O panorama a Bucurestiului

Am primit zilele trecute originalul unei fotografii foarte interesante. Cel ce mi-a trimis-o sustine ca este realizata in anii 30. Mie imi este foarte greu sa o localizez in timp, nu este datata iar autorul este necunoscut. Eu i-am facut loc printre imaginile din colectia mea dar poate va fi distractiv sa o analizam impreuna.

Este evident ca imaginea este realizata de undeva din sudul orasului cu vedere spre nord. Sigur camera nu este amplasata exact pe axa sud-nord dar in mare cam asta este directia. Daca ar fi sa ghicesc, tinand cont de cateva repere si de distanta intre ele, cred ca punctul de statie se afla undeva prin zona Tineretului, zona de periferie la acea vreme.

Privind imaginea in detaliu, am descoperit cateva siluete intresante.

Detaliul de mai sus este o zona ceva mai usor de identificat. Vedem cladirea Camerei Deputatilor cu Mitropolia in imediata vecinatate. Un pic mai la dreapta se afla Cladirea CEC avand peste drum Palatul Muzeului de Istorie al Romaniei (Palatul Postelor in acea vreme). Undeva intre ele se afla ceea ce trebuie sa fie cladirea Galeriilor Lafayette.

Daca sunteti de acord cu mine, in detaliul acesta se disting siluetele Ateneului Roman si (cu greu) a Bancii Nationale. Inca nu stiu ce cladire se afla in stanga ateneului (turnul inalt) sau cele trei siluete de pana acolo.

Poate cel mai interesant segment este cel cu Cladirea Bursei (Biblioteca Nationala de langa BNR pe Str. Doamnei colt cu Ghica). Sunt foarte ciudate dimensiunile cladirii, nu imi imaginam ca poate fi atat de impunatoare. Mi-a fost foarte greu sa identific constructia, Google Earth mi-a fost de ajutor. Alaturi in dreapta se disting pe rand o mica parte din turnul cladirii in care isi are sediul BCR si turnul cladirii Fundatiei Carol (actualmente sediu de partide). Biserica Rusa este foart vizibila. Sincer sa fiu turla centrala e un pic supraponderala, am avut usoare dubii dar nu exista in zona o cladire cu o silueta asemanatoare.

Un pic mai jos de Cladirea Bursei trebuie sa fie o parte din Spitalul Brancovenesc demolat de Ceausescu. Am comparat cateva imagini ale cladirii cu silueta prezenta, asemanarea este evidenta.

Sunt insa intrigat de cladirea alba cu o arhitectura frumoasa din centru-jos al detaliului. Nu am reusit sa o identific, nici turla bisericii din dreapta ei.

Elemente interesante se mai gasesc si in extrema dreapta a imaginii. Se distinge cu usurinta turla Spitalului Coltea iar cu un pic de imaginatie vedem si turnul Bisericii Baratiei.

O privire de ansamblu mai naste cateva intrebari. De ex: Lacul din extrema stanga (pct.1, click pe imagine) daca este lac, care anume ?. La pct. 2 e ceva ce pare o biserica in constructie, parca este inconjurata de schele. Turnul de la pct. 3 trebuie sa fie destul de usor identificabil. Ce este rezervorul enorm de la pct.4 ?. Ar fi interesant de identificat biserica neagra de la pct.5, eventual si cladirea de alaturi. Ce apa curge in stanga jos a imaginii (pct.6)? Ar fi de bun simt sa nu fie Dambovita.

Ca sa fie mai interesanta distractia, o sa atasezi fisierul hi res asa cum l-am scanat. Download!!!

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to O panorama a Bucurestiului

  1. DiNO says:

    Cred ca poza e mult mai veche de anii 30, a se observa lipsa cladirilor inalte, cum ar fi Palatul Telefoanelor. Cel mai probabil poza este facuta in preajma anului 1890, de undeva din zona actualei Sali Polivalente. Era unul dintre cele mai inalte locuri din Bucuresti la acea vreme. Amenajarea Parcului Tineretului a durat intre 1965 si 1975, timp in care au avut loc mai multe nivelari de teren.
    Cred ca turla (?) este Manastirea Sarindar (demolata in 1893) aflata pe actualul loc al Cercului Militar National, iar cele trei siluete dintre ateneu si (?) tind sa cred ca apartin Bibliotecii Universitare.

