Am primit doua fotografii foarte interesante realizate in timpul unei parade mililare germane pe Calea Victoriei, in Bucuresti. Fotografiile sunt realizate in Primul Razboi Mondial, cel mai probabil in anul 1917, in timp ce orasul se afla sub ocupatie Germana (Germano – Bulgaro – Turca, mai exact).
In acea perioada, Guvernul si Casa Regala se aflau in Iasi unde reorganizasera capitala iar tezaurul nostru era pe drum spre Rusia.
Fotografiile, cu autor necunoscut, surprind o importanta parada militara la care este prezent insusi celebrul Generalfeldmarschall August von Mackensen, unul dintre cei mai importanti lideri ai intregului razboi, desemnat Guvernator al Romaniei in 1917 si invins in cele din urma la Marasesti (stiti povestea cu “Pe aici nu se trece!”)
Pentru cei interesati de contextul istoric, gasiti aici mai toate informatiile necesare.
In prima fotografie, observam trupele germane defiland pe Calea Victoriei prin fata cladirii Casei Centrale ale Armatei. In stanga-mijloc, calare pe un cal alb, se alfa Guvernatorul Romaniei ocupate, Generalul August von Mackensen.
In centrul imaginii vedem cladirea Casei Capsa ce pare transformata intr-un fel de comandament al trupelor bulgare, daca este sa tinem cont de inscriptia “Domu” in chirilica (din cate stiu, in traducere inseamna “casa”) si de cei doi militari aflati la balcon.
Cladirea din dreapta Casei Capsa nu mai exista astazi, pe locul ei se afla spatiul verde din fata Romarta, actualul sediu BRD.
In fundal, in departare, in stanga-centru se vede Hotelul Continental din Pata Teatrului iar ceva mai aproape, in stanga Casei Capsa, o cladire ce nu mai exista astazi (pe locul ei este un bloc de apartamente ce are la parter magazinul “Victoria 46”), cladire in care a avut loc prima proiectie cinematografica din Romania. Proiectia a avut loc pe 27 mai 1896 prin prezentarea filmelor Lumière in birourile editoriale ale ziarului de limba franceza “L’Independence Roumaine”, cam la cinci luni dupa prima proiectie din istoria cinematografiei, realizata tot de fratii Lumière la Paris.
Un alt detaliu demn de mentionat este stalpul de iluminat public cu electricitate aflat la centru-stanga imaginii. In acea perioada iluminatul public electric exista doar in zona Palatului Regal – Teatrul National – Calea Victoriei – Parcul Cismigiu si era alimentat de catre cele doua generatoare Edison instalate in subsolul Teatrului National. Unul dintre acele generatoare exista inca si este expus la Muzeul Tehnicii din parcul Carol.
A doua imagine este realizata spre Casa Armatei (in stanga) si Hotel Capitol (in dreapta imaginii). Ii vedem pe superiorii Germani organizati in cadru festiv cu acelasi von Mackensen salutand calare pe calul alb. In in imagine el este usor obturat de militarul asezat in fata lui.
Casa Armatei fusese transformata in sediul central al Politiei Germane, drept dovada sta inscriptia “Haupt – Wache” de pe centrul cladirii si ghereta soldatului din centru-dreapta.
Sunt interesante si cele cateva personaje ce stau la balcoanele Hotelului Capitol, disting un soldat, probabil bulgar in dreapta si cineva ce semana cu o maicuta, in stanga 🙂
Fotografiile pe care le-am primit sunt printuri originale si au dimensiunea 12x18cm.
Din nou, poze vechi, dar noi pentru public. De cladirea in care a avut loc prima proiectie cinematografica stiam si eu, apare si in fotografiile din anii ’20 si ’30. Nu am idee cand si de ce a disparut, dar blocul comunist dateaza cred din anii ’70 si este absolut oribil.
Foarte misto poze!! Si inedite! ma bucur asa mult cand vad imagini vechi cu locuri familiare dar in situatii ce tin de cartea de istorie sau de tineretea stra stra bunicilor. E un sentiment special cand stii ca in locul in care calci tu a mai calcat si Tudor Vladimirescu , Kogalniceanu, Carol I sau Generalul August von Mackensen. Vezi ca am postat si eu o poza inedita la
http://art-historia.blogspot.com/2008/06/la-universitate-pe-zloat-n-1924.html
cu bine
Si bravo tie ca dai la popor pozele ce le gasesti! E un gest generos si important. E bine ca oamenii sa stie ce a fost si pe unde. Iar istoricii pot da astfel de imagini ce ar fii greu de gasit in alte conditii.
Universitatile din multe orase occidentale posteaza manuscrise medievale intregi pe Net la rezolutie mare pt ca istoricul din Rusia sau Argentina sa aiba acces facil.
felicitari, ai niste fotografii minunate
Fotografiile, cu autor necunoscut, surprind parada militara la care este prezent insusi celebrul Generalfeldmarschall August von Mackensen, la 27 ianuarie 1918, in timpul aniversarii anuale a zilei Kaiserului Wilhelm al II-lea.
In centrul imaginii vedem cladirea Casei Capsa.
Capsa a devenit prada de razboi, fiind o emblema a vietii social-politice romanesti. Ofiterii germani luau masa la Capsa, pe bonuri de mancare. Localul a fost rechizitionat de autoritatile militare germane la 20 decembrie 1916. S-au golit pivnitele si magaziile, timp de doua saptamani, de dimineata pana seara. Nemtii nu au reusit sa ia tot. In schimb, bulgarii, aliatii lor, nu au scapat vinurile din butoaie si magaziile de dulciuri. La 4 ianuarie 1917, la cererea bulgarilor, germanii le-au cedat acestora Capsa. Si-au instalat aici “Casinoul Ofiteresc si Soldatesc bulgar”. Astfel, celebra firma a fost “indoliata”. Daca armata germana a aratat respect fata de valoarea reprezentata de Capsa, bulgarii au intrat cu bocancii in local, inlocuind, cu indolenta, bombonierele de cristal cu borcane de castraveti. Firma in limba bulgara era prezenta pe fatada si la 27 ianuarie 1918, in timpul aniversarii anuale a zilei Kaiserului Wilhelm al II-lea.
Cu stima
Eu consider ca razboiu este o mare prostie. Admiram, aceste fotografii, insa nu simtim mirosul fricii si a-l mortii pe care l-au creat ocupatorii. Si pana la urma ce-au castiogat? – Sa-si raspunda fiecare.
Pingback: Micul Berlin « Muzeul de Fotografie
Imi place siteul tau. Ai articole foarte interesante pe site.
Imi place siteul tau. Ai articole foarte interesante pe site.
Am rămas plăcut impresionat de calitatea informațiilor pe care le-am găsit pe blogul dumneavoastră.
De curând comunitatea specialiștilor din domeniul informării Kosson, a deschis o colecție digitală, care, firesc pentru că se apropie 1 Decembrie, a debutat cu ținta de a aduna cât mai multe mărturii legate de Războiul de Reîntregire a Neamului.
Aș dori dacă vi se pare util să fiți unul dintre contribuitorii la această colecție: http://memoria.kosson.ro
Cu stimă,