Va multumesc ca nu uitati sa reamintiti frumusetea vechiului Bucuresti.

  20. Mirea Laurentiu says:

    Tot ce se poate sa fi fost acolo “Bronx”, dar era Bronx-ul meu ! Am copilarit in zona Mihai Bravu( pentru ca sa ii spunea nu cu”L”), Vitan , Avram Goldfaden, Cauzasi si inapoi spre strazile din jurul fostului cap de linie al tramvaiului 26- unde acum se afla epava vechiului Miraj-si pe strazile din zona Scaricica, local vestit, aflat pe un delusor vis-a vis de atualul institut de inframicrobiologie, local in care au cintat de-a lungul timpului cintareti adevarati nu manelisti( Maria Tanase ,Petre Stefanescu -Goanga, numit asa pentru pasiunea sa pentru albine, si altii). Se prea poate sa fi fost plin de colorati insa nu se compara cu Haarlemul,gazduit in zillele noastre in Rahova si Ferentari. Splaiul era ofrumusete de sosea pietruita cu piatra cubica, sosea cum nu vor mai fi in stare sa faca nici unul din asfaltangii puterilor din zilele noastre. Imi pare rau ca nu am poze ale zonelor respective, dar demolatorii lui Ceausescu mi-au demolat casa cind eu nici nu eram pe acolo si am recuperat ce-a mai ramas! Pe urma m-am mutat in cuburile lui de beton!Era un cartier superb cu amintiri pe masura: Crucea de Piatra ,Zorile Rosii, Hala Traian, sinagoga , IML-ul, strazile in sine aveau amintiri din alte vremi. Acum nu mai au nici macar personalitate!. La fel ca orasul! Si ca natia…

  21. Cristian Malide says:

    te rog sa ma scuzi!

    Abia acum am intrat pe Muzeu.

    imi pare rau ca imaginile mele ti-au provocat durere. Vorbesc imediat cu Alex sa le scoata.

    te rog sa ma ierti – suntem in Sapatamana Mare!

    cu parere de rau,

    Cristian.

  22. Odi says:

    Buna seara. Si eu am invatat la sc. 79.
    Eram la liceu cand a fost demolata, cred ca am cateva
    fotografii din curtea scolii, cand le gasesc le trimit.
    Numai bine,
    Odi

  23. Ioana says:

    va rog incerc sa fac o surpriza mamei mele, care are intalnirea de 50 de ani de la liceu. A terminat Cuza (si e demolat). ei se intalnesc totusi si nimeni dintre ei nu are o poza buna cu liceul lor. Daca cineva are si ma lasa sa o scanez, fotocopiez. Va ajunge pe mainile a 50 de fosti liceeni care acum au 68 de ani si se revad,

    Va multumesc
    Ioana negrau _ Bucuresti

  24. tom says:

    Salut, nemaipomenite pozele. Eu am copilarit pe str M. Badescu din Th. Sperantia. Ce vremuri. Mergeam cu 42 sau 34 spre Unirii. Si eu caut poze ca sa le arat celor interesati. In 1986 am filmat cu fratele meu cum se demolau casele din jurul nostru, aveam o camera video… Caut imaginile de care uitasem. Ani de zile treceam pe langa IML si imi aduc aminte de capela. De cinema Arta isi mai aduce aminte cineva ?

  25. cornelpitagora says:

    Salut pe cei care au locuit in acelasi cartier cu mine si ma bucur ca ,ne regasim intr-un anume fel ,prin intermediul calculatoarelor si internetelui.Banuiesc ca mai sunt si altii,care si-ar dori sa priveasca aceste imagini cu zona unde ne-am petrecut copilaria,dar din pacate ori nu stiu despre acest site,ori nu dispun de calculatoare,ori saracii au luat-o pe alte cai. Incerc sa postez si eu cateva fotografii din acest cartier,desi am reusit dupa multi ani de cautari zile si nopti sa obtin o colectie frumoasa de fotografii,chiar am facut si un filmulet din aceste fotografii.