    M?n?stirea S?rindar
    http://www.bmms.ro/continut/xhtml/ro/P80_Manastirea_Sarindar.html
    http://img504.imageshack.us/my.php?image=adbucvictzb1.jpg

  2. DiNO says:

    Bun …turnul 3 din poza de ansamblu este Biserica Sf. Nicolae-Vladica (strada 11 iunie) la poalele Dealului Patriarhiei.
    http://www.panoramio.com/photo/9030469
    http://flickr.com/photos/danvartanian/749264670/sizes/l/in/set-72157600207926232/
    Apa din stanga-jos ar putea sa fie chiar Dambovita…daca rezervorul (4) ar apartine Uzinei Timpuri Noi (construita in 1868)

    ceea ce ar insemna ca locul in care a fost facuta poza este ceva mai spre Est de dealul din parcul Tineretului(cum am presupus initial)- prin zona totusi.

  3. Loredana says:

    Daca ar fi din preajma anului 1890, am mai putea atunci avea cladirea Bursei in ea, avand in vedere ca ea este o cladire de secol XX? Scrie pe undeva pe ea 1910 parca.

  4. Raiden says:

    Referitor la cladirea alba de la poalele Dealului Mitropoliei, o parere nesigura: ar putea fi Palatul Bibescu-Brancoveanu? Ca acolo se gasea, inainte de deschiderea Aleei Patriarhiei in anii ’20. Nu stiu cand a fost demolat Palatul Bibescu-Brancoveanu, dar locul cam este al lui.

    “Biserica neagra” de la pct. 5, cum o intitulezi, seamana foarte mult cu Biserica Sfantul Nicolae-Jitnita (demolata de Ceausescu) de pe Calea Vacaresti, si ca aspect, si ca localizare. Iata o imagine din 1978:

    http://flickr.com/photos/danvartanian/194946058/sizes/l/

    Cam atat pe moment, daca mai recunosc ceva in poza, scriu. Si eu cred ca a fost facuta cu mult inainte anii ’30 (lipsesc imobilele moderniste si block-hausurile din acea perioada), in jur de 1910, probabil (Bursa fusese deja construita).

  5. Loredana says:

    Am trecut azi pe langa Bursa si intr-adevar la intrare scrie asa:
    “Stefan Burcus
    Architect 1910”

  6. dedi says:

    La punctul 6 cred ca nu curge nici o apa. Eu vad un drum (o curba). Orice apa curgatoare ar avea un mal, cat de cat abrupt si nu ar curge la o asemenea panta in Bucuresti. Cred ca n-ar face nici o curba ca aia.
    Mai ales ca se vede iarba cum “se pierde” in colbul drumului si copaceii plantati de curand pe langa trotuarul pietruit (alb).
    Eu ma intreb ce e chestia alba de marginea drumului? O fi vreo troitza?

  7. ik149 says:

    Imi bat capul de doua ore si inainte sa ma dau batut… imi vine sa cred ca fotografia e luata de undeva de prin actuala zona a Vitanului Foisorului – Zizin.

  8. Cred ca dedi are dreptate. la pct.6 curba e prea stransa pentru un rau de campie, probabil ca apa ar fi dat pe afara. Oricum este un drum destul de “aranjat”, copacii de pe margine sunt tineri si plantati la distante aproape egale. Arata destul de bine pentru un drum de periferie.

  9. curios says:

    Ultima poza cred ca e facuta din “Castelul lui Tepes” (un castel de apa) de la marginea Parcului Carol I (pe strada G-ral Candiano Popescu). Pct. 3 cred ca a fost corect identificat mai sus, iar pct. 4 nu poate sa fie decat un rezervor de gaz sau pacura de la Uzina de gaz sau Centrala Filaret care se gaseau in zona B-dlui Marasesti (vezi harta de la 1900).
    La pct. 6 cred ca e o alee din parcul Carol I ce tocmai se amenajase pentru Expozitia Mondiala din 1911 (sic! – sper sa nu fi gresit datele)

  10. Raiden says:

    @ curios: Expozitia Generala Romana (nicidecum mondiala) a avut loc in 1906 pentru a celebra 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. Nu stiu in cat timp a fost amenajat parcul, dar mai mult ca sigur poza nu e facuta din turnul lui Tepes-Voda (a fost construit mult mai aproape de anul 1906).

