Monumentele istorice din Romania

map

Am gasit inca o initiativa laudabila. Este vorba de www.monumenteromania.ro, o lista ceva mai speciala a monumentelor istorice din Romania.

In intentia de a fotografia fiecare obiectiv in parte, initiatorii site-ului au luat lista monumentelor, asa cum a fost emisa de Ministerul Culturii si Cultelor in 2004 si au creat o imensa baza de date, aproape 20000 de obiective. Lucrurile progreseaza cu ajutorul vostru. Pana acum au fost fotografiate 1300 de locatii (6,5% din lista) iar restul va asteapta. Daca va aflati in apropierea unui astfel de edificiu (le gasiti in lista ordonate dupa judete, orase, cuvinte cheie si pozitionare pe harta) il puteti fotografia si publica pe site. Intreg internetul, Romania si generatiile ce vor urma va vor fi recunoscatoare. Nu glumesc, cum poti sa protejezi monumente istorice daca nu ai macar o lista a lor.

This entry was posted in news, not especially on topic and tagged , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Monumentele istorice din Romania

  1. Nini Abagiu says:

    Am inteles de la creatorii saitului ca foarte foarte putine tari au asa ceva. Anglia are ceva asemanator, dar nu lasa sa pui “la liber” poze, si au doar o singura poza per monument. In fine, uite un domeniu aproape virgin, hai sa ajutam si noi si sa punem umarul la pozat si la pastrat monumentele macar in forma virtuala.

  2. Dragos Bora says:

    Frumos, excelenta idee, dar ar trebui precizat in mod expres ca fotografiile care se pun pe site raman in proprietatea autorului, ca nu vor fi folosite in alta parte fara acordul autorului s.a.m.d. Site-ul in ansamblu are mentiunea “Copyright 2009”. Ar trebui facuta o pagina cu statutul imaginilor care apar pe site.

  3. dedi says:

    uau! gata, la treaba. am sa fac poze pentru monumentele din comuna Pietrosita. By the way, Alex, tu nu cumva ai rude in Pietrosita? Din cate am auzit Galmenii se trag de pe acolo. Pietrosita, Dealu-Mare, Buciumeni. Hai ca poate suntem neamuri. 🙂

  4. @ dedi: Ba da, am. Tatal meu e de acolo. E verificat deja, toti Galmenii sunt rude. Serios, tata era foarte mandru de asta.

  5. dedi says:

    genial! si tu treci pe acolo? poate te prind pe la o bere. eu am avut bunicii din Pietrosita. Langa biserica Joseni.

  6. Pingback: quickies » zoso's blog

  7. bogdan b says:

    si eu ma apuc de treaba, imediat ce se face putin mai cald ma apuc de pozat

  8. artistu says:

    Eu o sa fiu picatura de “pesimism” de azi: LE FOTOGRAFIEM CA SA LE AVEM MACAR IN POZE. CA IN REALITATE ELE SE CAM DARAMA IN FIECARE ZI CATE PUTIN!
    Insa chiar si pesimist fiind, nu pot decat sa salut aparitia acestei minunatii de site si mi l-am trecut la lista de TO DO!!! 😉

  9. stefan says:

    excelent. ramane de vazut cum o sa evolueze, daca va ramane o colectie de imagini sau o adevarata baza de date cu monumente.
    ce este sigur e ca in cativa ani multe imagini vor deveni “de arhiva”, ritmul distrugerilor continua.

  10. Delia Marc says:

    Dragos Bora says:
    17 March, 2009 at 9:30
    “Frumos, excelenta idee, dar ar trebui precizat in mod expres ca fotografiile care se pun pe site raman in proprietatea autorului”

    Dar chiar se face aceasta precizare pe site!