  26. cornelpitagora says:

    As fi vrut sa postez cateva fotografii,dar nu vad cum asa putea. Stie cineva cum se face pe acest site? Sau cel care detine site-ul le posteaza ,iar noi utilizatorii le comentam?

  27. cornelpitagora says:

    pentru Ioana,eu am poze cu scoala 79,inainte de a fi demolata si in curs de demolare. Cu cat ma contactezi mai repede cu atat mai bine

  28. Emanuel Mustata says:

    As dori sa vad niste fotoggrafii cu Str. George Calinescu (fosta Vladescu) din Bucuresti zona Dorobanti – Beller inainte de demolarea din 1985,

  29. Emanuel Mustata says:

    Cred ca exista fotografi document cu strazi si cladiri, probabil aflate undeva la cadastru,

  30. roxana says:

    chiar astazi m-am uitat peste pozele mele din copilarie, din nefericire prea putine cladiri se vad… eu am invatat in scoala nr 74 de pe str Mircea Voda. Ceea ce tot caut sunt fotografii de pe str Matei Basarab asa cum arata ea in anii 60-80, noi am locuit in casa cee ra pe str Matei Basarab colt cu str Mircea Voda. Locurile copilariei sunt amintiri dulci…

  31. STOIANOVICI FLORIN says:

    Am locuit pe strada Bradului pana in anul 1980.In legatura cu imaginea unor case din
    zona Cauzasi, realizata de pe terasa unui bloc situat langa o sinagoga, incerc o ipoteza,
    in sensul ca imaginea ar putea reprezenta o portiune din strada Olteni, delimitata in
    dreapta de strada Bradului, iar in partea stanga de strada Golfaden, perpendiculara
    pe str. Olteni. In stanga imaginii, dupa intersectia cu str. Goldfaden se mergea spre
    biserica Olteni.

  32. Raiden says:

    La o analiza mai atenta, este clar ca singura inaltime de pe care se putea poza zona era blocul interbelic de langa Sinagoga Malbim, pe str. Bravilor. Ca atare, segmentul fotografiat ar putea face parte din str. Olteni, cum zice Florin Stoianovici.

    Zona aceasta este populata de Tribunalul Bucuresti (fost Magazin Junior), bd. Unirii si maidane virane.

  33. corina says:

    Felicitari pentru acest muzeu!
    Aveti vreo poza de pe strada Anton Pann? luam tramvaiul de la Cauzasi. Eu am fotografii facute acum 2 ani si am fost profund indurerata sa vad cit de diferite erau imaginile pe care le cunosteam din copilarie, lipsa de curatenie, puradei si ciini vagabonzi cu familii care si-au facut corturi din presuri murdare in mijlocul curtilor caselor atit de estetice pe vremea copilariei mele (1955-1965), pacat.

  34. Michael M. Marcus says:

    Caut fotografii din Bucuresti strada Theodor Speranta fost Raion ( 70 -78 ) vis a vi de strada Cesar Boliac din ani 1950 – 1980 inainte de demolare .

    Multumesc in avans pentru orice fotografie .

  35. G. Graur (Aventurierul) says:

    Ma bucur ca ati reusit sa localizati obiectivele din poza facuta de pe terasa. Ce as mai avea de adaugat ar fi legat de blocurile din mijloc, care se aflau, in opinia mea, pe str. Moise Nicoara si au fost demolate pe jumatate fiind prea aproape de bd. Unirii.
    Am copilarit in zona Dristorului – Th. Sperantia si as dori f. mult sa vad imagini de pe segmentul demolat al strazii Dristorului, nu am reusit sa gasesc absolut nimic pana acum!

