Bucuresti 1940 – serie noua

universitate

Epopeea germana in Bucuresti continua. Am gasit un nou set de imagini realizat de militarii germani. Nu stiu daca fotografiile aduc ceva nou fata de seriile anterioare dar in mod sigur completeaza imaginea captalei din perioada 1940-1944. Este vorba de noua imagini 6×9 cm realizate la Universitate, Piata Romana, Gara de Nord, Arcul de triumf si Gara Baneasa.

Gara de Nord

Doi soldati germani in fata Garii de Nord

Intr-o prima imagine, vedem doi soldati germani ce intra (sau pozeza) in masina parcata in fata Garii de Nord din capitala. Este interesant si personajul cu cascheta si banderola neagra imbracat saracacios. Sunt curios care este rolul lui. Pe bulevardul Gheorghe Duca vedem o mica fabricuta amplasata pe dreapta cam pe la mijlocul strazii. Iar in mijloc-stanga avem o vedere interesanta catre turnul Muzeului Taranului Roman. Unghi blocat in zilele noastre de constructiile moderne.

Pe bulevardul Gheorghe Duca vedem o mica fabricuta dar si o vedere interesanta catre turnul Muzeului Taranului Roman. Este interesant si personajul cu cascheta si banderola.

Pe bulevardul Gheorghe Duca vedem o mica fabricuta dar si o vedere interesanta catre turnul Muzeului Taranului Roman. Este interesant si personajul cu cascheta si banderola.

Gara de Nord din alt unghi.

Gara de Nord din alt unghi.

Schimband unghiul, avem un cadru cu gara privita spre Dinicu Golescu. In turnul cu ceas, ce pare aflat in renovare (sau sustinut cu niste barne de lemn) observam ca ora este 13:20 (in cazul in care ceasul este in functiune). Cei doi soldati germani din dreapta sunt insotiti de data asta si de un militar roman. Este foarte interesanta si trasura din stanga, pare eleganta.

Turnul pare in renovare iar ora este 13:20

Turnul pare in renovare iar ora este 13:20

Soldati germani insotiti de un militar roman

Soldati germani insotiti de un militar roman

Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii

Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii

Piata Universitatii nu pare schimbata. Doar statuia lui Bratianu reprezinta un element in plus. Soldatii germani arata haios parcati si aranjati special pentru poza. Pare o fotografie destul de studiata. Personajul central, mic de statura dar inalt in grad, pare destul de impunator. Il recunoaste cineva? Mercedes-ul de protocol ar fi o masina de colectie deosebita in zilele noastre.

Personajul central, mic de statura dar inalt in grad, pare destul de impunator. Il recunoaste cineva?

Personajul din dreapta, mic de statura dar inalt in grad, pare destul de impunator. Il recunoaste cineva?

Spre Piata Romana

Spre Piata Romana

Fotografia de mai sus ne arata un unghi foarte interesant din intersectia George Enescu – Michelet spre Piata Romana.

Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu.

Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu.

Mergand un pic mai in fata, ajungem in Piata Romana. Primul lucru pe care il observam este statuia lui Lascar Catargiu ce va fi inlaturata de comunisti prin anii 50. Altfel din unghiul acesta, piata nu pare foate schimbata. Lipseste doar cladirea din extrema dreapta. Tot in dreapta, masina parcata cu fata spre noi are un numar de inmatriculare deosebit, 4444-B. In extrema dreapta observam un copil, probabil vanzator de ziare.

Masina cu numar de inmatriculare deosebit, 4444-B

Masina cu numar de inmatriculare deosebit, 4444-B

Statuia lui Lascar Catargiu din Piata Roamana

Statuia lui Lascar Catargiu din Piata Roamana

Vanzator de ziare in Piata Romana

Vanzator de ziare in Piata Romana

Strada in Bucuresti

Strada in Bucuresti Academiei

Chiar daca pare foarte familiara am gasit greu de identificat strada din imaginea de mai sus. La prima vedere am crezut ca este vorba de Edgar Quinet dar nu se confirma. Blocul modern din centrul fotografiei seamana destul de mult cu cel ce are la parter Libraria Sadoveanu Eminescu, dar ar fi trebuit sa vedem cladirea Universitatii pe stanga si Casa Armatei pe fundal. Poate ma ajutati voi sa o identific (help Radu & Raiden). Traficul este foarte interesant, mult mai intens decat in anii ’60. Intre timp misterul a fost rezolvat. Fotografia este realizata pe actuala strada Academiei cu vedere spre Regina Elisabeta (thx Radu, Renata, Raiden)

