Primii fotografi din Romania

preview1.jpg

Am primit zilele trecute o importanta colectie de fotografii, cele mai multe dintre ele mai vechi de un secol. Sunt fascinante, nu doar ca imagini sau vechime ci pur si simplu sunt printre primele imagini fotografice realizate in Romania. Szathmari, Duschek, Mandy, Reiser, Wandelmann sunt nume cunoscute pentru unii dintre voi. Probabil cei interesati stiu ca ei sunt printre pionierii fotografiei romanesti. Tot weekend-ul am stat cu ochii in ele, le-am privit, le-am scanat, mai ca am dormit cu ele in brate… da le-am scanat, adica am fotografiile originale! O parte din imagini sunt datate iar cele mai vechi sunt din anul 1872. Vorbim de mai bine de 135 de ani si arata impecabil. Trebuia sa imi vedeti fata, zambetul trada totul.

Tot scanand si tot punand cap la cap imaginile, se pare ca pot sa fac o mica lista cu cei ce lucrau fotografie in perioada 1870-1900 atat in Bucuresti, cat si in tara. Dar pana la lista ma gandeam la soarta, la cum sunt facute lucruile uneori. Oare ce ar fi spus Szathmari daca ar fi aflat ca fotografiile lui, peste 130 de ani, vor trece printr-un “scanner” si vor fi “postate” pe un “blog”. Stiu, filozofie ieftina… ma scuzati dar mi-a trecut prin cap si nu m-am putut abtine.

c_szathmari_bucuresti.jpg Carol Szathmari a fost unul dintre cei mai cunoscuti fotografi ai vremii. Neoficial este considerat primul fotograf de razboi din lume. Asta de cand a prezentat fotografii de pe frontul razboiului din Crimeea din prioada 1850. Premiat in repetate randuri de casele regale sau de alte institutii europene, a fost primul fotograf oficial al lui Carol I. Studioul lui din Bucuresti avea la un moment dat peste 20 de angajati si era de departe cel mai mare din tara. Ar fi inca cel mai mare, chiar si dupa criteriile de acum.

franz_duschek_bucuresti_1872.jpg Franz Duschek este un alt fotograf de succes din perioada. Prieten si concurent cu Szathmari el avea la randul sau un studio impresionant in centrul capitalei inconjurat fiind de casele celor mai avuti si influenti locuitori ai orasului. La recomandarea lui Constantin Kretzulescu a obtinut din partea lui Carol I titlul de fotograf al Curtii, in anul 1867. Exista chiar o maniera de a fotografia in “stil Duschek”. Munca lui a fost continuata de Duschek-fiul.

reiser_bucuresti.jpg Andreas D. Reiser completeaza cercul de fotografi-personalitati ai sfarsitului de secol. Casatorit cu sora lui Duschek, isi amenajaeaza un studio in casa lui Oteteleseanu. Il insoteste pe Duschek, detasat pe langa Inaltul Stat Major al armatei tariste, in razboiul din 1877 si realizeaza un panoramic al Bucurestilor vazuti de pe Dealul Spirii, interesant din punct de vedere documentar.

franz_mandy_bucuresti_18851.jpgfranz_mandy_bucuresti_1885_02.jpg Franz Mandy isi stabileste studioul in Piata Teatrului in 1881 dupa ce renunta la la un alt sediu aflat in Calea Victoriei 21. In colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei exista una dintre lucrarile importante ale lui Mandy intitulata “Intrarea armatei romane in Bucuresti”. Este o lucrare de mari dimensiuni, in sepia, luata dintr-un unghi care favorizeaza compararea starii de spirit a multimii cu maretia trecerii ostenilor condusi de Carol I pe sub Arcul de Triumf. Claritatea exceptionala a fotografiilor, prospetimea lor uimesc si astazi asa cum au uimit si in epoca. Mandy era specialist in fotografia de arta.