    Ce ma mira insa pe mine este faptul ca multe dintre casele si vilele foarte vechi, pe care le-am tot admirat in plimbarile mele prin Bucuresti, nu apar in aceste liste. Ba din contra, un blocusor obisnuit de pe str. Vasile Alecsandri, apare si tot pe aceeasi str. este Casa Cutzescu-Storck – care nu este pe liste (poate trenuie sa verific la alta sectiune). Strada Romulus, pe care am batut-o zilnic timp de doi ani spre birou este bogat reprezentata.

    O realizare pentru noi si pentru urmasii nostri acest site! Pacat insa ca in timp – vor disparea multe case; nu vor fi demolate – caci nu e permis, dar vor fi lasate sa cada singure (pentru unii – terenul e mai valoros).

  11. David Chifiriuc says:

    Pentru @ Dragos Bora: multumim, s-a adaugat pagina (o prima forma, foarte simpla) conform sugestiei.
    Numai bine tuturor!

  12. gaben says:

    Nu exista poze cu monumentele istorice pentru ca este o lege care obliga la plata unei taxe pentru orice fel de fotografie a unui monument care este catalogat. in anumite zone daca platesti bilet nu ai voie sa faci poze. trebuie platita o taxa suplimentara numai pentru a face poze.
    Va spun asta sigur

    Conform art. 51 alin. (3) din Legea nr. 422/2001, republicata, timbrul monumentelor istorice se aplica in mod obligatoriu pentru urmatoarele produse si servicii:

    a) cartile postale ilustrate, plicurile, marcile postale, hartile, pliantele, brosurile, revistele, ghidurile turistice, cartile, albumele, atlasele, enciclopediile, filmele artistice si documentare, casetele video, compact-discurile, diapozitivele, videoclipurile, cardurile bancare si cartelele telefonice comercializate in Romania, reprezentand monumente istorice individualizate sau in ansambluri, prin imagini fotografice sau reprezentari grafice de interior sau exterior;

    b) biletele de intrare, inclusiv taxele de fotografiere sau de filmare, pentru monumentele istorice puse la dispozitie publicului, in totalitate ori in parte, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor juridice de drept privat care desfasoara activitati economice;

    daca va intereseaza restul

    http://gabenro.wordpress.com/2009/03/14/juca%c8%9bi-poker-ca-sa-avem-monumente/

  13. David Chifiriuc says:

    Delia Marc says:
    17 March, 2009 at 16:14
    “Casa Cutzescu-Storck – care nu este pe liste (poate trenuie sa verific la alta sectiune).”
    Casa este inscrisa in categoria muzee. Ar trebui bineinteles sa raspunda si la cautari pentru “case”, vom rezolva cat de curand. In orice caz, daca folositi de exemplu cuvantul cheie “Storck” monumentul va fi gasit.
    Pentru probleme similare contactati-ne va rog cu incredere direct la adresa de e-mail din sectiunea Contact.
    Altfel exista intr-adevar numeroase situatii in care edificii valoroase din punct de vedere istoric si arhitectural nu sunt inscrise, dar aceste omisiuni provin chiar din lista oficiala, ce are inca destule neajunsuri.

  14. Delia Marc says:

    Da, m-am linistit, Casa Cutzescu-Storck apare la sectiunea Muzee! Splendida plimbarea aceasta printre minunile patrimoniului arhitectectural

  15. Felicitari, Alex! Si initiativa ta de a prezenta informatii despre Bucurestiul vechi si nou e laudabila. Succes in continuare.

    PS. Apropo de discutia cu dedi (mai sus), eu sunt din Dealu Mare, Dambovita, ;)Ar fi interesant un arbore genealogic.

  16. Marius says:

    Alex, mi se pare foarte interesant, util si curajos demersul tau. Lucrurile astea trebuie cumva pastrate. Chiar si in poze daca altfel nu se poate … iar un apel catre bloggeri nu poate decit sa aiba succes.
    Personal, stiu ce am sa fac de acum. Chiar daca nu o sa vinez aceste frumuseti si valori cu un tabel in mina. Dar am sa le fotografiez si am sa scriu despre ele, dupa puteri.