  11. Alecu says:

    O adevarata treaba de detectiv. Spre rusinea mea nu prea sunt familiarizat cu datele exacte istorice apropo de Bucuresti dar am intrat si eu pe google earth si am incercat sa-mi dau seama de unde ai putea avea un loc asa inalt. La inceput am zis si eu ca ar trebui sa fie parcul Carol, dar la modul cum sunt aliniate Biserica Sf. Nicolae, Patriarhia, cladirea CEC si muzeul, parcul Carol e clar in partea stanga. Daca am fi pozat din parcul Carol, toate aceste claridi (biserica – muzeu) s-ar fi fazut numai in planul din dreapta, iar biserica Sf. Nicolae (cum spunea “DiNO”, la baza dealului Mitropoliei) e mult in stanga. Asadar, o idee ar fi ca: un punct inalt poate sa fie in parcul Tineretului, pe locul crematoriului de astazi. Dar cred ca m-am indepartat prea mult asa ca m-am apropiat mai mult si m-am gandit si la drumul din stanga jos care imi seamana foarte mult cu un drum de langa parcul carol si anume strada general candiano-popescu (accidente usoare, sector 4). Ceea ce se apropie mult si de concluzia lui “curios”. Oricum, fain exercitiu.

  12. ik149 says:

    Halal bucurestean sunt, cu ideea mea cu vederea dinspre Vitan!
    Ca o intrebare: ce era atunci pe locul unde este acum Adesgo? Singura informatie gasita despre Adesgo e ca s-a infiintat in 1924

  13. radu oltean says:

    O sa ma chinui eu sa o identific pe baza planurilor de epoca. Sigur e ca zona industriala si rezervorul apartin “Uzinei de gaz” care se afla in dreapta Parcului Carol cum stai sus in deal. Adica prin spatele actualului Muzeu al Tehnicii. Zona a fost “industriala” pana recent. Biserica cea mai apropiata se numeste Alexie (5) si exista si azi. Poza este cel putin din 1907, data l-a care s-a construit Camera Deputatilor, deci Turnul lui Tepes exista, desi cred ca poza e facuta dintr-un loc mult mai la dreapta fata de castel. Strada din fata care vine spre noi e Serban Voda. Poza ar putea fi facuta dintr-un loc dintre Parcul Carol si Crematoriu, dar mai aproapre de parc.
    Mai studiez…

  14. curios says:

    Cred ca Radu are dreptate, poza e facuta mai la dreapta de Turnul lui Tepes. Daca trasezi o linie imaginara care porneste de la Patriarhie spre sud, un unghi cu laturile sprijinite pe centrala electrica Filaret (fosta) in stanga si biserica Alexa in dreapta si varful in lungul primei linii, descoperi ca locurile posibile pentru facut sunt in zona Serban Voda.
    Are cineva idee cand au fost construite Pavilionul IV Zerlendi al Spitalului Marius Nasta si Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice?
    Cred ca pozele au fost facute din podul uneia din cladirile spitalelor de mai sus.

  15. DS says:

    Fotografia e facuta aproximativ la coordonatele E 26°06’4.86″ N44°24’47.34″ (copy-paste pe google earth), de la etajul spitalului dermato-venerice (fost sanatoriu TBC). Zerlendi era pentru dilimani initial 🙂

  16. Ovidiu says:

    Am o fotografie a carei titlu este: Parcul Carol 1906. Cum as putea sa v-o arat? Nu mai stiu de la cine am primit-o, asa ca nu stiu nici de pe ce site ar fi luata, iar eu nu mi-am permis s-o pun pe vreunul.
    Solutii?

  17. Radu Parvu says:

    Buna ziua tuturor celor de pe acest forum !