Daca este sa incerc o lista, ea arata asa:

  1. alfons kiesler – craiova – 1912
  2. alfred brand – sinaia, ploiesti
  3. bernhard moorys – ramnicul sarat
  4. berta jordens & ella alzner – Bistrita – 1906
  5. c. hanny – bucuresti
  6. c. panits – craiova
  7. c. p. szathmari – bucuresti
  8. e. carrez – galati
  9. elena kolpy – braila – 1891
  10. filip wechsler – bucuresti
  11. franz duschek – bucuresti – 1872
  12. franz mandy – bucuresti – 1885
  13. gustav a. waber – bucuresti – 1899
  14. h. astmann – bucuresti
  15. herman leon – bucharest
  16. high life studio – bucuresti
  17. j. goldenberg & a. sternberg – cernauti
  18. j. joanovics – petrosani – 1923
  19. j. karmin – ploiesti
  20. j. savescu – silistria – 1885
  21. jean tiedge – ploiesti, bucuresti
  22. josef kozmata – braila – 1881
  23. julietta studio – bucuresti
  24. l. a. hirsch – ploiesti – 1907
  25. l. waisman – bucuresti
  26. leonida zissu – targoviste
  27. louis – bucuresti
  28. m. n. petrovits – alexandria
  29. m. wandelmann – barlad
  30. max schwarz – bucuresti
  31. mihail spirescu – galati
  32. o. weiss – bucuresti
  33. p. daniel – bucuresti
  34. a. d. reiser – bucuresti
  35. s. korn – bucuresti
  36. szollosy – bucuresti
  37. theodorovits & jehalsky- bucuresti – 1877
  38. v. theodorescu – bucuresti
  39. w. bethier – craiova – 1874
  40. w. oppelt – bucuresti

Mai exista si alti fotografi cunoscuti ai perioadei. De fapt se spune ca in Bucuresti exista o concurenta puternica. Lucrurile puteau fi foare usor comparate cu piata fotografica din capitalele europene. In masura in care aveti informatii, lista poate fi completata.

Sursa info: [1] [2] [3]

alfons_kiesler_craiova_1912.jpgalfred_brand_sinaia_ploiesti.jpgbernhard_moorys_ramnicul_sarat.jpgberta_jordensella_alzner_bistrita_1906.jpgc_hanny_bucuresti.jpgc_panits_craiova1.jpgc_panits_craiova_02.jpge_carrez_galati.jpgelena_kolpy_braila_18911.jpgfilip_wechsler_bucuresti.jpggustav_a_waber_bucuresti_1899.jpgh_astmann_bucuresti.jpgherman_leon_bucharest.jpghigh_life_bucuresti.jpgj_karmin_ploiesti.jpgj_savescu_silistria_1885.jpgj_tiedge_bucharest.jpgjean_tiedge_ploiesti.jpgjodef_kozmata_braila_1881.jpgjosef_kozmata_braila.jpgleonida_zissu.jpgm_n_petrovits_alexandria.jpgm_wandelmann_barlad.jpgmax_schwarz_bucuresti.jpgmihail_spirescu_galati.jpgo_weiss_bucharest.jpgp_daniel_bucuresti.jpgrembrandt_craiova.jpgs_korn_bucuresti.jpgszollosy_bucuresti.jpgv_theodorescu_bucuresti.jpgw_bethier_craiova_1874.jpg

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, great photographers, legendary pictures, rare images and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

66 Responses to Primii fotografi din Romania

  1. Andrei says:

    ce inseamna a fotografia in “stil Duschek”? prin ce se remarca acest stil?

  2. Nu stiu exact, nu prea exista informatii. Intuiesc faptul ca era vorba de o incadratura anume.

  3. maria says:

    Doar o intrebare: predai fotografie/arta fotografica (cum se zice?)? Sau e istoria fotografiei in Ro legata de meserie?

  4. nu, nu predau fotografie, arta fotografica sau istoria fotografiei. departe de mine lucrul asta.

  5. tavi says:

    @Andrei – stilul Duschek se defineste prin spontaneitate care lasa impresia de instantaneu. Era atras de evenimentele care se intamplau cu rapiditate.
    A fost bineinteles si fotograf de razboi.
    @ maria – istoria fotografiei se preda la Facultatea de arte plastice, sectia foto-video, de catre domnul profesor Silvan Ionescu.

