Am gasit zilele trecute o gravura pe lemn cu o panorama mai veche a orasului. Nu stiu ce valoare documentara are dar este foarte frumoasa. La o prima vedere identific Dealul Mitropoliei dar apoi ma pierd. Din experientele trecute am vazut ca este mult mai interesant sa va las pe voi sa identificati lucrurile in timp si spatiu. Desenul este realizat dupa o fotografie, asa sustine textul ce il insoteste, asta inseamna ca este destul de fidel, in masura in care artistul a ales sa copieze intocmai fotografia.
Sigur, ar fi foarte interesant de identificat fotografia originala (an, autor, etc), poate mai exista in vreo arhiva. Tot ce stiu despre gravura este ca ar fi realizata in jurul anilor 1880 de F. Sorrieu pe baza unei fotografii si a fost publicata intr-unul din cele 19 volume “La Nouvelle Géographic universelle, la terre et les hommes” ale lui Élisée Reclus. Printul pe care il am eu se pare ca este un original desprins din paginile publicatiei.
Daca este cineva interesat de tehnica gravurii pe lemn, gasiti mai multe detalii aici.
Imaginea hires aici:
In afara de Dealul Mitropoliei eu am identificat asa:
– Biserica mare din dreapta: Manastirea Antim cu tot cu clopotnita de la intrare (arata identic si azi);
– Biserica cu turla ascutita din stanga Mitropoliei: Baratia
– Biserica de pe fundal stanga: Sfantul Gheorghe-Nou (cu vechea infatisare, cu turle inalte).
De asemenea, cred ca poza dupa care s-a creat gravura a fost facuta de pe actualul amplasament al Pietei Constitutiei/Bulevardului Unirii.
wow!! Poza asta e facuta dupa panoramele lui Andreas Reiser. Vezi pe http://art-historia.blogspot.com/2008/05/bucurestii-la-1869.html