    Am ajuns in acest loc cautand imagini mai vechi despre Uzina Timpuri Noi si ma intereseaza sa stiu daca are cineva imagini in care apar fostele Uzine Lemaitre (Timpuri Noi) si evident daca le pot vizualiza !

  18. Costi says:

    Buna ziua,

    Imi dau si eu cu parerea despre aceasta poza. Cred ca mai degraba putea fi facuta si din cladirea liceului Sincai. Turla biserici ( punctul 5 ) cred ca este biserica Alexe care exista si astazi. Sigur cladirea din partea dreapta a biserici exista si in ziua de azi numai ca in prezent este un complex de birouri unde a functionat tipografia arta grafica. Daca era facuta din cladirea spitalului nu ar fi trebuit sa se vada si liceul Sincai ?

  19. costi says:

    Cladirea alba cu doua turnuri laterale care se vede langa biserica de la punctul 5 mai este inca in picioare cu mici modificari ( a pierdut cele doua turnuri laterale) si face parte din complexul de birouri mentionat mai devreme. Strada care trece prin fata biserici si a cladiri este Serban Voda, de asemenea cred ca si cladirea un pic mai sus de la intersectia celor doua strazi mai exista si azi numai ca este intr-o stare avansata de degradare. Se poate vedea foarte bine pe live maps.

  20. victor says:

    alex galmeanu, felicitari! cladirea care se vede inaintea spit. brancovenesc este fostul seminar teologic, actualmente facultatea de teologie. in fata ei avem bis. sf. ecaterina, si mai jos calea serban voda – iese inafara cadrului pe linia baratiei bis. sf. spiridon. ceea ce tu identifici drept fundatia carol este de fapt altceva, insa linia din spatele bis. ruse este universitatea. intre palatul postei si ateneu avem bis. sarindar (cf. dino, mai sus). biserica cu doua turle din fata dealului mitropoliei exista si azi (vezi google earth). in extrema stanga avem locatia actuala a min. apararii (nu un lac:)), iar in fata cladirile arsenalului. constructia 2 este in zona fostelor arhive-man. mihai voda. in spatele bis. sf. nicolae (3) vedem man. antim. fotografia este facuta, evident, imediat langa curba de pe candiano popescu, in fundul curtii spitalului de boli venerice (anexele caruia se vad in primul plan). cladirea lunga si fara ferestre exista si azi (cel putin in 2007, de cand dateaza imaginea google). dupa ea avem o strada care exista, apoi un inceput de strada, paralela, care exista si azi. in dreapta avem calea serban voda, cu o curba la dreapta (cladirile masive si biserica au disparut). imediat dupa curba (marcata de gardul alb) avem o strada existenta si azi, care merge spre bis. cu doua turle mentionata mai devreme. cred ca pe serban voda se poate vedea si scoala aceea foarte veche. OK, alex? 🙂

  21. victor says:

    locatia exacta a punctului de fuga al perspectivei este in partea dreapta a cladirii lungi cu acoperis nou care se vede pe google earth (probabil pavilionul pe care il mentioneaza DS si Curios) din complexul spitalului. cladirile anexa din prim plan exista ca atare si azi. de asemenea si cladirea lunga din fata celei fara ferestre, de dincolo de gard, pe care am mentionat-o deja. desigur, si sirurile de case din planul apropiat.

  22. victor says:

    http://s152.photobucket.com/albums/s198/olazar/?action=view&current=20.jpg aceeasi panorama, desenata si colorata insa, cu punctul de fuga in “turnul lui tepes” – foarte bizara este tratarea strazii ca apa (sau, poate, doar o neinspirata alegere a culorii…). am identificat 22 de repere comune; atentie, casele nu sunt cele care apar in fotografie, cu exceptia ultimei, respectiv primei din desen, cu acoperis de tabla si o lucarna centrala. datorita perspectivei impecabile si a bogatiei de detalii, sugestia mea este ca desenul e facut dupa o alta fotografie si nu dupa natura. voi mai trimite inca doua-trei link-uri cu imagini ajutatoare. in ele se poate vedea ca cele doua domuri ale palatului postei au avut initial alta forma (conica), lucru care se poate observa si in fotografia lui alex.