  6. oq says:

    a propos de tema blogului..am vazut ieri la dalles la expo cadouri etc..niste chestii foaarte “trendy” cu niste fotografii vechi replicate (tarani, diverse) incadrate in niste rame de lemn. Mi-am amintit ca bunicii mei la tara aveau asa pe pereti portrete de familie. Acum se vand ca obiecte de serie..:(. mi se pare foarte trist..pana unde poate ajunge depersonalizarea asta- totul de dragul comertului.a, si erau si calendare 2008 printate pe hartie “vintage”- cu adevarat oribil.

  7. Nu cred ca e asa o mare problema. Atat timp cat se specifica faptul ca sunt reproduse nu mai conteaza. Oamenii ce au cat de cat o cultura vor aprecia originalul. Peste tot exista un business cu reproduceri, muzeele mari din strainatate traiesc foarte bine din asta. Uneori cu ajutorul acestora se promoveaza originalul, “Mona Lisa” este poate cel mai bun exemplu. Cei mai multi oameni au aflat de pictura dupa ce au vazut una din multele forme de reproduceri.

  8. Superb!

    (Cred ca nu sunt singurul care a remarcat ca 35 din cei 40 de fotografi romani nu sunt romani – cel putin dupa nume)

  9. Monica says:

    Intrebari:
    De unde ai facut rost de fotografii? Le-ai primit cadou sau doar le-ai scanat si le-ai dat mai departe?
    P.S.: Sunt extraordinare si meriti felicitari pentru ca le-ai scanat si publicat pe blog.

  10. le-am primit 😉

  11. alina andrei says:

    Am gasit prin anticariate si fotografii facute in atelierele din Brasov, sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX. Nu le-am scanat. In perioada interbelica era in voga fotograful Victor Adler (Studio Angelo, strada Regele Carol 59). Mai exista si un atelier Mimoza, precum si atelierul lui Carl Muschalek. In Sibiu stiu ca era fotograful Theodor Glatz (a lucrat incepand din anul 1855). Dupa ce-a murit, atelierul a fost mostenit de Camilla Asboth – prima femeie fotograf din Transilvania.
    Alti fotografi din Sibiu: Wilhelm Auerlich (nascut in Brasov), Emil si Josef Fischer (frati).

  12. Pingback: ArTiStul m? semnez » Arhiv? » www-uri

  13. corina says:

    Buna,

    Am fost foarte impresionata de initiativa ta si de fotografiile care le-ai pus. Trebuie in schimb sa vin cu o mare completare. Unul dintre cei mai buni fotografi din perioada interbelica a fost Nicolae Ionescu. Toate pozele cu Bucurestiul interbelic, celebra poza cu Calea Victoriei din 1923, a fost facuta de acest fotograf. Din pacate nu a fost promovat, din contra odata cu venirea regimului comunist a fost considerat persoana non-grata si si-a inchieiat viata in disgratie si mizerie. Dupa moartea sa, sotia a vandut intreaga colectie de negative pe sticla Librariei Municipale pentru a putea supravietui iar acestia nu au mentionat niciodata cine a fost autorul pozelor cu pricina.

  14. Draga Corina, ai mare dreptate. Drept urmare http://blog.alexgalmeanu.com/?p=822 🙂

  15. corina says:

    iti multumesc mult de tot pentru recunoastere si sper ca tot mai multi dintre noi sa recunoastem si sa apreciem adevaratele valori ale Romaniei.

  16. zinul_bun says:

    ma mir ca in “top 40 nu e niciun sibian… si doar se stie ca sibiul e un oras vechi cu traditie… am sa scriu ceva aici si daca cineva intelege ceva il rog sa imi raspunda pe zinul_bun@yahoo.com
    am gasit o poza veche, ascunsa sub alta poza veche… e scris de mana pe poza Dr. Iancu…. si Binder 1889 !
    si mai scrie pe spate in germaqna. nu inteleg:
    WILH AUERUGH’s
    NACHFOLG..
    FOTOGRAFI…HE
    KUNSTANSTALT
    ———-
    BEZISTER
    MEHRERER AUSZEICHNUNGEN
    ———-
    HERMANNSTADT
    NAGYSZEBEN
    HELTAUERGASSE 53
    ….. asta in spate stanga sus… iar in dreapta jos:

    SPEZIAL
    ABTHEILUNG FUR
    VERGOSSERUNGHEN
    UND MALEREI
    atat.
    adica mint. pe fatza pozei, sub poza mai scrie:
    W. Auerlich Nachfolger

    …. stie cineva germana sa ma lamureasca si pe mine?
    dar va rog din suflet, scrieti la adresa din mail… mai am cateva poze vechi si ciudate… tinem legatura pe mail si daca o fi cazul pe messenger.

