În 1933, apărea la Leipzig, sub semnătura fotografului Kurt Hielscher, albumul fotografic “România”, un album fascinant care avea să captureze atmosfera anilor interbelici așa cum puține albume asemănătoare au făcut-o.
Hielscher a relatat într-un cuvânt înainte cum a ajuns să realizeze acest album: “În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspete în România și să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Țările Nordice etc. În ajunul călătoriei mele un scriitor cunoscut m-a întrebat cu mirare: „De ce să-ți pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găsești deosebit în România?” Mulți trebuie să aibă aceeași părere. Ce puțin se știe despre această țară…”
Tot Hielscher avea să continue: “Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Unele sate au și fost învăluite; norul cenușiu acoperă tot mai mult uneltele strămoșești și coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanță vieții populare în dauna peisajului. Mi se pare că aș putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet și continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa.”
Surse: Jurnal de Chișinău, Presa de Turism
Ce fel arata Giulesti-ul pe timpuri.. prea tari fotografiile vechi
Majoritatea cartilor postale care ne-au ramas din aceasta epoca infatiseaza diverse localitati din Romania.
Cu toate acestea, ele nu sunt altceva decat imagini. Chipurile oamenilor in schimb spun cate o poveste de viata si cred ca asta face ca acest set de poze sa iasa in evidenta fata de altele.
O Romanie frumoasa care merita o promovare corecta!
Pingback: Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri? (W8, 2014) | refresh.ro
Fantastic work, it needs to be continued to enhance the reputation of this wonderful country!
Foarte frumoase imagini si multe dintre ele reprezentative pentru Romania acelor vremuri.
atentie la limba romana, va rog! se spune “a capta” nu “a captura”! 🙂
daca tot e vorba de Romania si traditii… hai sa vorbim o romaneasca mai traditionala… 🙂
Stie cineva cam ce sensibilitate aveau peliculele din acea vreme? Iso20, iso50? Superbe fotografiile !
Impresionant!
Pingback: România fotografiată de Kurt Hielscher | Romanian Itineraries
Superbe imagini !!!
Foarte frumoase imaginile! Si eu am un album fotografic de prin 1937, cred, o editura germana, scrie in alfabet gotic, e greu de citit. Nu e numai cu Romania, este despre tarile balcanice, dar multe poze si din Romania, ex. centrul Bucurestiului, sau podul de la Cernavoda
Vad ca si dumneavoastra ati gasit asemenea albume! Vad chiar si centrul Mediasului, in anii 30, cred, orasul unde locuiesc!
Sunt impresionante portretele!
posiadam taki album ze zdjeciami RUMANIEN..landschaft-bauten-volksleben KURT HIELSCHER
1938r może jest ktos zainteresowany.
https://www.dropbox.com/s/nq7nr5488reb5pa/ROMANIA%20album%20fotografic%201933.ibooks?dl=0
pentru ipad si pentru cine este interesat
Cu tot romantismul de care ar trebui sa dau dovada,cand vad saracia care razbate din satele romanesti nu pot sa nu ma intreb cine ii tinea pe tarani la limita subzistentei?Nu pot fi monarhista in consecinta!Chiar nu pot!In timp ce in lumea civilizata oamenii se bucurau de roadele revolutiei industriale ,romaniidin unele provincii(i abia iesiti din statutul de natiune tolerata)erau tinuti la nivel de Ev mediu tarziu.Si oricat as iubi valorile occidentale dublele standarde aplicate natiei mele ma fac circumspecta si se duce naibii toata dulcegaria .
Przemek, ja jestem zainteresowana, czy mozesz mi podać cenę i jakies zdjęcia (żeby się zorientować, w jakim stanie jest album) na nitalazar@gmail.com. Dziękuję.
jestem zainteresowana, czy mozesz skontaktować się ze mną (nitalazar@gmail.com)
“Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Unele sate au și fost învăluite; norul cenușiu acoperă tot mai mult uneltele strămoșești și coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanță vieții populare în dauna peisajului. Mi se pare că aș putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet și continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa.”
Buna ziua! Stiti cine are drepturile de autor ale pozelor facute de Kurt Hielscher ? Mi/as dori niste poze ale satului romanesc insa printate pe hartie handmade sau o hartie f calitativa, groasa care sa respecte aspectul vechi. Credeti ca ar fi posibil as aceva? Va multumesc, Elena
Pingback: Biserici fortificate sasesti si alte fotografii ale fotografului german Kurt Hielscher | Liceul Stephan Ludwig Roth, Medias