  17. David Chifiriuc says:

    gaben says:
    17 March, 2009 at 18:29

    Multumim pentru interventie.

    Se pare ca aceste prevederi nu ne-ar afecta.

    Cuantumul timbrul reprezinta
    “* 2% din valoarea, fara TVA, a celorlalte produse si servicii stipulate la lit. a)-c)”
    Insa site-ul nu isi propune sa desfasoare activitati comerciale de nici un fel (publicitate s.a.m.d.).
    In orice situatie, si daca ar fi fost nevoie sa platim acest procent, am fi facut-o (evident site-ul, nu autorii fotografiilor). In fond ar fi si acesta un mod de a sprijini aceleasi monumente.

    Legat de obiectivele pentru care se percep taxe de fotografiere, o data ce aceasta este platita de autor datoriile acestuia catre stat s-au acoperit, urmand a se percepe acel 2% de mai sus de la cel care a incasat taxa.

  18. David Chifiriuc says:

    gaben says:
    17 March, 2009 at 18:29

    Multumim pentru interventie.

    Se pare ca aceste prevederi nu ne-ar afecta.

    Cuantumul timbrului reprezinta
    “* 2% din valoarea, fara TVA, a celorlalte produse si servicii stipulate la lit. a)-c)”
    Insa site-ul nu isi propune sa desfasoare activitati comerciale de nici un fel (publicitate s.a.m.d.).
    In orice situatie, si daca ar fi fost nevoie sa platim acest procent, am fi facut-o (evident site-ul, nu autorii fotografiilor). In fond ar fi si acesta un mod de a sprijini aceleasi monumente.

    Legat de obiectivele pentru care se percep taxe de fotografiere, o data ce aceasta este platita de autor datoriile acestuia catre stat s-au acoperit, urmand a se percepe acel 2% de mai sus de la cel care a incasat taxa.

  19. Dragos says:

    O initiativa care pe mine m-a bucurat, din pacate nu se incarca nici o poza de pe site. Sper sa se rezolve problema, promit sa adaug si eu cateva din Ploiesti. Bafta!

  20. David Chifiriuc says:

    Scuzati postul dublat de mai sus.

    Dragos says:
    18 March, 2009 at 10:16

    Da, spre regretul nostru am avut ceva probleme tehnice in aceasta dimineata insa s-au rezolvat inainte de ora 11.30.

  21. motanul meu, fotograful sarac says:

    Salut, gaben

    taxa aceea se poate aplica la fotografierea interioarelor monumentelor. sa fotografiezi de pe strada nu-ti poate interzice nimeni. iti spun cu limba de lege 🙂

  22. RAF says:

    Salut!

    De putina am inceput, impreuna cu un prieten, sa fotografiem “monumentele” care apar pe lista Ministerului Culturii si Cultelor. Ne’am gandit ca ar fi bine sa o luam treptat, asa ca am pornit la drum cu gandul sa le catalgom pe cele de categoria I, din jud. Bacau – din motive de logistica :D.

    Momentan suntem la numarul 34 din 118. Din astea 34, am fost in stare sa gasim 7! Se intampla foarte des ca, la nivel de primarii de comune/sate, nimeni sa nu aiba nici cea mai vaga idee despre existenta vreunui sit arheologic sau macar a unei cladiri care sa fie considerata monument istoric in arealul localitatii.

    Vreau doar sa atrag atentia asupra faptului ca datele sunt destul de greu de gasit si ca, daca exista o organizatie publica menita sa promoveze monumentele isotirce in Romania, dincolo de cele cateva zeci pe care le cunoaste toata lumea deja, face o treaba foarte proasta.

    Cautam in continuare surse de informatii. Orice ajutor constand in informatii este binevenit pe adresa de mail.

    O zi buna! 😀

Comments are closed.