Este a doua oara cand intalnesc imagini 3D fotografiate in Bucuresti. Probabil unii dintre voi isi vor aduce aminte de un alt articol cu mare audienta. De data asta cunoastem autorul, este vorba de fotograful slovac Erich Einhorn. Materialul se prezinta sub forma unui disc cu 7 perechi de imagini numai bune pentru a fi vizualizate cu un vizor stereoscopic (imi aduc aminte ca vizoarele astea au fost de senzatie intr-o anumita perioada). Productia este realizata in Cehoslovacia si este datata 1964 III dar fotografiile pot fi ceva mai vechi. Am decis sa scanez imaginile in perechi. Chiar daca nu aveti vizorul minune ele pot fi vizualizate cu ceva durerei de cap, direct pe monitor.
Metoda este simpla. Eu am deschis fotografiile in Photoshop, le-am micsorat la 25%, m-am apropiat la aproximativ 30 de cm (la un monitor de 30 de inch, distanta poate fi alta pentru monitoarele mai mici) si mi-am fortat ochii pana am suprapus imaginile. Am inca ameteli dar rezultatul este spectaculos. Omul asta explica tehnica mult mai bine decat mine.
Revenind la imagini, merita sa comentam un pic.
Incep cu Piata Unirii, cea mai spectaculoasa dintre scene. Chiar daca se afla foarte aproape de casa in care m-am nascut, pentru mine a diparut destul de devreme. Vedem o piata fara Magazinul Unirea (parca a fost construit prin ’75) dar cu Biserica Sfantul Ioan – Nou la vedere (biserica a fost mutata in sptele blocurilor construite in ’86). Piata in sine are tot ce ii trebuie: copii, babe, tigani, umbrele, tarabe de beton, mizerie si tomberoane (tomberoanele aste erau celebre, imi aduc aminte ca gunoierii aveau o tehnica speciala de manevrare, le roteau intr-un fel anume, fascinant pentru un copil).
Strada Lipscani este animata ca de obicei. Parca pana in anii 90 a fost principalul loc de shopping din oras. In anii 60 arata decent, neinvadata inca de blugii Piramid si guma Turbo (cu surprize).
Calea Victoriei pare neschimbata pe segmentul fotografiat. Interesant traficul, acum sunt mai multi oameni in masini decat pe jos.
Mai nimic nou aici. Poate un monument 🙂
Sala Palatului este si ea nechimbata. Doar gradina pare un pic mai aranjata.
Daca am inceput cu Piata Unirii putem sa terminam tot cu ea. Avem mai sus un cadru tras ceva mai din spate, mai departe de piata. Fantana arteziana este o surpriza pentru mine, nu imi aduc aminte sa o fi vazut in alte imagini. Pe fundal avem inca o data Biserica Sfantul Ioan – Nou.
Alex Galmeanu
Update !
Octavian Hari ne spune asa:
“Am fost placut impresionat de acest set de stereograme iar comentariul ingineresc anterior m-a inspirat sa contribui si eu (tot inginer 🙂 la efortul de a obtine o viziune stereoscopica asupra imaginilor.
Dupa transformarea pe care am operat-o, imaginile se pot vizualiza stereoscopic cu ajutorul unor ochelari colorati (rosu-stanga, albastru-dreapta).
Am trimis rezultatele pe adresa office@muzeuldefotografie.ro; nu mi-am permis a le incarca pe vreun site propriu din pricina drepturilor (pe care nu le detin) asupra imaginilor. Daca le gasiti satisfacatoare le puteti posta Dvs. pe acest site.”
Le-am gasit mai mult decat satisfacatoare asa ca le postez mai jos cu multumirile de rigoare.
Salut pe toti cei pasionati de aceste poze superbe!
De cand am citit articolul, acum cateva zile, am savurat din plin aceste poze. Mi-am tot incrucisat ochii, gasind destul de repede echililbrul realitatii stereoscopice. Dar totusi mi se parea ceva in neregula. Nu aveam impresia de 3D 100%. In plus, fiecare obiect avea o deviatie de culoare pe margine.