  23. victor says:

    http://s152.photobucket.com/albums/s198/olazar/
    http://www.flickr.com/photos/roalex/2249775551/sizes/l/
    http://4.bp.blogspot.com/_p1CCNOu9bls/R6Wjck2WFrI/AAAAAAAAAJ0/7oglNUZT_gw/s1600-h/dealul+arsenalului.jpg (apar cosurile si constructia trunchiata din foto alex, man. mihai voda cred, insa nu apare castelul de apa – in planul apropiat unadintre multele cladiri de pe dealul arsenalului, respectiv extrema stanga in foto alex) nota bene: apropo de schelele presupuse de alex la 2, la man. mihai voda s-a lucrat intensiv in doua reprize, intre 1900-1919.

    desigur ca link-urile nu sunt pentru alex, ci pentru lenesii care prefera de-a gata:)

    alex, inca odata multumiri pentru efortul pe care il depui si toata consideratia pentru pasiunea ta fata de acest oras.

  24. victor (godeanu) says:

    in incheierea celor patru postari ale mele anterioare, si cu multumirile de rigoare pentru rosetti61, iata planul cadastral de la 1911 care ne lamureste intrebarile si corecteaza greselile:):
    http://tramclub.org/viewtopic.php?t=4343

  25. Sorina says:

    Fotografia este facuta dupa 1907, anul construirii Palatului Patriarhiei, care apare aici in prim plan. Detin o fotografie din interbelic cu o panorama a Parcului Carol ( facuta chiar din avion ). Rezervorul de la pct. 4 este amplasat in curtea actualelor cladiri (fabrici) de pe str. Candiano Popescu, in dreptul numerelor 3-5, oarecum vis-a-vis de Muzeul Tehnic. Undeva in dreapta imaginii trebuie sa fie str. Frigului si str. Lanariei.

  26. cristi says:

    fotografia este luata din dealul arsenalului la capatul din strada uranus cu strada cazarmii

  27. Pingback: palatul telefoanelor

  28. Montecassino says:

    Nu va mai chinuiti, drumul acela cotit este cel actual din vecinatatea Parcului Tineretului, pe colina unde se afla in apropiere Crematoriul Uman. Mi-am dat seama de asta pentru ca pe acolo ma jucam cand eram pusti. Poza este foarte veche si se stie ca inainte acolo existau case marginase, mahala. Imi amintesc ca se vedea de sus panorama in spate a gropii de gunoi si a mlastinii Cocioc cu maghernitele aferente (in 1967). Deci de acolo zic eu ca este. In fata nu se vede Liceul Gh.Sincai in poza din cauza ca nu exista inca, fiind o zona periferica, industriala cu mahala.

  29. Hoppe says:

    Cred ca am reusit sa identific cele 6 case din planul secundar, se pot vedea pe Google Maps la nord de sectia de politie accidente usoare de pe Strada General Candiano Popescu. Primele trei din stanga sunt orientate E-V, exact ca in fotografie, cu un spatiu mai mare intre 2 si 3, printre care acum trece strada Borodesti. In Street View pe strada Lanariei, in spatele caselor, mai precis in spatele casei nr. 3 din dreapta, se pot observa ferestrele identice cu cele din fotografie. Din cele 3 case din dreapta, orientate N-S, se mai poate vedea in prezent o treime din acoperisul primei case si
    jumatate din acoperisiul ultimei case. In spatele se afla Rezervorul de Gaz, “Gasanstalt”, asa cum apare pe harta Bucurestiului de la 1900.

  30. Razvan says:

    Salut, din pacate abia acum am vazut acest post. Strada din fata este strada Lânăriei, iar imobilele identitice din centrul fotografiei sunt primele locuinte sociale construite de Primarie in 1909 -1910 de catre arhitectul Ernest Doneaud. Daca vrei sa aflii mai multe de despre subiect, http://atelier.liternet.ro/articol/12309/Razvan-Voinea-Dana-Dolghin/Primele-locuinte-sociale-din-Bucuresti-Strada-Lanariei.html

  31. Razvan says:

    Sanatoriul de Tuberculosi a fost construit de Consiliul Comunal in 1910

Comments are closed.