  36. Ionela says:

    Eu am invatat la scoala nr.72 pana in 1987, atunci cand ne-a demolat casa, sau casele, mai bine zis, caci am locuit in 2 locuri, prima casa de unde am si primele amintiri se afla in Calea Dudesti 41 la intersectie cu Nerva Traian, acolo eram mai multe familii in curte, iar cea de a doua unde ne-a prins si demolarea, era in Strada Traian nr.3…si din pacate nu am deloc fotografii de ansamblu….am cautat si in albumul extraordinar al Dlui Vartanian dar nu sunt decat fotografii decat in apropiere, casele vecinilor sau chiar din fata casei mele de atunci…..nimic in prim plan….am cumparat si albumul “Bucuresti Arhipelag” dar nici acolo…..tot asa, casele vecinilor, speram ca macar aici sa vad ceva macar un un colt din ale mele case, dar …….nicio foto…..oricum conteaza ca am vazut macar si atata si inca o data multumesc maestrilor pentru curajul de a fotografia in acele vremuri. Cu speranta ca citeste cineva care trait in acel perimetru si poate are si fotografii, si de unde stiu eu?!! poate chiar eram vecini sau colegi de scoala…………, inchei cu multumiri anticipate. Ionela Alexandru(Rapeanu)

  37. gica gheban says:

    am terminat liceul AL. Ioan Cuza in 1964 era situat in piata unirii linga IML- morga mai stie cineva de promotia noastra daca aveti ceva informatii m-as bucura sa ne putem vedea sau vorbi multumesc gigi imi amintesc de racanel aurica, nina, ileana eu am locuit in cioplea pe dudesti in sus spre bd ion sulea

  38. gica gheban says:

    veau ceva informatii pt. promotia 1964 pt ca daca DOMNUL vrea in 2014 avem 50 de ani de la absolvire as fii interesata sa ne intilnim

  39. Cristian F says:

    Pe mine aceste fotografii ma impresioneaza puternic si imi creeaza o stare de emotie. Pe vremea aceea nu prea acordam o mare importanta cum erau strazile si cladirile, dehh…dar erau anumite locuri care ma atrageau intr-un fel bizar. In anii demolarii m-au scos la munca patriotica de la servici pe strada Theodor Sperantia si m-au “repartizat” sa ma duc pe stada Rodiilor. De asemenea m-au mai trimis si pe strada Rahova un pic mai sus de fostul liceu nr.14 “Electomagnetica” care a scapat, pe deal in sus spre Uranus. Imi amintesc in 1985-86 cand am gasit strada Rodiei cu vile cochete in picioare toate cu usile deschise si cu mobila in ele unde erau “vizitate” de muncitori, oameni trimisi ca mine la munca patriotica si colorati care isi luau tot felul de suveniruri. Ca sa ma feresc de munca m-am ascuns intr-o pivnita unde am gasit printre acareturi niste sticle de vin negru cu dop de ceara. Am facut prostia sa ies la un moment dat afara cu o sticla vazandu-ma cineva. Dupa putin timp toate cele cateva sticle pline de vin vechi erau aliniate pe un gard de caramida despartitor intre curti si sfarsisera sparte la tir cu pietre de catre diversi indivizi ce urau bunastarea burgheza. In 3 zile de activitate toata zona devenise un camp plin de moloz si daramaturi iar in a 5-a zi cand am terminat munca patriotica deja zoma era complet curatata si plina de praf. Imi aduc aminte la demolarile de pe starda Rahova spre Uranus pe deal ne-au sus cand deja casele fuserera date jos. Atunci mi-au atras atentia pivnite adinci ca niste grote cu santuri din caramizi ce aveau legatura intre ele. Atunci nu intelesesem ce legatura aveau acele ramificatii, ca dealtfel nici astazi….

  40. dan petrescu says:

    incredibil…m-am nascut si crescut pe Negru Voda colt cu Cauzasi….terminat Lic. Cuza….ce amintiri… nu am nici o amintire fizica sau vizuala a strazilor..m-au rascolit aceste fotografii…daca mai aveti, stiti ce emotie a-ti creat, puteti continua:multumesc!

  41. gabriel says:

    sinagoga din stanga alimentarii o stiu am copilarit in zona era aproape de valea pe care ma dadeam cu sania si se numea Pitagora strada pitagora, mi-ati trezit amintiri placute si am simtit nevoia sa comentez un pic .daca mai aveti poze cu dudestiul vechi va rog sa le postatio sau macar sa ami trimite-ti pe adresa mea de mail , poze . multumesc anticipat.

