Decembrie patruzeci

Blindate germane langa Arcul de Triumf la 1 decembre 1940

Blindate germane langa Arcul de Triumf la 1 decembre 1940

Colecţia mea s-a mai îmbogăţit cu patru noi imagini realizate de militari germani în Bucureşti. Daca astăzi la 1 decembrie sărbătorim ziua naţionala, la 1 decembrie 1940 (asa cum sunt datate imaginile) singura sărbătoare o reprezenta defilarea blindatelor naziste prin capitala.

Este interesant ca fotografiile sunt facute cu mai bine de 6 luni inaintea intrarii Romaniei in razboi. Teoretic în 1940 inca ne pastram neutralitatea dar se pare ca nemtii erau deja aici.

Sediul primariei din Banu Manta

Sediul primariei din Banu Manta

Soldatul german a făcut o mica plimbare prin oraş şi a fotografiat diverse locuri spre propria-i amintire. In imaginea de mai sus vedem clădirea primăriei sectorului 1 din Banu Manta. Intre timp au mai apărut ceva blocuri în partea dreapta.

Piata Palatului cu statuia lui Carol I in fundal

Piata Palatului cu statuia lui Carol I in fundal

Piata Palatului este animata ca de obicei. In fundal vedem aripa inca in constructie a palatului regal iar in dreapta statuia lui Carol I.

Bulevardul Kiseleff cu vedere spre Arcul de Triumf

Bulevardul Kiseleff cu vedere spre Arcul de Triumf

In imaginea de mai sus vedem un Kiseleff fara trafic. Ma duce cu gandul spre strada unde am copilarit. Masinile erau atat de putine incat puteam desena un teren de tenis si puteam juca cateva set-uri pana sa ne deranjeze cineva. Este interesanta inaltimea copacilor, sunt aproape jumatate din inaltimea lor de azi.

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Decembrie patruzeci

  1. cristian says:

    super treaba….ai facut cu imaginile astea….pot vedea undeva intreaga ta colectie de foto?…sunt fascinante

  2. In mare parte fotografiile din colecţia mea sunt publicate pe blog. Mai am câteva materiale ce o sa le postez în măsura timpului disponibil. Daca vrei sa le accesezi într-un mod ceva mai ordonat, o poţi face la link-ul următor sau prin tag-ul “colecţia mea” din lista de tags.

    http://blog.alexgalmeanu.com/?tag=colectia-mea

  3. Antoaneta says:

    Document extrem de interesant pentru Bucurestii anului 1940 – cartea-reportaj “Athene Palace” de Rosie Waldeck, încearca sa o obtii de la Hilton.

    http://www.alibris.com/search/books/qwork/478830/used/Athene%20Palace

  4. Raiden says:

    Pe atunci, in Banu Manta nu era Primaria Sectorului 1, ci Primaria Sectorului IV Verde.
    La Pta. Palatului Regal se lucra de zor la aripa Stirbei-Voda, iar pe Arcul de Triumf se gaseau medalioanele initiale (din marmura) cu efigiile Regelui Ferdinand si Reginei Maria.

  5. artistu says:

    Cand vad imaginile astae ma duc cu gandul la melodiile dupa albumul CALVARUL UNEI INIME PRIBEGE al lui Tudor Gheorghe! 😉

  6. Raiden, stiu ca la aripa Stirbei-Voda s-a intrerupt lucrul dupa plecarea lui Carol al II-lea (septembrie 1940).

    La 1 decembrie 1940, Misiunea Militara Germana a simtit nevoie sa-si marcheze prezenta in mod festiv pentru a da un semnal pozitiv de stabilitate (tensiunile crescusera intre Antonescu si Sima) si o nota de optimism bucurestenilor (dupa cutremurul cu o luna inainte)

  7. Raiden says:

    @ Adrian Ciubotaru – nu stiu nici eu exact, dar in fotografiile din arhiva revistei “Life” (1940) pare ca inca s-ar lucra. Daca am gresit cu estimarea, pregatesc cenusa 😀

    Oricum a durat mult pana s-a finalizat aripa Stirbei-Voda, de-abia dupa razboi.

  8. ContraSENS says:

    Cred ca e vorba de un tanc romanesc. Crucea de pe tanc nu pare a fi crucea Wehrmachtului, ci una folosita si de Armata Romana. In plus, tanchistii poarta berete.

    Pacat ca nu se poate vedea tancul mai bine, ne-am fi dat seama de model.

    Uite niste poze interesante, spre comparatie:

    http://www.worldwar2.ro/foto/?id=54&area=31&category=Frontul%20de%20est&language=ro

    http://www.worldwar2.ro/foto/?id=66&area=31&category=Frontul%20de%20est&language=ro

    http://www.worldwar2.ro/foto/?id=143&area=31&category=Frontul%20de%20est&language=ro

  9. Adrian says:

    ContraSens, cele doua insemne sunt diferite. Acela este un tanc german din serviciul Wehrmachtului. Este un PzKpfw III, dar nu pot spune ce varianta (Ausf. E – Ausf. H). Uniforma de tanchist model 1935 avea o casca de piele pentru protectie acoperita de o basca pentru aspect. Uniformele sunt negre! In 1940 Armata romana avea in dotare doar R-2 (LT.vz. 35) si R-35 (Renault R-35).

  10. Ionut says:

    imi pare ca uniforma celor de pe tanc imi seamana cu cea a soldatilor italieni. Ceea ce e foarte ciudat, deoarece nu stiu de astfel de evenimente in bucuresti. poate ma lamureste cineva.
    toate cele bune!

  11. paul says:

    tancul din prim plan este un tanc al armatei romane. este cunoscut si sub denumirea germana de panzerkampfwagen 35(t)

  12. dr pepper says:

    lipsa zapezii din decembrie ’40 demonstreaza ca incalzirea globala a inceput chiar dinaintea acapararii Romaniei de catre bolsevici :).
    felicitari pentru blog, alex.
    este captivant.

  13. Mircea87 says:

    E un PzIII, cum a zis deja cineva mai sus. Nu e tanc din dotarea armatei romane, se vad 2 tanchisti iesiti din trapele laterale ale turelei. Acestea nu existau la Pz 35(t). Suspensia e clar de tip bara de torsiune si nu carucior dublu cum era la Pz 35(t). Chiar daca era Pz 35(t), nu insemna ca e si Skoda R2. Ale noastre aveau partea din spate a turelei formata din 3 bucati.

Comments are closed.