  17. Lista de mai sus este departe de a fi un top. In anii 20 numai Bucurestiul avea peste 100 de fotografi.

  18. Cocolino says:

    Tu-ti dai seama ce valoarea au toate fotografiile astea 😀 felicitari pentru colectie !! impresionant intradevar!!!

  19. Pingback: Primii fotografi din România « Resurse Foto

  20. dorin says:

    Am cumparat ieri 17 buc foto NICOLAE IONESCU si dupa ce le voi scana,am sa ti le dau sa le pui pe BLOG.Sunt fotografii de la EFORIE ,probabil anii 60-70.
    In rest felicitari!!

  21. suna interesant. thanx

  22. Paul says:

    as vrea sa completez anumite date despre fotografii prezentati:

    Franz Mandy: a deskis in 1877 un atelier pe Calea Victoriei 21; din 1878 devine fotograful Curtii Regale si-si stabileste atelierul pe Stirbei Voda 2 in apropierea palatului regal. Din 1892 se muta pe str Campineanu 57, iar in 1900 pe aceeasi strada la nr 4. Atelierul i-a fost preluat dupa primul razboi mondial de Etienne Lonyai, viitorul presedinte al Uniunii Fotografilor Profesionisti din Romania.

    Franz Duschek: incepand cu 1868 a avut atelierul pe str. Noua (actuala Edgar Quinet) pana dupa anul 1900.

    iar despre cei din lista, en bref, despre fotografii bucuresteni:
    Carol Hanny – 1886, atelier pe Calea Victoriei 11 bis, ulterior pe Victoriei 77
    Jean Tiedge (Tiedce) – 1883
    Weissman – 1892, atelier in Rahova 3, apoi 6
    Louis – 1893, Calea Mosilor 127
    S. Korn – 1893, Calea Victoriei 144
    W. Oppelt – 1893, diverse adrese pe blv Elisabeta
    M Schwarz – incepand din 1882, atelier in diverse adrese.

  23. valeria says:

    Ma intereseaza daca are cineva fotografii facute de J. Fischer in orasul Ramnicu Valcea, Episcopia Ramnicului

  24. vali says:

    servus
    am o poza cu Principesa Maria si printesa Ileana su stampila din colectia A .Brand Sinaia
    daca intereseaza pe cineva
    sa ma contacteze la nr 0723233076
    va multumesc

  25. buna says:

    Buna,

    Am vazut din intamplare colectia ta si vreau sa spun ca m-a impresionat foarte tare.

    Eu nu ma pricep asa tare la istoria fotografiei.
    Este mai degraba o emotie pe care o traiesc cand vad aceste poze.Nu pot sa-ti spun de ce exact.

    M-au fascinat pozele vechi inca de cand eram copil.

    Am o rugaminte la tine,Alex, se poate sa vad pozele ‘live’?

    Cu multumiri,
    Roxana

  26. robert drumus says:

    buna!
    sunt din petrosani si am un cd cu fotografii din vechiul petrosani, dar pana sa citesc articolul dumneavoastra nici nu am fost atent la numele fotografilor. Ce vreau sa spun este ca foarte multe sunt facute de joanovits si Sternad. alte fotografii la fel de vechi (sau cel putin asa par) sunt facute de Adler.

