Ileana Sonnabend se numară printre cei mai importanți promotori de artă contemporană ai lumii. A deschis galerii în New York și Paris, a promovat artiști ca Jackson Pollock, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein și Andy Warhol și și-a construit o impresionantă colecție personală, estimată astăzi la un miliard de dolari, ce este expusă în marile centre artistice ale lumii. Este totodată și unul dintre mulții români cu performanțe mondiale pe care îi prețuim mult prea puțin.
Ileana Sonnabend (Schapira) s-a născut în București in 1914 iar tatal ei, businessman de succes, a fost consilier financiar al Regelui Carol al II-lea. Ea va pleaca în 1935 la Paris si apoi va emigra la New York în 1941. În 1957 își va deschide prima galerie la New York unde expune lucrări de Piet Mondrian, Jackson Pollock, Jasper Johns, Robert Rauschenberg. Promovează arte noi ca Neo-Dada si Pop Art, expunand lucrari ale lui Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Claes Oldenburg si James Rosenquist). În 1962 deschide o nouă galerie în Paris unde va expune artiști americani dar și tineri europeni. În 1970 va deschide o alta galerie la New York, de data aceasta în SoHo și iși va face un obicei din a promova noile forme de artă (Minimalism, Arte Povera, Conceptual Art, performance, Transavanguardia, Neo-Expressionism, Neo-Geo, new photography) atât pe scena americană cât și pe cea europeană.
După moartea Ilenei, o parte dintre lucrările aflate în Colectia Sonnabend au fost tranzactionate în două licitații ce au însumat vânzări de 600 milioane de dolari. Eveniment ce este considerat “the largest private sale of art ever (NY Times)”
În perioada aceasta, pană în octombrie, dacă aveți în plan să vizitați Bienala de Artă Contemporană din Veneția, este bine să treceți si pe la Guggenheim. O parte din colecția Sonnanbed, cele ce au legatură într-un fel sau altul cu arta italiană, sunt prezentate în cadrul expoziției: “ILEANA SONNABEND: AN ITALIAN PORTRAIT”
Sunt de văzut lucrări de Rona Pondick, Bernd and Hilla Becher, Andy Warhol, Clay Ketter, Elger Esser, Candida Hofer, Lawrence Beck. Roy Lichtenstein, Philip Haas etc.
Pingback: Prin blogosfera literara (18 - 24 iulie 2011) | Filme si carti
Pe buna dreptate a fost numita “mama pop-ului”. Familia Medici ar fi avut ce invata de la ea. :))