Si cum sunt inginer, am gandit un pic procedeul folosit pentru a le realiza vs. procedeul gandit pentru a le vizualiza vs. procedeul nostru simplu de a ne incrucisa ochii.
Si aici apare problema! In dispozitivul de vizualizare, fiecare ochi privea exact poza din dreptul lui: ochiul stang privea poza din stanga, ochiul drept pe cea din dreapta. Noi, prin incrucisarea ochilor realizam exact invers: ochiul stang priveste poza din dreapta, iar cel drept pe cea din stanga.
Zis si facut: am introdus pozele in PS, am inversat cele 2 cadre intre ele si….. rezultatul este impresionant. 3Dul se vede clar, nu apar deviatii de culoare pe marginea obiectelor. Ce pot spune e ca oamenii, obiectele, chiar daca apar la distante diferite, fiecare in parte pare facut din carton perfect plan. Cred ca asta se datoreaza faptului ca in mod obisnbuit, in viata de zi cu zi, cand urmarim o scena, imaginea captata de ochi se modifica usor in functie de punctul in care privim. Pe cand in aceste poze, imaginile raman nemodificate.
Sunt sigur ca autorul articolului are slide-urile deja in PS si poate face modificarea repede (daca sunt de folos, eu le am deja prelucrate).
Vizionare placuta!
Am fost placut impresionat de acest set de stereograme iar comentariul ingineresc anterior m-a inspirat sa contribui si eu (tot inginer 🙂 la efortul de a obtine o viziune stereoscopica asupra imaginilor.
Dupa transformarea pe care am operat-o, imaginile se pot vizualiza stereoscopic cu ajutorul unor ochelari colorati (rosu-stanga, albastru-dreapta).
Am trimis rezultatele pe adresa office@muzeuldefotografie.ro; nu mi-am permis a le incarca pe vreun site propriu din pricina drepturilor (pe care nu le detin) asupra imaginilor. Daca le gasiti satisfacatoare le puteti posta Dvs. pe acest site.
Sa auzim numai de bine!
Lasand deoparte aspectul stereoscopic, care mie mi se pare mai putin important, ar fi interesant de stiut mai multe despre fantana arteziana care apare in acest set de imagini. Stie cineva unde era amplasata? Cu multumiri anticipate!
Stiam eu ca-mi vor folosi la ceva ochelarii 3D primiti la revista Playboy mai demult 🙂
Un rezultat fascinant. Deja totul capata o alta intelegere asupra imaginilor. Multumim de prelucrare si postare celor implicati.
In legatura cu fantana din piata Unirii, ea a existat (am vazut de curand un film documentar despre miscarea legionara).
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2009/09/miscarea-legionara-1996.html
La o ora, 34 de minute si 14 secunde(1:34:14) vei vedea cateva secvente in care apare acesta fantana.
Toate cele bune!
Alina C
@ Alcor Crisan – fantana facea parte dintr-un inceput de sistematizare al Pietei 8 Iunie (actuala Unirii), prin anii ’30. Razboiul si instaurarea comunismului au oprit insa avansarea cu acest proiect.
Existau 2 fantani circulare pe traseul actual al bd. Bratianu prin fata Magazinului Unirea si una dreptunghiulara, mai mare, inspre Dealul Patriarhiei. Au fost distruse cand s-a inceput lucrul la metrou in anii ’70, iar apoi, in anii ’80, intreaga Piata Unirii a fost transformata de Ceausescu. Pentru lamurire:
Planul de sistematizare din timpul Regelui Carol al II-lea:
http://armyuser.blogspot.com/2010/01/piata-natiunii.html
Panorama Pietei cu planul partial implementat – 1960:
http://armyuser.blogspot.com/2010/04/orasul-nostru-nebun.html
Fotografii din arhiva unei familii care s-a pozat in anii ’50 la Piata Unirii:
http://www.rezistenta.net/2010/01/la-piata-unirii-in-anii-50.html