Soldati germani pozand langa Arcul de Triumf

Soldati germani pozand langa Arcul de Triumf

Cei trei militari par a fi tot cei din imginea de la Universitate. In dreapta lor, in centrul imaginii, vedem si un politist ce se ocupa de circulatie. Basoreliefurile Ferdinand si Maria de pe arc sunt altele decat cele actuale, au cruci in loc de coroane si sunt inversate. Astazi regele este in dreapta si regina in stanga. De remarcat si indicatorul de la baza arcului. Din pacate este ilizibil dar banuiesc ca este o atentionare ce oprea masinile germane in intentia de a trece pe sub arc.

Basorelief

Basoreliefurile Ferdinand si Maria sunt altele decat cele actuale, au cruci in loc de coroane si sunt inversate. Astazi regele este in dreapta si regina in stanga.

Indicator circulatie pentru masinile germane

Indicator circulatie pentru masinile germane

Cei trei militari par a fi tot cei din imginea de la Universitate. In dreapta lor, in centrul imaginii, vedem si un politist ce se ocupa de circulatie.

Cei trei militari par a fi tot cei din imginea de la Universitate. In dreapta lor vedem si un politist ce se ocupa de circulatie.

Amintiri din Bucuresti

Amintiri din Bucuresti

Sunt curios daca militarul de mai sus a supravietuit razboiului. Oare a apucat sa se bucure de fotografia aceasta?

Soldati germani la Gara Baneasa

Soldati germani la Gara Baneasa

In aceasta ultima imagine, vedem Gara Regala de la Baneasa, o mica parte din Fantana Miorita in extrema dreapta si Vila Minovici in stanga.

Alex Galmeanu

This entry was posted in Colectia Alex Galmeanu, rare images and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Bucuresti 1940 – serie noua

  1. Cosmin says:

    Care e sursa acestor fotografii? 🙂

    Tari oricum!

  2. radu says:

    este intr-adevar blocul cu libraria eminescu (stiu ca la ea te gandeai, nu la sadoveanu), dar nu e strada quinet, ci academiei. universitatea e in dreapta, mascata. cca nu are cum sa apara, e mult in stanga. poza e facuta cam din dreptul fast-foodului spr*ngt**e.

  3. renata says:

    Cred ca strada poate fi actuala str. Academiei

  4. Raiden says:

    Salut Alex,

    Iata observatiile mele, pentru fiecare fotografie, excluzand-o pe cea “de titlu”.

    Poza “Doi soldati germani in fata Garii de Nord” – Blocul modernist de pe fundal este intr-o paragina groaznica astazi.

    Poza “Gara de Nord din alt unghi” – Turnul nu era in renovare, ci in refacere, din cate stiu, pentru ca Gara n-a avut mereu aspectul modernist de azi.

    Poza “Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii” – Se vede mica si statuia lui Bratianu din rond.

    Poza “Spre Piata Romana” este luata la intersectia bd. Take Ionescu (actual Magheru) cu str. Alex. Lahovary (actuala G. Enescu). Imi place MULT aceasta poza pentru ca vedem vechiul bloc Casata (cazut in ’77) si casele de pe locul actualului bloc “Gradinita” (cel cu McDonald’s).

    Poza “Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu” – trafic destul de aglomerat atunci. Se auzea acum cativa ani ca vor reamplasa statuia lui Catargiu in locul Lupoaicei, deoarece o reamplasare centrala a statuii pe configuratia actuala a Pietei Romane este considerata “dificila”.

    Poza “Strada in Bucuresti” – este strada Academiei, mergand spre bd. Carol I (astazi Regina Elisabeta). Strada Academiei s-a numit si strada Poincare in interbelic. Se vede si blocul Academiei, partea cazuta in ’77.

    Poza “Soldati germani pozand langa Arcul de Triumf” – basoreliefurile Regelui si Reginei erau intr-adevar sculptate in marmura si diferite de cele de azi, insa erau amplasate pe cealalta parte a Arcului. Ce ai tu in poza este partea dinspre Casa Presei cum ar veni, care reprezinta niste personaje pe care eu le denumesc “Decebal” si “Traian”.

    Poza “Amintiri din Bucuresti” – daca nu se bucura el, ma bucur EU 🙂

    Am scris mult, sper sa-ti fie de ajutor si multumesc pt pozele astea!!