  27. diana says:

    am cautat pe net mult timp un site care discuta despre forografii vechi. am 2 poze in genul celor pe care le-am vazut pe site-ul tau, probabil facute la cluj, si as vrea o mica discutie asupra lor. multumesc mult

  28. diana says:

    Revin la postarea mea de mai sus. Am 2 fotografii ale strabunicilor mei, in genul celor pe care le-am vazut pe acest site. Sunt realizate probabil imediat dupa 1900 dar din pacate nu se intelege destul de clar unde sunt realizate(posibil la Cluj). De ceva vreme incerc sa refac genealogia familiei si un lucru important ar fii sa stiu unde au fost executate aceste fotografii. Este cert ca au fost facute la acelasi fotograf dar diferenta de calitate este evidenta. La fel ca celelate fotografii din aceasta perioada gen portrait visit, au pe verso un desen. Pe una din fotografii apare si stampila fotografului, dar din pacate nu pot intelege ce este scris. Poate ai vrea sa le primesti pe site-ul tau si daca cineva recunoaste insemnele fotografului, ma poate ajuta. Multumesc mult:)

  29. cornelia konig says:

    Carol Pop de Szathmari (1812 – 1887) a fost cumnat cu F. Duschek si Reiser. La un moment dat Szathmari si Duschek au avut un atelier comun si foloseau cartoanele in comun; de aceea unele imagini apar ca fiind si ale lui Szathmari si ale lui Duschek.

  30. cornelia konig says:

    Carol Pop de Szathmari (1812 – 1887) a fost cumnat cu F. Duschek si Reiser. La un moment dat Szathmari si Duschek au avut un atelier comun si foloseau cartoanele in comun; de aceea unele imagini apar ca fiind si ale lui Szathmari si ale lui Duschek.
    Duschek si Reiser au calatorit in Africa si printre cele mai frumoase poze care se pastreaza despre piramidele din Egipt sunt cele facute de Duschek.
    Sunt impresionata de fotografiile pe care le detine-ti si va felicit. Exista o Istorie cronologica a fotografiei de Savulescu, exista numeroase articole si cataloage de expozitii care au avut la baza fotografiile. Sper sa am timp sa comunicam.

  31. edgar prates says:

    Hello Alex,

    Congratulations for your website. I love the postcard photos. Do you have the original ALBUMS? I collect the photo albums which contained these photos. I have several photos like this collected from the albums I acquired in some countries I lived before (Portugal, Czech Republic and Germany) and others I travelled to.
    Thanks for your help.
    Multumesc!

    p.s. I am in Bucharest. Living and working here since October 1st 2008.

  32. matei marius says:

    foarte frumoase.imi spala ochii.
    vreti sa va spun cu cat am vanbdut 6 poze din astea,nefind in cunostinta de cauza ?
    10 lei toate,iar una era destul de mare.
    mai am doar una pe care am regasito pe aici.
    reprezinta doua femei pana la bust,foarte apropiate.
    am si o carte postala nestampilata de chevalier,romanul ))fostul fotograf regal,are si stampila pe ea,in post cardul respectiv este o femeie foarte frumoasa cu o inscriptie ss pe umar,daca interesiaza pe cineva call me,carti de pedagogie? carti celebre in limba franceza incepand cu ani 1890..altele.0733 699 077 marin preda.

  33. raluca BN says:

    Salut Alex, Acum vad fotografiile scanate de tine si-mi par grozave! Eu am inceput un doctorat pe fotografie la CESI si ma ocup de portretul interbelic. E f complicat ca nu exista bibliografie iar imaginile sunt greu de datat din cauza asta si a faptului ca e un domeniu practic nestudiat la noi (sunt putine cazurile in care apare data pe fotografie). Ei, as vrea sa te rog daca ai putea indica fotografiile care au data pe ele si se incadreaza in intervalul 1914-1945. Apare in lista ta j. joanovics – petrosani – 1923 de exemplu, dar n-am identificat imaginea, probabil nu le-ai scanat pe toate? Sper sa nu te deranjeze rugamintea.
    Si altfel, pentru divertisment, stii articolul asta referitor la o expozitie a ta? http://www.observatorcultural.ro/Fotomobile-vs.-fotomodele*articleID_13098-articles_details.html

  34. Delia Marc says:

    Pentru ca antecesorii mei au avut placerea si pasiunea fotografiatului – si pentru ca obiceiurile vremurilor trecute cereau ca la diverse ocazii familiile sa faca poze de grup sau cereau ca X sa trimita drept cadou – lui Y – o fotografie portret, detin o mare gramada de astfel de documente, datand de peste o suta de ani. Multe dintre ele le-am scanat, pe altele, din pacate, le tin cam in dezordine. Pentru a imortaliza o frantura din istoria familiei – reprezentata in cateva fotografii vechi, am realizat si un clip in PowerPointSlideShow. Mi-ar face placere sa vi-l prezint, insa nu am o adresa de e-mail a dvs. Am cautat-o pe site si n-am dat de ea. Multumesc pentru acest blo la care am acces si cu continutul caruia ma delectez.