  42. kosta says:

    Si eu. Labirint colt cu Anton Pann, blocul cu 4 etaje (nu e altul). Etajul4. 25 de ani. Alimentara de pe cauzasi era un reper fix. La carciuma Craiova – intersectia Labirint cu Olteni si Mircea Voda – ma trimitea tata dupa bere (mai bagau si pepsi). Cinema Tomis, de pe Vacaresti, unde fugeam de la scoala (74) e un alt reper. Multa metafizica in foto cu alimentara de pe Vacaresti(? nu mi-o amintesc). O lume decrepita si depopulata, intre de chirico si craii de curte veche. Buldozerele alea… le vedeam de pe balcon cum se apropiau. Bisericile fara ziduri… Campul devastat… tramvaiul de pe vacaresti care scartaia infernal… tribunalul cu tigancile care aruncau mancare si tigari inauntru… dudestiul… un bronx bizantin… multumesc pt fotografii!

  43. Doru M. says:

    – Edith38 : “Desii era o zona plina de mizerie in mare
    parte…….cel putin pe strazile adiacente din Nerva
    Traian,Papazoglu,Cauzasi ,Vlahuta,Cernisoara etc….Isi mai aduce
    aminte cineva cum aratau casele si curtile de la capatul
    tramvaielor de la Sf Vineri ?Era BRONX acolo…” Despre ce perioada
    este vorba? In anii 1949-1961 casele erau vechi, populatia saraca,
    dar strazile erau curate si lumea traia in demnitate. Nota : pe
    timpul acela strada Cernisoara se numea Dimitrie Cantemir; stiu
    precis, pentru ca timp de 4 ani si jumatate am trecut zilnic pe
    aceasta strada, intre casa noastra pe strada Trinitatii (ce a ramas
    din ea se numeste acum Maximilian Popper; “partea noastra”’ a fost
    demolata ) si cea a viitoarei (si prezentei) mele sotii, care
    locuia pe Marasesti colt cu Vacaresti, in casa documentata de Dl.
    Cristian Popescu (‘’Bucuresti-Arhipelag’’, pagina 100, jos). – tom
    : ‘’ De cinema Arta isi mai aduce aminte cineva ?’’ tom, este vorba
    de cinematograful de la Piata Vitan la coltul cu strada
    Vulturi(lor)? De mult incerc sa imi amintesc numele acestui
    cinematograf la care am vazut in anii razboiului filme cu Pat si
    Patachon, Tom X fiul lui Zoro, si multe altele. Cladirea apare si
    ea in cartea D-lui Cristian Popescu. – Michael M. Marcus :”…strada
    Theodor Speranta fost Raion ( 70 -78 )…” Michael, am fost aproape
    vecini… Fireste, depinde de perioada. Eu am locuit pe Raion (Th. D.
    Sperantia) la no. 20, intre anii 1940-1946. Primii trei ani de
    scoala i-am facut la scoala Orhei, pe strada Orhei. – Fotografia de
    mai sus, cu legenda “Alimentara pe strada Cauzasi lipita de o
    sinagoga, fotografiate de pe strada Labirint” Era Sinagoga Malbim.
    Contributie personala-Ordinea cinematografelor (circa 1940-1961)
    intre Vitan si Calarasi: La Piata Vitan era “Arta” (sau “Arpa”?).
    Trebue sa confirm numele dar dovada exista in cartea D-lui Cristian
    Popescu. Apoi urma ‘’Rex’’, pe Dudesti, pe partea lui dar inainte
    de Colonel Orero. Pe Vacaresti erau ‘’Izbanda’’ (numita mai tarziu
    ‘’Al. Sahia’’ si acum, constat, ‘’Tomis’’). Vis-à-vis de Izbanda
    era Gloria (cu gradina). Mai sus, pe Calarasi, vis-à-vis de
    Biserica Sfanta Vineri, se gasea cinematograful cu gradina Tomis,
    unde si-a facut debutul, intre acte, Mircea Crisan. Este
    extraordinar ca pot sa regasesc atati “vecini” (unii in spatiu,
    probabil nu multi in timp; am impresia ca sunt “cel mai mare”
    dintre cei care au comentat pana acum). Voi fi in Bucuresti in
    septembrie. Anul trecut am revenit dupa o absenta de 48 ani. A fost
    o experienta adanca, emotionanta, dar am lasat in urma intrebari
    care mai cer inca raspunsuri… Astept cu nerabdare. Pentru cei care
    doresc sa isi aminteasca, recomand cu caldura cartea D-lui Cristian
    Popescu “Bucuresti-Arhipelag”, Editura Compania. Am cumparat-o prin
    Internet; bucurestenii o pot cumpara, probabil, in librarii. Vreau
    sa mentionez ca nu am nici-un interes comercial in difuzarea
    acestei carti; am aflat de carte prin D-na Cris de la sita “Unknown
    Bucharest” (http://bucharestunknown.blogspot.com/).

