O nouă imagine și tot odată o nouă surpriză. Am găsit incă o fotografie aeriană în colecția Academiei Române, de data asta ilustrând centrul Bucureștiului în detaliu. Este vorba de 1920 -1925, înainte de marele boom imobiliar al anilor 30 ce va schimba radical întreaga zonă. Totul vine ca o foarte frumoasă completare a unei alte fotografii publicate cu puțin timp în urmă.
Avem reperele arhicunoscute: Ateneul Român (1), Palatul Regal (4) în versiunea veche și Hotelul Hilton (3) înainte de redecorare si extindere.
Găsim cu usurința Casa de Mode (2) cu vechiul acoperis cupolă, Restaurantul Cina (13) cu terasa de la intrarea principală, fără vedere directă spre Palatul Regal așa cum se întamplă azi și clădirea BCUB (6) prin fața căreia exista o linie de tramvai.
Bisericile sunt întodeauna cel mai bun reper. Vedem Biserica Kretzulescu (10) înainte de renovarea din 1935, Biserica Boteanu (11) cu turle ceva mai lungi decât azi, Biserica Albă (12) aproape neschimbată și Biserica Luterană (14) în a cărei imediate aproprieri, puțin mai jos – stânga, găsim o altă biserică(15), mai mică dar construită pe un tipar asemănător.
Dintre clădirile disparute trebuie să menționăm Jockey Club si Academia Comercială (8) dar și Banca Națiunei. Ele au fost demolate cu ocazia sistematizării zonei, în contextul apariției noului palat regal. A dispărut și Hotelul Imperial (8) o dată cu strada cu același nume, amândouă fiind “înghițite” de extinderea palatului.
Clădiri disparute găsim și în spatele BCUB, pe locul pe care acesta s-a extins (18) dar și în dreapta restaurantului Cina (17). E de remarcat și clădirea în formă de potcoavă (9) ce probabil a fost parte a grajdurilor regale.
Probabil prietenii de la Artmark vor fi încântați sa redescopere clădirea în care tocmai s-au mutat (16).
Fotografia aparține Academiei Române și a ajuns la noi prin grija d-lui curator Emanuel Bădescu căruia îi mulțumim incă o dată.
UPDATE!
Raiden completează:
A – Hanul Kretzulescu, demolat in anii ’30.
B – Palatul Domnesc (Casa Golescu), utilizat de Cuza si Carol I, ulterior completat cu corpurile vechiului Palat Regal.
C – Vechiul sediu al Ministerului de Interne (pentru o perioada, si al Consiliului de Ministri), dinainte de constructia pe acelasi amplasament a monumentalei cladiri ce a adapostit dupa 1947 CC al PCR, iar in zilele noastre gazduieste mai multe ministere.
D – nu sunt sigur, dar ar putea fi ceea ce Regele Mihai numea “Casa Mica”, unde locuia monarhul (acesta nu rezida in Palatul Regal).
E – Hotelul Splendid, bombardat in 1944 si demolat dupa razboi. Pe locul lui si al caselor din spatele lui s-a trasat, la finele anilor ’50, prelungirea strazii Sirbei-Voda (intre Ion Campineanu/Luterana si Calea Victoriei).
F – Cladire ce adaposteste un sediu al Curtii de Conturi, pe str. Georges Clemenceau.
G – Casa cu cupola, pe coltul Caii Victoriei cu str. George Enescu (fosta str. Alexandru Lahovari), demolata “la pachet” cu intregul cvartal dimprejurul cladirii MICA-Nestor, imobil prabusit la cutremurul din martie 1977.
H – Casa Paucescu – Legatia Austro-Ungara, ulterior Directia a V-a a Securitatii Statului, actualmente sediul Uniunii Arhitectilor.
Alte precizari:
– biserica notata cu (15) de tine este Biserica Calvina, demolata prin 1960, odata cu ridicarea salii Palatului si a ansamblului de blocuri dimprejur. Biserica, ramasa stinghera pe maidan, stirbea maretia noii sali de congrese a Partidului Muncitoresc Romin, asa ca trebuia sa dispara.
– pe langa intersectia Luterana-Campineanu ar trebui sa se afle Muzeul Kalinderu, o casa foarte frumoasa.
– 3 biserici au disparut la constructia ansamblului dejist “Piata Palatului RPR”: Sf. Ionica, Brezoianu si Stejarul. Acestea s-ar gasi in zona de verdeata continuata in stanga panoramei.
@Alex / Mulţumim foarte mult pentru cele două versiuni scanate la o rezoluţie decentă!
@Raiden / Casa mică nu era construcţia cea mică din spatele corpului central al Palatului Regal, care a supravieţuit până la sfârşitul anilor 1950, atunci când a fost demolată pentru a face loc Sălii Palatului?
Nu stiu clar care era Casa Mica, niciodata nu mi-a fost clar, de aceea am zis in explicatii ca nu sunt sigur…
Poate stie cineva sa ne spunacu exactitate.
Casa Mica, sau Casa Noua cum ii spunea Mihai I, a fost bombardata (si distrusa) de nemti in august 1944 (ne-o spune chiar Mihai in memoriile sale). Deci nu este posibil sa mai fi existat in anii 50. Deasemenea nu poate fi nici casa banuita de Raiden in prezenta fotografie datorita faptului ca in anii 30 a trebuit demolata pentru a face loc extinderii Palatului.
@ Cargo – pai da, dar fotografia e din anii ’20.
@Raiden
Asta am inteles. Ce nu pot intelege este cum ar fi putut sta Mihai I in 23 Aug. 1944 (inainte de a-l aresta pe Maresal) intr-o casa demolata prin ’35 🙂
Din cate stiu eu (informatie obtinuta prin viu-grai si necercetata de mine) Casa Mica a fost special construita pentru Marele Voievod de Alba Iulia prin 1935-1936 si distrusa (de asta sunt sigur) de nemti in August ’44.
@ Cargo – ok, deci semnul de intrebare ramane. Mai investigam 🙂
Pingback: Asa aratau Bucuresti in anii ’20
de ce n-am trait pe timpul acela? ce oras frumos aveam…
@Cargo, @Raiden
Casa Mica sau Casa Noua era chiar in spatele Palatului Regal – refacut de Carol al II-lea in al doilea deceniu interbelic – pe locul Salii Palatului de astazi. Era inca in constructie in 1944, la 23 august, cand a fost distrusa de bombardamentele germane asupra Capitalei.
Pe locul ei s-a ridicat actuala Sala a Palatului.
Deci, in fotografia din 1920 nu poate sa apara Casa Noua si nici cea identificata in aceasta fotografie nu este Casa Mica.
numerele 5 si 7 nu mai exista acum … ce cladiri au fost ? multumesc anticipat.
rectific, numarul 7 exista … e cladirea cu Brd deasupra …
Am stiut mereu ca sunt multi oameni de bine, dar acum am placerea sa-i “simt”. Oare de ce oamenii de bine nu sunt cunoscuti decat in medii restranse, profesionale, “limitate” chiar de mass media !? Voi reveni cu mare placere pe acest site.
multumim!
Ar ajuta un reper cardinal si cateva nume de strazi. Palatul regal mai exista astazi?
casa noua exista la 23 aug 1944 acolo a fost arestat si inchis cateva ore antonescu ion si antonescu mihai
Se facu lumina: http://a-craciunescu.blogspot.ro/2013/12/dubla-enigma-sediului-uniunii.html?showComment=1386527380520#c3194186168804657855
Nu cumva a disparut si numarul “5” din poza? Acolo, in fata Palatului, e o parcare mare !
Nr. 15 Biserica Reformata