  5. alex_galmeanu says:

    @ Cosmin: sunt achizitionte 🙂

  6. alex_galmeanu says:

    @radu, renata, raiden: thanx

  7. Raiden says:

    Ultima poza, cea cu Gara Regala: ce s-o fi intamplat cu stemele regale medii prezente de o parte si de alta a fatadei? Fusesera scoase sa fie curatate?

    In vremea comunistilor, locul stemelor regale a fost luat, pe de-o parte de sigla PCR, pe de alta parte de stema RPR/RSR.

    Completare la poza cu toata Gara: deasupra corpului din dreapta, se vede coroana regala de desupra scutului Romaniei. Dupa 1947, acest ornament compozit a fost distrus.

  8. alex_galmeanu says:

    @ raiden: right! vezi detaliul aici si aici

  9. Raiden says:

    Very fast work, Alex. Thx!
    Daca ma invrednicesc, voi scrie un articol pe tema asta, a stemelor disparute.

  10. Raiden says:

    Si pentru ca sunt riguros, o completare la poza cu decoratiunile de pe Arcul de Triumf. Tu zici asa: “Basoreliefurile Ferdinand si Maria sunt altele decat cele actuale, au cruci in loc de coroane si sunt inversate.”

    Pe langa ce am semnalat mai sus, “crucile” respective sunt: deasupra lui Decebal: ordinul “Mihai Viteazul” (fondat de Regele Ferdinand), iar deasupra lui Traian: ordinul “Virtutea Militara” (fondat de Regele Carol I). Normal, au fost “slefuite” astfel incat detaliile mai fine sa dispara.

    Intr-adevar, pe cealalta parte, cea cu basoreliefurile Regelui si Reginei, apar deasupra si Coroana de Otel, respectiv Coroana Reginei Maria.

    In perioada comunista, in locul basoreliefurilor circulare de pe ambele fatete ale Arcului se gaseau motive florale, neutre dpdv poltic.

  11. tia o'c says:

    Cred ca e vorba de turnul primariei sectorului 1, nu cel al Muzeului Taranului. keep up the good work, multumim!

  12. Raiden says:

    @ tia o’c – categoric nu e Primaria Sectorului 1. Are turla mai inalta si un cruciat in varf. Mai mult ca sigur este MTR.

  13. Delia Marc says:

    ref la “Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu” – pe dreapta se vad niste copaci si imi amintesc ca in primii ani de scoala (pe str. Gral. Brosteanu), cu incepere din 1955, acolo era un parc.

  14. Pingback: Civilizaţie publică I - completare: seamănă dar nu răsare « simply bucharest: the hungry mole

  15. andix says:

    “Verboten” inseamna “interzis” in germana. clar interzicea accesul masinilor, judecand si dupa sagetile stanga-dreapta.

    ar fi util si astazi. presupun ca inca se mai aduc mirese in Mercedesuri sub arc, nu?

  16. oltetz says:

    ce ma surprinde in fotografia cu Piata Universitatii nu este asemenarea dintre personajul din dreapta si Adolf Hitler, ci faptul ca soldatul din stanga este NEGRU.
    Credeam ca armata germana avea in compunere doar asa / zisi arieni, oricum este primul negru pe care il ved in uniforma wermacht/ului

  17. liliana says:

    eu nu cred ca este negru; asa cade lumina….. cred….

  18. mihai says:

    singurul loc neschimbat de atunci si pana in zilele noastre este piata romana,fara statuie bineinteles,sunt aceleasi cladiri inclusiv in spate,se vede unde am locuit eu…….

  19. Michail says:

    Dupa umila mea părere anunțul german sună cam așa:

    KOLONNENFAHRTEN
    durch die Innenstadt
    VERBOTEN
    Ost Umfahrt West Umfahrt

    Trecerea coloanelor prin centru interzisă.
    Ocolire spre est Ocolire spre vest

    Ce este sub săgeți sau pe săgeata atașată îmi este foarte neclar.
    Nu-i văd pe nemți punând lucruri inutile sau doar ornamementale.

  20. cclaudiu says:

    Da este un negru in uniforma germana,au avut in armata voluntari de toate nationalitatile acei negri probabil ca erau emigranti in germania si in loc sa ii trimita in lagare au avut de ales ori moartea in lagare ori armata germana.