  44. tom says:

    Cinema Arta era pe calea Calarasi, cum veneai de la P-ta Muncii spre P-ta Unirii pe partea dreapta. Nu mai stiu pe ce colt de strada era pt ca eram copil. Cum pot posta ceva poze ?

  45. Doru M. says:

    “tom says: 05/01/2011 at 16:06 Cum pot posta ceva poze ?”
    Cred ca D-l Galmeanu ar putea raspunde, dar nu stiu cat de curent
    ar avea d-lui timp sa citeasca si sa raspunda imediat la toate
    comentariile pentru numeroasele blog-uri. Dar adresa sa email poate
    fi gasita pe sita http://www.alexgalmeanu.com/.

  46. Doru M. says:

    Avem o clarificare:

    “amoc”, care participa in discutii la blog-ul Rezistenta Urbana al lui Raiden, sub titlul “Mostenirea evreiasca bucuresteana” (http://www.rezistenta.net/2010/07/mostenirea-evreiasca-bucuresteana.html) precizeaza ca numele cinematografului la coltul Dudesti (Piata Vitan) cu Vulturilor se chema “Lucifer”. Deci avem, de la Piata Vitan pana la Calarasi/Biserica Sfanta Vineri: Lucifer, Rex, Izbanda, Gloria, Tomis (vezi nota mea de mai sus datata 03/01/2011).

  47. marin adriana mihaela says:

    eu mam nascut la caritas am copilarit pe olteni si bradului.in foto se afla str olteni nr impare cam 33 35 37. si pe mine ma trimetea (ion) tata dupa bere la craiova doamne ce amintiri de cate ori trec prin zona am mari emotii imi aduc aminte cu placere de acele vremuri.

  48. ady says:

    si eu tot la sc nr 79 am invatat . imi aduc aminte cu nostalgie de acest cartier al copilariei eu am stat p olteni iar sotul meu pe faurari.vp

  49. Bruno Marcus says:

    Dragii mei conterani,bucuresteni get-beget;am ajuns intamplator pe acest site,dar sunt
    fericit.M-am nascut pe Col Orero,unde am locuit pana in anii 60 cand m-am mutat in centru;dar anii copilariei nu se uita niciodata.Anul trecut am facut o vizita,timp in care
    nenumarate amintiri au venit la suprafata;am fost neplacut impresionat ca bisericuta
    mea OLTENI nu mai exista,s-a rupt o bucata din mine,nici casa in care,pe zapada mare
    am aparut cu tipetele mele;dar “desvoltarea si planiuficarea orasului”si-au spus cuvantul
    mai puternic decat amintirile noastre.In memoria mea Bucurestiul continua sa fie cel
    mai maret oras din lume.Multumesc pentru imagini, bruno

  50. petre mihai pescaru-bebe says:

    am locuit pe strada bradului 31

Comments are closed.