  35. Stimate domn,
    Felicitari pentru pasiunea ce o aveti si pentru istoria fotografiei.
    Va felicit, si pentru imaginile d-voastra.
    Va sugerez sa faceti cateva corectii in cele pe care le-ati afirmat anterior.
    La anul 1936, in Bucuresti erau doar 52 de ateliere foto. Va prezint un mic istoric al evolutiei numarului de fotografi(ateliere foto) in capitala:
    In 1859 functionau 5 ateliere; in 1886 erau 10 ateliere; in 1887 existau 15 ateliere; in 1897 se semnalau 26 de fotografi; in 1900 erau 30 de ateliere, iar in 1906 erau 38 de ateliere foto. Daci, nu puteu fi la anii 1920 peste 100 de ateliere, asa cum afirmati.
    Nu este o greseala capitala, dar este bine ca atunci cand facem afirmatii sa le putem sustinem.
    Consultati: http://www.scridb.com/doc/2895956/istoria-presei-Tutorat3
    Cu stima, Mircea Anghel – A.FIAP

  36. adriana says:

    buna. am si eu o intrebare. am tot cautat pe net informatii clare cu privire la perioada 1900-1940 si din pacate rezultatele au fost numai tampenii. pe mine ma intereseaza tot ce este legat de aceea perioada a Romaniei(informatii economice, culturale, etc) Intrebarea mea este daca stie cineva vreun site care sa contina informatii serioase, sigure. Multumesc!

  37. radu says:

    buna seara ! m-ar interesa sa achizitionez ceva fotografii vechi cu sinaia ! daca aveti ceva ce ati vrea sa vindeti trimiteti-mi un email !
    va multumesc ! radu

  38. Georgeta says:

    Felicitari si va multumim pentru efortul dvs.
    Fotografiile sunt deosebite.

  39. BIRO Jozsef says:

    W(ilhelm) Oppelt a fost fratele stră-străbunicei mele, Maria Anna Eleonora Oppelt. Printre descendenţii rudelor lui W. Oppelt – el ne-având copii – au fost 9 fotografi profesionişti, din Bucureşti, Piteşti, pînă-n Miercurea Ciuc.

    Dacă doriţi informaţii, fotografii, documente, etc., Vă rog să mă contactaţi….

  40. Roxana says:

    Felicitari pentru initiativa…mi-au dat lacrimile uitandu-ma la aceste poze….sunt pasionata de asa ceva…am reusit chiar sa achizitionez cateva fotografii de acest gen. Le-am luat dintr-un anticariat…pretul de-a dreptul jenant….numai cat nu mi le-a dat degeaba….eram in culmea fericirii. Nu am reusit sa le datez. Sunt toate pe hartie cartonata, asa cum se folosea in trecut, iar persoanele din imagini sunt imbracate in haine de epoca. Pe spate apare scris F.H Asanger-Weiden,F.Weisskirchen-Augsburg, F.Wenning-Lichtenfels. Acum se afla la loc de cinste in camera mea. Felicitari inca o data!

  41. rodica antonescu says:

    Recent am absolvit un curs international de restaurare si conservare avechilor materiale fotografice (pozitive, negative, fotogravuri, printuri, etc.). Sunt de mai multa vreme implicata in conservarea si restaurarea vechilor fotografii. De la acest important curs am dobandit o mai ampla intelegere a intregului fenomen, fiindca a fost prezentat intr-o forma organizata. Toate aceste vechi fotografii necesita o anumita modalitate de ingrijire specializata, asa ca nu pot decat sa salut initiativa “Muzeului de fotorafie” dar sunt realmente ingrijorata cu privire la soarta lor ca obiecte fizice, cu o viata limitata daca nu sunt tratate corespunzator. Frumusetea si viata lor este in pericol! Atentie!