  21. Carlos says:

    About the picture “Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii”:

    The car is a Mercedes-Benz type 290 (sedan or limousine). It was a performance car. License plate (III A 42974) is from Stuttgart (III A was the city code before 1949) and ‘WH’ means that it was serving in the army (Wehrmacht Heer). Behind there is a BMW ( 335?) They could be near a headquarters…

    From the officer’s cap we can confirm that is a lieutenant colonel (Oberstleutnant) and the other two soldiers, with barracks cap could be sergeants first (Feldwebel), probably escorts or ordinances. They are wearing uniforms prior to 1943 (by the pockets and budding), probably army jacket Model 34 (1934). The army jacket model 40 (1940) began to be common in 1941 and distinguished from the previous ones by small details in the seam (not visible in the photo) and neck (gray, not dark green).

    These non commissioned officers are working in the rearguard because they are wearing their “elegant” uniform. Only official is showing some medals, though I could not tell which.

    The officer with the Hitler’s stile mustache looks familiar to me but I can’t remember his name…

    Thnak you, Luis, for the information!!!

  22. Carlos says:

    The picture could be taken during the first half of 1941…

  23. sinvlex says:

    Splendid ! Ce melancolie ciudata, paradoxala, sa “sa revezi” un Bucuresti minunat, pe care nu l-ai cunoscut niciodata !

  24. Bogdanr says:

    seamana cu Von Rundstedt ofiterul….

  25. cristian11 says:

    Nu stiu daca soldatul din poza de la Universitate este negru sau apare asa din cauza luminii dar da, germanii au avut soldati negri (inrolati indeobste in Wehrmacht unde excelau ca “sniper-i”) si care, fie proveneau din coloniile germane din Togo, Camerun sau Tanzania ori erau prizonieri senegalezi din armata coloniala franceza si trecuti de partea germanilor dupa caderea Frantei.
    In niciun caz nu erau emigranti din Germania – pe vremea aceea nu se tolera asa ceva! -:))
    Cladirea de pe partea dreapta a bulevardului Duca din fotografia cu soldatii si masina la Gara de Nord, este fie fabrica de “produse metalice” a lui Rudolf Geisler infiintata in 1859 si una din primele unitati industriale din tara, fie fabrica de oglinzi a lui Zwolfer ce se afla dupa fabrica Geisler.
    Parti din aceste cladiri exista si astazi in spatele blocului cu libraria “Ion Creanga” si fac parte din “Politehnica” de la Gara.
    De asemenea, cateva ateliere ale fabricii Geisler au supravietuit pe bul. Duca pana prin anii ’50 cand au fost inlocuite cu actualul front de blocuri.

  26. Adrian Osiceanu says:

    Extrem de interesante si nostalgice aceste poze ….! cred ca toti incercam cam aceleasi sentimente si senzatii, nu ? As dori sa aflu , poate stie cineva , date si informatii despre cantareata Elisabeta Lazar . Apare la sfarsitul filmului “Visul unei nopti de iarna” in regia lui Jean Georgescu , cantand o piesa superba intr-un restaurant , cu ocazia Reveillonului ( cum pronunta toata lumea din film ) . Va recomand sa vedeti acest film pentru ca se gaseste pe net . Ce sa- ales de ea , cum a trait si a murit , daca a murit etc … A cantat in februarie 1945 si la Fundatia Dalles ; se pare ca era foarte cunoscuta in epoca…Multumesc !

  27. Pingback: Gara de Nord, Bucureşti | theNow | Trecutul la timpul prezent

  28. mrius says:

    Am o surpriză pentru fotografiile cu militarii germani de la gara de nord : Cel cu ochelari se numea Ludwig Abel şi îşi doarme somnul de veci la Focşani în cimitirul militarilor germani . A suprvieţuit Campaniei din Est ca să moară la sfârşitul războiului într-un lagăr de prizonieri în martie 45.
    Aşa este istoria crudă şi ciudată uneori. Avea dreptate Napoleon:Istoria este cea mai mare minciună şi este scrisă de învingători.

  29. marius says:

    În fotografia “Nemti cu Mercedes in Piata Universitatii” şi următoarea nu sunt sigur 100% sigur dar cred că este vorba de Erik Oskar Hansen în uniformă de colonel. Fotografia este din octombrie 1940, când a sosit în calitate de șef al Misiunii Militare Germane în România. La scurt timp, el a fost promovat la gradul de general de cavalerie, grad cu care va termina războiul. Ce este mai frapant este faptul că poartă uniforma de colonel (Oberst).

Comments are closed.