  42. tanasa valentin says:

    Intrebare adresata Rodicai Antonescu:
    Ce ar trebui sa stie un posesor de fotografii vechi referitor la conservarea lor?
    De restaurare se ocupa specialistii.

  43. Radu CORNESCU says:

    Buna ziua. Sunt din Constanta. Sunt arhitect, dar si colectionar. Aici primul fotograf a fost Anatole Magrin. Caut albumul lui (sau niste scanari dupa el) “Souvenires des bains de mer de Constanza”. Poate sa ma ajute cineva?

  44. Roxana says:

    Asa arata o parte din fotografiile mele…insa nu le-am pus pe toate pe blog.
    http://violetpoem.blogspot.com/

  45. Fotografie de Jean Tiegde adica Tiegde János din Budapesta

    Figureză în lista cu nr:
    21.jean tiedge – ploiesti, bucuresti
    http://www.flickr.com/photos/23912178@N08/5123786978/

    http://www.flickr.com/photos/36481158@N02/5033303831/

    cel mai renumită fotografie de Tiegde János este o fotografie cu marele poet şi scriitor Vörösmarty Mihály. (fotografie de talbotipie din 1854)
    http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6smarty_Mih%C3%A1ly

  46. Depre familia Carol Szathmári

    Bunicul lui Carol Szathmári a fost episcop reformat de Ardeal (Szathmári Pap Zsigmond)
    Stemă strămoşească a familiei Szathmári Pap Károly ( Carol Szathmári, Carol Pop de Szathmári)
    http://www.kolozsvar.ro/Cimerek/pages/d917_jpg.htm
    ————————————————————————————

    http://www.erdelyimuveszet.ro/szamok/ermu28/ermu28_total_4_linkelt.pdf
    aici în format PDF de la pagina 7-10 despre scrisoare

    Despre scrisoarea de intenţie a lui Carol Szathmári de a ocupa cea mai mare distincţie maghiară ,adică ocuparea funcţiei de primului director a Muzeului Ardelenesc
    http://www.eme.ro/index.jsp

    În scrisore cere funcţia de director a Muzeului Ardelenesc de la Contele Mikó Imre (Bucureşti 1857.08.28.) în schimb ar face donaţie colecţia lui de pictură (“Titian, Correggio, Parmeggianino,Perugino, Caracci, Salvator,Rosa, Carlo Dolce, Michel Angelo da Caravaggio, Guido Reni,Dominichino, Murillo, Tiepolo,Van Dyck, Hemskerck, Dürer, Kranach etc”) pentru Muzeul Ardelenesc. (“acestă colecţiea ar fi de ajuns în numai în 6 camere” etc..)
    desre acest lucru un alt link
    http://epa.oszk.hu/00000/00009/00074/218-227-erdely.htm
    ————————————————————————————-
    alt link despre Carol Szathmári
    aici căutaţi Szathmári Papp Károly

    http://www.erdelyimuveszet.ro/kataszter/keret/keret.htm

  47. Litografii de Carol Szathmari despre dieta din Cluj (1842) întrunire parlamentară
    (Szathmári Pap Károly erdélyi országgyűlési arcképcsarnoka)
    clic
    http://mek.oszk.hu/06300/06328/

    http://mek.oszk.hu/06300/06328/pdf/index.html

    aici klik primul capitol 35.5 MB
    al doilea capitol 33.3 MB

  48. Fotografii de Carol Szathmari aici klik pe poza nr: 8 (autoportret) şi numărul 9.
    În autoportret Szathmári are decoraţiune primită de la împăratul Ungariei Ferenc József penru fotografiile făcute în războiul Crimeii. (1854)
    Poza cu numărul 7. este cu pictorul şi fotograful Barabás Miklós (cel din mijloc).

    http://www.fotomuveszet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=311&Itemid=312

  49. Fotografii de Carol Szathmári ( Szathmári Pap Károly) din războiul Crimeii. (1854 din preludiul războiului).
    Fotografii din colecţia imperială a Angliei (2 albume cu procedeul talbotipiei – total 198 fotografie din care a rămas numai 13) .
    Aceste albume a fost dăriute personal reginei angliei în insula Wight 1855.07.19.

Comments are closed.